Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Title
Now showing items 146-165 of 210
-
Norge rundt på 21 dager: En kvalitativ studie av Romeriksløftets prosjekt for å fremme fysisk aktivitet hos grunnskoleelever
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og formål: Romeriksløftet er et folkehelseprosjekt på Øvre Romerike hvor formålet er å få barn og unge til å bli nysgjerrige på fysisk aktivitet og fremme uorganiserte aktiviteter. Norge rundt på 21dager («Norge ... -
Norsk ernæringspolitikk og tiltak for sunne matomgivelser: En pilotkartlegging basert på INFORMAS’ Food-EPI
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Kosthold er en viktig årsakene til økt forekomst av ikke-smittsomme sykdommer. Matomgivelsene påvirker matvalgene og dermed kostholdet. Det er interessant å se om ernæringspolitikk og tiltak som er implementert ... -
Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ... -
Norwegian soldier's acceptance for allied nations field rations during field exercise: behaviour, nutrition, interoperability
(Master thesis, 2010)Introduksjon. Enkelte feltrasjoner er designet for å være den eneste kilden til energi og næringsstoffer for en soldat i 24 timer. Forskning er nødvendig i forhold til hvor godt soldater fra ett NATO-land vil opprettholde ... -
Nutrient content in gluten free and gluten containing products
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: Gluten free diet is the only treatment for persons with celiac disease. In recent years the interest for gluten free products has increased and gluten free products are perceived to be a healthier alternative ... -
Nutrition literacy hos 10. klasseelever i en østlandskommune
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Sammendrag: I dagens samfunn blir ungdommer hyppig eksponert for kostholdsinformasjon via ulike medier. Det blir dermed viktig for dem å kunne forstå og kritisk evaluere denne form for informasjon. Formålet med masterstudien ... -
Nutrition literacy hos sykepleierstudenter
(Master thesis, 2011)Sykepleiere har en sentral rolle i ernæringsarbeidet i helsevesenet. Både i forebygging og behandling, og i å veilede pasienter i bruk av kostholdsinformasjon. Nutrition literacy (NL) handler om evne og ferdigheter i å ... -
Nutrition literacy hos unge idrettsutøvere
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Unge idrettsutøvere blir trolig hver eneste dag utsatt for ulike typer kostholdsinformasjon fra forskjellige aktører. Nutrition literacy (NL) omhandler evner til og ferdigheter i å forstå, innhente, anvende og ... -
Nutrition literacy status of adolescent students in Kampala district, Uganda
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Nutrition illiteracy may be contributing to the disease burden of poor communities and countries and reinforcing the already existing health and economic inequalities (Kickbusch, 2001; Lino, Basiotis, ... -
Nutrition literacy: utvikling og utprøving av et spørreskjema som måler grader av nutrition literacy
(Master thesis, 2009)Målsetting og problemstilling: Den store tilførselen av kostholdsinformasjon stiller krav til at mottakerne kan forstå, kritisk vurdere og evaluere slik informasjon (Pettersen, 2009). Slike kunnskaper og ferdigheter kan ... -
Nutritional status and infant and young child feeding practices among children 0-24 months of age in urban and rural areas of east-central Nepal
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background and aim: Poor feeding practices leads to child malnutrition and consequently impaired physical and cognitive development. The objective of this paper is to describe nutritional status, infant and young child ... -
Ny nordisk kost. En tilpasning til Valdres
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Ny nordisk kost er et konsept som setter fokus på nordiske råvarer. Konseptet vil fremme disse råvarene for at de nordiske landene skal bli flinkere til å utnytte egne ressurser, etter å ha blitt inspirert fra andre land ... -
Oksidasjonsnivå i marine omega-3 produkter tilgjengelig for norske forbrukere
(Master thesis, 2010)Marine omega-3 (n-3) oljer inneholder de høyt flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). EPA- og DHA-konsentrasjon gjør en olje utsatt for oksidasjon. Høsten 2009 ble 113 marine n-3 produkter ... -
Omega-3 index og friske individer - en randomisert kontrollert studie
(Master thesis, 2010)Bakgrunn: Studier viser at omega-3 fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre) kan gi en helsemessig gevinst ved å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. For å redusere denne risikoen anbefales ... -
Omsetning av økologisk mat i dagligvarehandelen
(Master thesis, 2011)Bakgrunn. Etterspørsel og interesse for økologisk mat i Norge er økende. Omsetningen av økologisk mat i Norge er likevel lav sammenlignet med andre nordiske land og i forhold til offentlige myndigheters mål om 15 prosent ... -
Opplevelser av mestringstro hos personer med sykelig overvekt som mottar konservativ behandling
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Personer med sykelig overvekt som ønsker konservativ behandling, har ofte slitt lenge med sin overvektsproblematikk. Tilbakefall er vanlig i en slik prosess og få klarer å oppnå normalvekt som følge av behandlingen. ... -
Osteoporose : forebygging og risikofaktorer: Har siste års sykepleierstudenter kunnskap om risikofaktorene for osteoporose og om hvordan primær osteoporose kan forebygges?
(Master thesis, 2011)Forebygging av osteoporose og osteoporotiske brudd skal prioriteres høyt i helsetjenesten og kunnskaper om risikofaktorer for osteoporose og dens konsekvenser skal økes i befolkningen. For å nå disse målene er det viktig ... -
Pasienters opplevelser av «Startkurs» som holdes i forkant av fedmekirurgi.
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Overvekt/fedme er et stort folkehelseproblem. Hvert år fedmeopereres omkring 3000 personer i Norge. Alle som opereres ved offentlige sykehus må gjennom et obligatorisk Startkurs før operasjonen. Kurset har blant ... -
Perceptions of the changing food environment and the right to adequate food for adolescent students in Kampala, Uganda
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Adequate nutrition is one of the most critical determinants for adolescents’ development and health. Food environments is an essential factor with substantial impact on dietary behaviour. How Kampalas’s adolescent students’ ... -
Plasma fatty acids and expression of genes related to lipid metabolism
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background: The amount and type of fatty acids in the diet may influence the pathogenesis of cardiovascular disease. Fatty acids is known to modulate the expression of genes, which could have an impact on cardiovascular ...