Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Title
Now showing items 133-152 of 210
-
Mat på asylmottak
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Flukt fra krig, forfølgelse og katastrofer er grunner til at mennesker flytter fra hjemlandet sitt (Helsedirektoratet, 2009). Per 1. januar 2012, bodde det 163 500 personer med flyktningbakgrunn i Norge (Statistisk ... -
Matens betydning for personer med ROP-lidelser på norske lavterskelinstitusjoner: En kvalitativ studie med refleksjoner fra ansatte.
(Master thesis, 2020)Bakgrunn: Ruslidelser medfører økt behov for livsviktige næringsstoffer og redusert oppmerksomhet på mat og måltider, både fra de som rammes og de som skal hjelpe dem. Med psykisk lidelse i tillegg blir ruslidelsen verre. ... -
Maternal omega-3 and omega-6 fatty acid status in pregnancy and asthma in children at 3 years
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Astma er en kronisk sykdom karakterisert av inflammasjon i luftveiene og er vanlig hos barn. Risikofaktorer er stort sett ukjente. Fettsyrer er forløpere for metabolitter med anti-inflammatoriske og pro-inflammatoriske ... -
Matkurs for asylsøkere: En kvalitativ studie av frivilliges erfaringer og roller med bruk av helseinformasjonsmateriell.
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Introduksjon: Forskning viser at asylsøkere er i risiko til å utvikle matusikkerhet. Norske myndigheter foreslår å tilby flyktninger og asylsøkere kulturelt tilpasset informasjon om mat og helse. Sunn start i mottak ... -
Matmiljø og helsefremmende adferd blant elever på ungdomsskolen. En kvalitativ studie om rektorer og læreres perspektiver
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Usunne matvaner og lite fysisk aktivitet knyttes til økende forekomst av overvekt og fedme blant både barn, ungdom og voksne. Forebyggende folkehelsearbeid rettet mot den yngre delen av befolkningen anses som ... -
Matsikkerhetssituasjonen blant studenter i forbindelse med covid-19-pandemien
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn og problemstilling Matusikkerhet defineres som begrenset eller usikker tilgang til ernæringsmessig tilstrekkelig, trygg og akseptabel mat, som kan oppdrives på en sosialt akseptabel måte. Høyskole- og ... -
Mattilbud for rusmiddelavhengige. En kartlegging og vurdering av mattilbudet ved institusjoner tilknyttet Rusmiddeletaten i Oslo
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: For om lag ti år siden ble det for første gang satt fokus på rusmiddelavhengiges svært mangelfulle kosthold. I 2011 ble det startet et prosjekt i regi av Oslo kommune, med mål om å bedre ernæringsstatus ... -
Mattilbud og måltidsmønster i barnevernsinstitusjoner: En beskrivelse av mattilbudet og forhold som kan ha innvirkning på kostholdet til ungdom som bor i barnevernsinstitusjoner i Region øst
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og hensikt: Antallet barn og unge som inkluderes i barnevernstiltak har økt de siste tiårene. Barnevernsbarn er en sårbar gruppe som viser seg å ha lavere helsestatus sammenlignet med andre barn. Dette er ... -
Matvaner hos aktive eldre
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)De fleste som går ut av arbeidslivet og inn i pensjonisttilværelsen har i dag ofte bedre helse, er opptatt av sunne kostvaner og er mer aktive enn eldre har vært tidligere. Formålet med prosjektet har vært å få en dypere ... -
Melkeforbruk blant unge nordmenn: En studie av kunnskap, holdninger og informasjonskilder
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Melk og meieriprodukter har tradisjonelt vært en viktig del av det norske kostholdet. Melkeforbruket har hatt en kraftig nedgang de siste 50 årene, og er fortsatt synkende. Masterprosjektet har hatt til hensikt ... -
Menns kunnskap om og holdninger til nøkkelhullsmerkede matvarer
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn Nøkkelhullsmerking er et matvaremerke som skal gjøre det enklere for forbrukeren å gjøre sunnere matvarevalg. I Norge har det ikke blitt gjort vitenskapelig studie på hva som påvirker forbrukerens valg av ... -
Mental health literacy: en kvalitativ studie av sykepleierstudenters kunnskaper om depresjon
(Master thesis, 2009) -
Motebransjens krav til kropp og utseende: En kvalitativ studie om internasjonale modellers opplevelse av motebransjens krav til kropp og utseende
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Hensikt: Det spekuleres i om motemodeller er en høyrisikogruppe for å utvikle spiseforstyrrelser, men det mangler gode studier om spiseforstyrrelser i denne gruppen. Hensikten med denne studien er å oppnå innsikt og ... -
Norge rundt på 21 dager: En kvalitativ studie av Romeriksløftets prosjekt for å fremme fysisk aktivitet hos grunnskoleelever
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og formål: Romeriksløftet er et folkehelseprosjekt på Øvre Romerike hvor formålet er å få barn og unge til å bli nysgjerrige på fysisk aktivitet og fremme uorganiserte aktiviteter. Norge rundt på 21dager («Norge ... -
Norsk ernæringspolitikk og tiltak for sunne matomgivelser: En pilotkartlegging basert på INFORMAS’ Food-EPI
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Kosthold er en viktig årsakene til økt forekomst av ikke-smittsomme sykdommer. Matomgivelsene påvirker matvalgene og dermed kostholdet. Det er interessant å se om ernæringspolitikk og tiltak som er implementert ... -
Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ... -
Norwegian soldier's acceptance for allied nations field rations during field exercise: behaviour, nutrition, interoperability
(Master thesis, 2010)Introduksjon. Enkelte feltrasjoner er designet for å være den eneste kilden til energi og næringsstoffer for en soldat i 24 timer. Forskning er nødvendig i forhold til hvor godt soldater fra ett NATO-land vil opprettholde ... -
Nutrient content in gluten free and gluten containing products
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: Gluten free diet is the only treatment for persons with celiac disease. In recent years the interest for gluten free products has increased and gluten free products are perceived to be a healthier alternative ... -
Nutrition literacy hos 10. klasseelever i en østlandskommune
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Sammendrag: I dagens samfunn blir ungdommer hyppig eksponert for kostholdsinformasjon via ulike medier. Det blir dermed viktig for dem å kunne forstå og kritisk evaluere denne form for informasjon. Formålet med masterstudien ... -
Nutrition literacy hos sykepleierstudenter
(Master thesis, 2011)Sykepleiere har en sentral rolle i ernæringsarbeidet i helsevesenet. Både i forebygging og behandling, og i å veilede pasienter i bruk av kostholdsinformasjon. Nutrition literacy (NL) handler om evne og ferdigheter i å ...