Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på tittel
Viser treff 174-193 av 210
-
Rasch-analyse av data fra et spørreskjema om hvordan helsesøstre oppfatter ulike brukergruppers funksjonelle og interaktive nutrition literacy
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Innen samfunnsernæring henter mange forskere inn data om holdninger til og kunnskaper om kosthold og helse gjennom spørreskjemaer og kunnskapstester. Dataene har i liten grad blitt validert ved bruk av moderne ... -
The realization of the human right to adequate food among women and children living in a slum area of Kampala city Uganda
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)The objective of this study was to assess the realization of the right to adequate food focusing on women and children living in one of the slums in Kampala City Uganda. Respondents of this study were categorised into right ... -
Retten til fullgod mat ved sykehjem: En menneskerettighetsbasert tilnærming til personalets muligheter og utfordringer ved realisering av denne rettigheten for beboerne
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: I løpet av de siste par tiår har menneskerettighetsbaserte tilnærminger for økonomisk og sosial utvikling fått økt anerkjennelse. Norge har ratifisert alle de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene, og ... -
The right to adequate food: An exploration of the role and capacity of Ugandan mothers living in poverty areas of Kampala regarding the realization of right to adequate food
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Introduction Either lack of income and absence of basic capabilities that prevent Ugandan women from fulfilling their role as mothers are main causes of poverty amongst mothers and can be seen as discriminatory practices ... -
Safeguarding the right to adequate food in disaster preparedness and emergency response: Policy, legislation and institutions in Uganda
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)The rising frequency of natural disasters has impacts for the nutrition situation in Uganda. As State Party to the international Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, the Government of Uganda is obliged to ... -
Sammenheng mellom personers nutrition literacy, ernæringskunnskap og fysisk aktivitetsnivå
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Forskning har vist at personer med et lavt nivå av nutrition literacy (NL) har et lavt utdanningsnivå, mangelfulle ernæringskunnskaper, dårligere helsestatus og et usunt kosthold. En mulig sammenheng med nivået ... -
Sammenhengen mellom foreldres ernæringskunnskap, matingspraksis og barnas matinntak: En kartleggingsundersøkelse i Gardermoen-regionen
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Norske 4-åringer spiser ikke nok fisk, frukt eller grønnsaker. I tillegg er kostens innhold av tilsatt sukker høyt. Et ernæringsmessig riktig kosthold er essensielt for barnas helse, både i barneårene og senere ... -
Sammenlikning av metoder for å kartlegge energibehov i forkant av en fullkostkontrollert studie
(Master thesis, 2011)I fullkostkontrollerte studier er det essensielt med nøyaktig beregning av deltakernes energibehov for å sikre en stabil vekt, da endring i vekt kan påvirke studiens utfall. Hensikten med denne studien var å sammenligne ... -
SAPERE-metoden : pedagogisk metode for sensorisk trening tilpasset norske barnehagebarn i femårsalder
(Master thesis, 2010)Formålet var å tilpasse den svenske versjonen av SAPERE-metoden utviklet for elleve–tolvåringer til norske barnehagebarn i femårsalder. Gjennom metoden er det ønskelig at barn øker bevisstheten rundt sansene og lærer å ... -
School children’s participation in a free school meal scheme: Experiences from a pilot project in the Oslo school.
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)ntroduction: The City Council of Oslo has decided to introduce a free school meal for pupils in the Oslo School. In preparation for this, three schools in the Municipality of Oslo conducted a pilot of three different school ... -
Selvhjelpsgruppen AA: en kvalitativ studie av folks erfaringer med deltakelse i Anonyme Alkoholikere
(Master thesis, 2009)Rusproblemer utgjør et av de alvorligste helseproblemer i Norge i dag. Det antas at ca ti prosent av befolkningen til enhver tid har et helseskadelig alkoholforbruk. Skader direkte relatert til alkoholbruk har en kostnad ... -
Skal jeg virkelig servere det her til deg? - Måltidssituasjon hos eldre med tygge- og svelgevansker
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Introduksjon: Forekomsten av underernæring er høy blant pasienter i sykehus, sykehjem og brukere av hjemmetjenesten. Dysfagi, som omfatter vansker med å tygge og svelge, er en viktig årsak til underernæring. Modifisering ... -
Skolehagen som en arena for å lære om mat, kosthold og bærekraftighet? En kvalitativ studie av foreldrenes erfaring og oppfatning av skolehagen.
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)I en tid der miljø og klimaendringer er en realitet kan skolehagen være et sted der både barn og voksne kan delta i et meningsfullt arbeid som kan engasjere til en helhetlig tankegang om hvordan valg av mat både bidrar til ... -
Skolemåltidets betydning for læringsmiljøet: En kvalitativ studie av innføring av gratis skolemåltid i en liten kommune i Norge
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Det er foreslått at skolemåltidet er en faktor som kan påvirke læringsmiljøet på barne- og ungdomsskolen. Det er lite forskning på dette området og behov for flere undersøkelser i en nordisk setting. Hensikt: ... -
Sosiale utfordringer blant vegetarianere og veganere i Norge: Opplevelser og strategier
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn Interessen for vegetarkost har økt betydelig de senere årene, parallelt med flere offentlige instanser som anbefaler å spise mer plantebasert. Samtidig er det flere trekk ved det norske samfunnet som kan gjøre ... -
Sosioøkonomiske ulikheter i nordmenns grønnsaksforbruk. En kvantitativ studie av individuelle og miljømessige barrierer for grønnsaksforbruk i ulike sosioøkonomiske grupper
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Sosioøkonomiske ulikheter i grønnsaksforbruk blant nordmenn er veldokumentert. Hva som ligger til grunn for denne ulikheten i kosthold, er imidlertid uklart. Hensikten med masteroppgaven var å beskrive de sosioøkonomiske ... -
Spedbarn og kosthold. Irakiske innvandrermødres holdninger og praksis
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Tema i masteroppgaven er irakiske innvandrermødres holdninger og praksis i forbindelse med spedbarnskosthold, samt hvordan de forholder seg til råd fra familie og helsestasjon. Oppgaven inngår som en delstudie av et større ... -
Spis sunt – er unge mennesker lei maset?
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Informasjon om kosthold og sunn mat er tilgjengelig via en rekke kilder i samfunnet og mye har ulik kvalitet og mangler knyttet til vitenskapelig forankring. Ungdom er en utsatt og lett påvirkelig målgruppe når det gjelder ... -
Spisepause i klasserommet: En kvalitativ studie om måltidets praksis ved barneskoler med særlig fokus på måltidets sosiale funksjoner
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn: Tidligere studier antyder at det kan være utfordringer med å tilfredsstille anbefalingen fra Helsedirektoratet om at skolemåltidet skal fremme sosialt samvær, trivsel, matglede, og helse. Det finnes begrenset ... -
Stressa forhold til mat? En kvalitativ studie om unge idrettsutøveres tanker og holdninger til mat
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: Tidligere studier viser en høy forekomst av spiseforstyrrelser blant toppidrettsutøvere sammenlignet med den øvrige befolkningen, spesielt innenfor vektavhengige idretter. Lite forskning er gjort i forhold til ...