Matsikkerhetssituasjonen blant studenter i forbindelse med covid-19-pandemien
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3013442Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn og problemstilling
Matusikkerhet defineres som begrenset eller usikker tilgang til ernæringsmessig tilstrekkelig, trygg og akseptabel mat, som kan oppdrives på en sosialt akseptabel måte. Høyskole- og universitetsstudenter er vist å ha økt risiko for matusikkerhet. Covid-19-pandemiens kan ha gitt studenter økte utfordringer med å opprettholde et fullgodt kosthold. Oppgavens målsetninger var å 1) kartlegge matusikkerheten blant studentene, og hvorvidt ulike bakgrunnsfaktorer hadde sammenheng med deres matusikkerhet, og 2) undersøke hvorvidt studentenes kost- og levevaner endret seg under covid-19-pandemien, sammenliknet med før pandemiens utbrudd.
Metode og utvalg
Ved hjelp av et pilottestet, internettbasert spørreskjema ble det samlet inn anonyme data fra 196 deltakere. Alle OsloMet-studenter var invitert til å delta. Spørsmålene omfattet demografi, sosioøkonomi, matsikkerhet, inntaksfrekvens av ulike matvaregrupper og endring i studentenes spise- og levevaner, samt helse. Data ble analysert i IBM SPSS, versjon 27.
Resultater
Fjorten prosent av deltakerne ble kategorisert som matusikre. Endring i bosituasjon (p=0,007) og lav alder (p=0,028) økte risikoen for matusikkerhet, mens kjønn, fakultetstilhørighet og foreldres utdanning ikke var av signifikant betydning. Matusikre studenter opplevde sterkere negativ effekt av pandemien på søvn og helse enn matsikre studenter. Studentene spiste mindre grønnsaker (p=0,004), frukt (p=0,045) og kjøtt/egg (p=0,008), og mer snacks (p=0,004) og sukkersøtet drikke (p=0,037) etter pandemiutbruddet, sammenliknet med før, mens alkoholinntaket gikk ned (p=0,007). Studentenes selvopplevde fysiske og psykiske helse, samt søvnkvalitet, ble svekket etter pandemiutbruddet (p<0,001), sammenliknet med før.
Konklusjon
Studenter i Norge kan oppleve matusikkerhet. Pandemien har påvirket studentenes mat- og levevaner, samt hatt negativ effekt på deres selvopplevde søvnkvalitet og helse.