HV - Master i Samfunnsernæring
Recent Submissions
-
A comprehensive metabolic profiling after a short intervention with different fat quality in healthy individuals
(Master thesis, 2023)Introduction. Metabolic diseases such as cardiovascular disease (CVD) and type 2 diabetes (T2D) represent major health challenges in the world today. Dysregulation of the lipid metabolism, including elevated cholesterol ... -
Utvikling og validering av et måleverktøy for kultursensitiv interaktiv ernæringsfremmende allmenndannelse
(Master thesis, 2015)Bakgrunn: Flere kosthold- og helseutfordringer er fremtredende blant innvandrergrupper i Norge. Samtidig virker kultursensitiv ernæringskommunikasjonen fraværende i helsetjenesten. Dermed er det behov for kultursensitiv ... -
The association between estimated hepatic SCD-1 enzyme activity and overweight and obesity.
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Stearoyl Co-A desaturase (SCD-1) has an essential role in the human fatty acid metabolism as a rate limiting enzyme that ensures the synthesis of monounsaturated fatty acids from saturated fatty acids. Changes in fatty ... -
Food insecurity in vulnerable areas of Cauca, Colombia: A cross-sectional study
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Background: Although enough food is produced worldwide, more than two billion people are food insecure. Persistent conflicts in Colombia make the population vulnerable to food insecurity, and the Cauca region is suitable ... -
Spisepause i klasserommet: En kvalitativ studie om måltidets praksis ved barneskoler med særlig fokus på måltidets sosiale funksjoner
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn: Tidligere studier antyder at det kan være utfordringer med å tilfredsstille anbefalingen fra Helsedirektoratet om at skolemåltidet skal fremme sosialt samvær, trivsel, matglede, og helse. Det finnes begrenset ... -
Matsikkerhetssituasjonen blant studenter i forbindelse med covid-19-pandemien
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn og problemstilling Matusikkerhet defineres som begrenset eller usikker tilgang til ernæringsmessig tilstrekkelig, trygg og akseptabel mat, som kan oppdrives på en sosialt akseptabel måte. Høyskole- og ... -
Is type 2 diabetes reversible with diet? A meta-analysis of randomized controlled trials
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Introduction: Type 2 diabetes mellitus (T2DM), defined by HbA1c values above 6.5% (48 mmol/mol), and it’s precursor prediabetes, defined by HbA1c values above 5.7% (39 mmol/mol), is a major health challenge worldwide. The ... -
En kartlegging av mat- og drikketilbudet på idrettsarenaen i Norge
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn Kostundersøkelser viser utfordringer knyttet til barn og unges kosthold, og det bør rettes tiltak mot arenaene der de opptrer. Det er liten kunnskap om matmiljøet på idrettsarenaen i Norge, men internasjonale ... -
Health literacy in individuals with fibromyalgia and its associations with dietary supplements and determinants of health: a cross-sectional study
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Background: Fibromyalgia is a chronic pain condition that has a considerable impact on the quality of life of the individuals living with the disease. There is reason to believe that the fibromyalgia population is a group ... -
Effect of gluten-free diet on glycemic regulation and gut microbiota in people with celiac disease
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Background: Celiac disease (CD) is a chronic autoimmune bowel disease in the small intestine, which is triggered by gluten exposure in genetic predisposed individuals. CD is one of the most common autoimmune diseases ... -
Helseundervisning på norskopplæringen: Helsekompetanse blant en gruppe innvandrere som deltar på norskopplæring, samt deres erfaringer med og opplevd nytte avdeltagelse på et helseundervisningskurs.
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: Immigrants are vulnerable to health inequalities in society and many experiences significantly poorer health outcomes than other groups in society. The immigrant population constitutes a risk group for certain ... -
School children’s participation in a free school meal scheme: Experiences from a pilot project in the Oslo school.
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)ntroduction: The City Council of Oslo has decided to introduce a free school meal for pupils in the Oslo School. In preparation for this, three schools in the Municipality of Oslo conducted a pilot of three different school ... -
Inntak av surdeigsbrød og effekt på C-peptid, blodlipider og mineraler sammenlignet med gjærbrød: En randomisert kontrollert studie
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn og hensikt I Norge er brød og kornvarer den viktigste kilden til fiber i kosten. Det er sett en nedgang i inntaket av brød de siste tiårene, samtidig som det er sett en økende interesse for surdeigsbrød. Studier ... -
Praksis og holdninger rundt kosthold og ernæring blant ansatte i barnevernsinstitusjoner, og ungdommenes medvirkning og deltagelse i måltidene: En kvalitativ studie
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn: Barn og ungdom som blir plassert i barnevernsinstitusjoner har større risiko for å ha usunne spisevaner og utvikle overvekt og fedme. For å legge grunnlaget for god helse og et aktivt liv skal barnevernsinstitusjonene ... -
Dietary intake and consumption of plant-based substitutes in vegans, vegetarians and pescatarians in Norway
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: The number of people choosing to eat a plant-based diet is rapidly increasing. At the same time, the market for plant-based meat and dairy substitutes is growing fast. Objective: The main objective in this ... -
Holdninger til og erfaringer med gjær- og surdeigsbrød blant deltagere i en kostintervensjonsstudie: En kvalitativ studie
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn Utviklingen av ikke smittsomme sykdommer er økende på verdensbasis. Kostholdet har stor betydning for utvikling av blant annet hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes. Norske helsemyndigheter har ansvar for å ... -
Kosttilskudd og helsekompetanse hos personer med muskelskjelettplager og/eller revmatisk sykdom: En tverrsnittsundersøkelse
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn: Vi utsettes for en digital strøm av påstander om helse og ernæring, deriblant omfattende markedsføring av kosttilskudd. Tidligere undersøkelser viser at en stor andel av Norges befolkning ønsker å bruke kosttilskudd ... -
Sosiale utfordringer blant vegetarianere og veganere i Norge: Opplevelser og strategier
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn Interessen for vegetarkost har økt betydelig de senere årene, parallelt med flere offentlige instanser som anbefaler å spise mer plantebasert. Samtidig er det flere trekk ved det norske samfunnet som kan gjøre ... -
Experiences of dietary guidance among patients with Inflammatory Bowel Disease: A qualitative study
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: The prevalence of Inflammatory Bowel Disease (IBD) increases rapidly worldwide. Dietary guidance is an important pillar in the follow-up of patients with IBD. To provide patients with efficient dietary guidance, ... -
Intake of sourdough bread and effects on gut symptoms and gut microbiota compared to baker’s yeast bread: A randomized controlled study
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn: Surdeigsbrød er sett å ha mindre innhald av FODMAPs, og kan derfor vere ei alternativ kjelde til fiber for dei som opplev mageplagar. Hensikt: Hensikta med denne studia er å undersøke endringar i tarmsymptom ...