• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • HV - Masteroppgaver
  • HV - Master i Samfunnsernæring
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • HV - Masteroppgaver
  • HV - Master i Samfunnsernæring
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Matsikkerhetssituasjonen blant studenter i forbindelse med covid-19-pandemien

Kristoffersen, Ida
Master thesis
Published version
Thumbnail
View/Open
kristoffersen-mame2022.pdf (12.95Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3013442
Date
2022
Metadata
Show full item record
Collections
  • HV - Master i Samfunnsernæring [209]
Abstract
Bakgrunn og problemstilling

Matusikkerhet defineres som begrenset eller usikker tilgang til ernæringsmessig tilstrekkelig, trygg og akseptabel mat, som kan oppdrives på en sosialt akseptabel måte. Høyskole- og universitetsstudenter er vist å ha økt risiko for matusikkerhet. Covid-19-pandemiens kan ha gitt studenter økte utfordringer med å opprettholde et fullgodt kosthold. Oppgavens målsetninger var å 1) kartlegge matusikkerheten blant studentene, og hvorvidt ulike bakgrunnsfaktorer hadde sammenheng med deres matusikkerhet, og 2) undersøke hvorvidt studentenes kost- og levevaner endret seg under covid-19-pandemien, sammenliknet med før pandemiens utbrudd.

Metode og utvalg

Ved hjelp av et pilottestet, internettbasert spørreskjema ble det samlet inn anonyme data fra 196 deltakere. Alle OsloMet-studenter var invitert til å delta. Spørsmålene omfattet demografi, sosioøkonomi, matsikkerhet, inntaksfrekvens av ulike matvaregrupper og endring i studentenes spise- og levevaner, samt helse. Data ble analysert i IBM SPSS, versjon 27.

Resultater

Fjorten prosent av deltakerne ble kategorisert som matusikre. Endring i bosituasjon (p=0,007) og lav alder (p=0,028) økte risikoen for matusikkerhet, mens kjønn, fakultetstilhørighet og foreldres utdanning ikke var av signifikant betydning. Matusikre studenter opplevde sterkere negativ effekt av pandemien på søvn og helse enn matsikre studenter. Studentene spiste mindre grønnsaker (p=0,004), frukt (p=0,045) og kjøtt/egg (p=0,008), og mer snacks (p=0,004) og sukkersøtet drikke (p=0,037) etter pandemiutbruddet, sammenliknet med før, mens alkoholinntaket gikk ned (p=0,007). Studentenes selvopplevde fysiske og psykiske helse, samt søvnkvalitet, ble svekket etter pandemiutbruddet (p<0,001), sammenliknet med før.

Konklusjon

Studenter i Norge kan oppleve matusikkerhet. Pandemien har påvirket studentenes mat- og levevaner, samt hatt negativ effekt på deres selvopplevde søvnkvalitet og helse.
Publisher
OsloMet - storbyuniversitetet
Series
MAEH;2022

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit