Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Title
Now showing items 158-177 of 210
-
Oksidasjonsnivå i marine omega-3 produkter tilgjengelig for norske forbrukere
(Master thesis, 2010)Marine omega-3 (n-3) oljer inneholder de høyt flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). EPA- og DHA-konsentrasjon gjør en olje utsatt for oksidasjon. Høsten 2009 ble 113 marine n-3 produkter ... -
Omega-3 index og friske individer - en randomisert kontrollert studie
(Master thesis, 2010)Bakgrunn: Studier viser at omega-3 fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre) kan gi en helsemessig gevinst ved å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. For å redusere denne risikoen anbefales ... -
Omsetning av økologisk mat i dagligvarehandelen
(Master thesis, 2011)Bakgrunn. Etterspørsel og interesse for økologisk mat i Norge er økende. Omsetningen av økologisk mat i Norge er likevel lav sammenlignet med andre nordiske land og i forhold til offentlige myndigheters mål om 15 prosent ... -
Opplevelser av mestringstro hos personer med sykelig overvekt som mottar konservativ behandling
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Personer med sykelig overvekt som ønsker konservativ behandling, har ofte slitt lenge med sin overvektsproblematikk. Tilbakefall er vanlig i en slik prosess og få klarer å oppnå normalvekt som følge av behandlingen. ... -
Osteoporose : forebygging og risikofaktorer: Har siste års sykepleierstudenter kunnskap om risikofaktorene for osteoporose og om hvordan primær osteoporose kan forebygges?
(Master thesis, 2011)Forebygging av osteoporose og osteoporotiske brudd skal prioriteres høyt i helsetjenesten og kunnskaper om risikofaktorer for osteoporose og dens konsekvenser skal økes i befolkningen. For å nå disse målene er det viktig ... -
Pasienters opplevelser av «Startkurs» som holdes i forkant av fedmekirurgi.
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Overvekt/fedme er et stort folkehelseproblem. Hvert år fedmeopereres omkring 3000 personer i Norge. Alle som opereres ved offentlige sykehus må gjennom et obligatorisk Startkurs før operasjonen. Kurset har blant ... -
Perceptions of the changing food environment and the right to adequate food for adolescent students in Kampala, Uganda
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Adequate nutrition is one of the most critical determinants for adolescents’ development and health. Food environments is an essential factor with substantial impact on dietary behaviour. How Kampalas’s adolescent students’ ... -
Plasma fatty acids and expression of genes related to lipid metabolism
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background: The amount and type of fatty acids in the diet may influence the pathogenesis of cardiovascular disease. Fatty acids is known to modulate the expression of genes, which could have an impact on cardiovascular ... -
Play with your vegetables! Can playful eating utensils increase children's vegetable consumption in shared kindergarten meals?
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: Norwegian children’s consumption of vegetables is below recommended levels (Hansen, Andersen, & Myhre, 2017). There has recently been a call for more research on the effect of playing with vegetables on children’s ... -
Praksis og holdninger rundt kosthold og ernæring blant ansatte i barnevernsinstitusjoner, og ungdommenes medvirkning og deltagelse i måltidene: En kvalitativ studie
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn: Barn og ungdom som blir plassert i barnevernsinstitusjoner har større risiko for å ha usunne spisevaner og utvikle overvekt og fedme. For å legge grunnlaget for god helse og et aktivt liv skal barnevernsinstitusjonene ... -
Prediktorer av skolefruktinntak hos elever ved ”helsefremmende skoler” i Østfold.
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Elever ved videregående skoler i Norge i dag, blir utsatt for informasjon om kost og ernæring fra svært mange ulike kilder i samfunnet. Nutrition literacy, som på norsk kan oversettes til ernæringsfremmende ... -
Preferanse for grunnsmakene søt og sur hos førskolebarn. Utvikling av instrumenter for senorisk testing.
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Hensikten med denne masteroppgaven var å utvikle og evaluere aldersspesifikke instrumenter for å måle preferanse og sensitivitet for grunnsmakene hos 3 til 5-åringer. Disse instrumentene skulle brukes i en toårig longitudinell ... -
Prevalens av diabetes type 2 og mulige assosierte faktorer blant saharawiske flyktninger i Tindouf, Algerie
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Det er store helserelaterte utfordringer i de saharawiske flyktningleirene i Sahara-ørkenen i Tindouf, Algerie. Det er funnet underernæring og overernæring i samme husstand, og gruppen sliter med en dobbel ... -
Prosessevaluering av HEIA-prosjektet på 6. trinn I hvilken grad nådde prosjektet frem til elever og foreldre, og hvordan likte de det?
(Master thesis, 2010)Universitetet i Oslo, avdeling for ernæringsvitenskap, gjennomførte i perioden 2007-2009 prosjektet HEIA – mat og aktivitet for god helse – en skolebasert intervensjon hvor målet var å fremme en sunn vektutvikling blant ... -
Protection and promotion of breastfeeding and marketing of products under the scope of the international code of marketing of breastmilk substitutes in Southeast Asia
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background and aim: Breastfeeding is crucial for child survival and development, and exclusive breastfeeding is recommended for the first six months of the infant’s life, with continued breastfeeding until two years of ... -
Pseudovitenskapelige påstander om mat og helse: En spørreundersøkelse av studenter i ernærings-, fysioterapeut- og sykepleierutdanninger
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Riktig informasjon om kosthold er viktig for at forbrukerne skal kunne ta informerte valg om hva de bør spise for helsa. I dagens informasjonslandskap kan imidlertid alle spre sine oppfatninger om hva folk bør ... -
Rasch-analyse av data fra et spørreskjema om hvordan helsesøstre oppfatter ulike brukergruppers funksjonelle og interaktive nutrition literacy
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Innen samfunnsernæring henter mange forskere inn data om holdninger til og kunnskaper om kosthold og helse gjennom spørreskjemaer og kunnskapstester. Dataene har i liten grad blitt validert ved bruk av moderne ... -
The realization of the human right to adequate food among women and children living in a slum area of Kampala city Uganda
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)The objective of this study was to assess the realization of the right to adequate food focusing on women and children living in one of the slums in Kampala City Uganda. Respondents of this study were categorised into right ... -
Retten til fullgod mat ved sykehjem: En menneskerettighetsbasert tilnærming til personalets muligheter og utfordringer ved realisering av denne rettigheten for beboerne
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: I løpet av de siste par tiår har menneskerettighetsbaserte tilnærminger for økonomisk og sosial utvikling fått økt anerkjennelse. Norge har ratifisert alle de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene, og ... -
The right to adequate food: An exploration of the role and capacity of Ugandan mothers living in poverty areas of Kampala regarding the realization of right to adequate food
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Introduction Either lack of income and absence of basic capabilities that prevent Ugandan women from fulfilling their role as mothers are main causes of poverty amongst mothers and can be seen as discriminatory practices ...