Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på tittel
Viser treff 74-93 av 210
-
Gratis frukt og grønsaker i skulen: eit tilbod som fremjar helse og sosial samhandling?
(Master thesis, 2009) -
Gråte over spilt melk? En kvalitativ studie av småbarnsforeldres holdninger og atferd knyttet til matsvinn
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)NTRODUKSJON: Det er estimert at en tredel av all mat som produseres i verden blir ødelagt eller kastes. Påkjenningen matproduksjon har på miljøet øker i omfang når vi produserer mat som ikke blir spist. I Norge står ... -
"... Grete Roede kurs, liksom. Hallo? Kjerring?!" En kvalitativ studie av menns erfaringer med slankekurs
(Master thesis, 2011)Slanking har tradisjonelt vært et mindre interessant tema for menn enn for kvinner, og menn praktiserer i mindre grad kunnskap om mat og helse i hverdagen. Samtidig øker overvekt mer blant menn, enn blant kvinner. Tidligere ... -
Grønnsaksservering i barnehagen: En kvalitativ studie av styrere og pedagogiske lederes erfaringer knyttet til grønnsaksservering og hvordan de mener at de kan påvirke barnas grønnsaksinntak
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og hensikt: Studier viser at grønnsaksinntaket til barn er for lavt. Grunnlaget for etablering av gode matvaner legges i barneårene. Barnehagen er en helsefremmende arena, og det er viktig å tilrettelegge for et ... -
Har sosiodemografiske- og økonomiske faktorer sammenheng med frekvens av kjøttinntak blant den norske befolkning
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Dagens kjøttkonsum er økende både på et globalt nivå og et nasjonalt nivå. Til tross for at kjøtt kan bidra med viktige næringsstoffer i kostholdet, er det ikke anbefalt å ha et inntak over 500 gram i uken av ... -
Health literacy in individuals with fibromyalgia and its associations with dietary supplements and determinants of health: a cross-sectional study
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Background: Fibromyalgia is a chronic pain condition that has a considerable impact on the quality of life of the individuals living with the disease. There is reason to believe that the fibromyalgia population is a group ... -
Health staff’s experiences with training and implementation of early essential newborn care in two provinces in Vietnam
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: Infant- and neonatal mortality are decreasing in a slower pace than under-five mortality. Early essential newborn care are guidelines describing how childbirth and newborn care should be performed to prevent ... -
Helsefremmende arbeid i skjæringspunktet mellom ernæringspolitikk og utdanningspolitikk: dekker Kunnskapsløftets læreplaner for helsearbeiderfaget samfunnets behov for kompetanse innen fagfeltet kosthold og ernæring?
(Master thesis, 2010)Oppgavens bakgrunn og formål. Sammenhengen mellom kosthold og helse er dokumentert vitenskaplig, og ikke minst har studier vist, at helsefremmende arbeid har effekt i forhold til de kostrelaterte sykdommer. Formålet har ... -
Helsefremmende dialog: en kvalitativ studie av kvinner med brystkreft i møte med helsepersonell
(Master thesis, 2009) -
Helserelatert livskvalitet blant eldre ≥70 år i Skedsmo kommune
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: I senere år har helserelatert livskvalitet fremfor sykelighet og dødelighet vært sentralt mål i folkehelsearbeidet. Aldersforskning er ikke entydig på eldres helsetilstand. Det foreligger lite kunnskap om ... -
Helseundervisning på norskopplæringen: Helsekompetanse blant en gruppe innvandrere som deltar på norskopplæring, samt deres erfaringer med og opplevd nytte avdeltagelse på et helseundervisningskurs.
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: Immigrants are vulnerable to health inequalities in society and many experiences significantly poorer health outcomes than other groups in society. The immigrant population constitutes a risk group for certain ... -
Holdninger og erfaringer til forskningssamarbeid mellom forskere og matvareindustri: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Kosthold har stor betydning for å opprettholde god helse, utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer som hjerte-og karsykdommer, type 2 diabetes og kreft påvirkes i stor grad av livsstil og kosthold. Disse ... -
Holdninger til å inkludere bærekraftig kosthold i en profesjonell sammenheng blant kliniske ernæringsfysiologer
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunnen for masterstudien var å undersøke hvilke holdninger kliniske ernæringsfysiologer hadde til å integrere bærekraftig kosthold i deres yrkesutøvelse. Dette ble vurdert som relevant i forbindelse med temaets aktualitet ... -
Holdninger til og erfaringer med gjær- og surdeigsbrød blant deltagere i en kostintervensjonsstudie: En kvalitativ studie
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn Utviklingen av ikke smittsomme sykdommer er økende på verdensbasis. Kostholdet har stor betydning for utvikling av blant annet hjerte- og karsykdommer og type 2 diabetes. Norske helsemyndigheter har ansvar for å ... -
Hva karakteriser kunder som ofte handler økologiske matvarer i NorgesGruppens butikker?
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Teori: Etterspørselen og forbruket av økologiske matvarer i Norge er under stadig vekst. Likevel er man pr. i dag langt under Stortingets målsetning om å nå målet som er 15 % økologisk produksjon og markedsandel innen 2020. ... -
Hva mener myndiggjorte medarbeidere kjennetegner det gode møte mellom pasient og helsearbeider?
(Master thesis, 2010)Bakgrunn: Ifølge kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon blir kvaliteten på helsetjenesten til i det direkte møte mellom bruker/pasient og den enkelte ansatte (Copson, 2005). I regjeringens St.meld. nr. 25 ... -
Hvilke faktorer er assosiert med en suksessfull langvarig vektnedgang? En kvantitativ studie av tidligere deltakere på et livsstilsendringskurs
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Mange voksne i Norge forsøker å gå ned i vekt. Et vedvarende vekttap på bare 5 % er nok til å gi signifikante helsefordeler. Selv om det å gå ned vekt kan være svært vanskelig er den virkelige utfordringen ofte å opprettholde ... -
Hvilke miljøfaktorer i barnehagen kan påvirke barns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? Utvikling og pretest av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i barnehagen
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Sykdomsbildet nasjonalt og internasjonalt preges av ikke-smittsomme sykdommer, og det er gode holdepunkter for at disse kan forebygges blant annet ved å endre livsstil. Grønnsaksinntaket i befolkningen er for ... -
Hvilke miljøfaktorer i hjemmet påvirker barnehagebarns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? En studie basert på utvikling og pre-test av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i hjemmet
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Forskning viser at inntaket av grønnsaker er for lavt i den norske befolkningen. Et høyt inntak av grønnsaker har flere helsefordeler, og kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer. Vaner etableres tidlig, ... -
Hvilke reklameslagord for presumptivt sunne og usunne produkter foretrekker skoleelever?
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)The purpose of the master study was to examine the effects on young adults of different health appeals (healthy versus unhealthy) in ads for different food products, inspired by Adams and Geuens (2007). Three products were ...