Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på tittel
Viser treff 33-52 av 210
-
En evaluering av skriftlig informasjonsmateriell om kosthold og ernæring som er tilgjengelig for gravide i utvalgte land i Europa
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Forskning har vist at kostholdet i svangerskapet er spesielt viktig fordi det har betydning for helsen til både mor og barn, på kort og lang sikt. Brukervennlig informasjon om kosthold og ernæring til gravide er ... -
En kartlegging av implementering av retningslinjer fra pasientsikkerhetsprogrammet i overganger mellom institusjoner
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Helsehus kan defineres som et forsterket tilbud av sykehjem og omfatter pleie, opptrening, rehabilitering og etterbehandling. Opphold på helsehus tilbys i stor grad personer over 65 år og pasientene kan komme fra ... -
En kartlegging av kostholdet til en gruppe eldre over 70 år og effekten av et proteininntak i kombinasjon med styrketrening på fettfri masse
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Den økende eldre befolkningen har flere helse- og samfunnsmessige konsekvenser, noe som øker behovet for forebyggende arbeid. Sarkopeni er en alders- og livsstilsrelatert tilstand som ofte oppstår ved alderdom, ... -
En kartlegging av kostvaner til gravide kvinner i seks ulike grupper basert på fødeland i Groruddalen, Oslo Øst
(Master thesis, 2010)Bakgrunn og hensikt: Det finnes lite informasjon om kostvaner til innvandere i Norge. Hensikten med denne studien er å undersøke måltidsmønster og kostvaner blant gravide kvinner i Oslo Øst, hvor andelen innvandrere er ... -
En kartlegging av mat- og drikketilbudet på idrettsarenaen i Norge
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn Kostundersøkelser viser utfordringer knyttet til barn og unges kosthold, og det bør rettes tiltak mot arenaene der de opptrer. Det er liten kunnskap om matmiljøet på idrettsarenaen i Norge, men internasjonale ... -
En kartlegging av personlige treneres ernæringskunnskaper, og casebaserte kostholdsråd
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: Personlige trenere (PT) tilknyttet treningssentre har de siste årene fått en stadig større og viktigere plass i det forebyggende helsearbeidet i Norge, og dermed en økende grad av kostholdsrådgivning. Slikt ... -
En kvalitativ studie av kvinners tanker om endring av helseatferd
(Master thesis, 2010)Denne studien tar for seg hvordan friske kvinner som ønsker å gjøre endringer i kosthold og fysisk aktivitet, opplever prosessen med å få til dette. Bakgrunn for oppgaven er handlingsplaner og dokumenter som fokuserer på ... -
En kvalitativ studie av menns oppfatninger av helse, kostråd og kostholdets betydning for å forebygge livsstilssykdommer
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Kreft, fedme og diabetes II er livsstilssykdommer som rammer stadig flere menn i den vestlige verden. Tidligere forskning har fokusert mindre på menns spisevaner, enn på kvinners og man har ikke like mye kunnskap ... -
En kvalitativ studie om deltakere i en kostintervensjonsstudie og deres holdninger til og erfaring med fisk i livsløpet
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn De matvalgene man tar hver dag påvirker helsen. Fisk er en viktig del av et sunt kosthold og myndighetene anbefaler befolkningen to-tre måltider fisk per uke for å forebygge hjerte- og karsykdom og andre ... -
En kvalitativ studie om forsvarsfamilien og forsvarets familiepolitikk i forbindelse med skarpe operasjoner i utlandet
(Master thesis, 2011)Tema for denne studien er det norske Forsvarets familiepolitikk. Hensikten med oppgaven er å belyse utformingen av Forsvarets familiepolitikk, samt beskrive forsvarsfamiliens opplevelser ut i fra utfordringer, forventninger ... -
En prospektiv kartlegging av risiko for underernæring blant pasienter som får strålebehandling mot endetarms og analkreft
(Master thesis, 2011)The purpose of this study was to illustrate if the survey of nutritional risk and efforts against malnutrition is feasible during radiotherapy in the departemment of Oncology patients with rectal and anal cancer. Subjects ... -
En studie av sensoriske dommeres sensitivitet
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Sensorisk analyse er en vitenskapelig metode som benyttes for å vurdere produkter ved hjelp av de menneskelige sansene syn, lukt, smak, hørsel og berøring. Det er kjent at mange faktorer kan innvirke på sensoriske bedømmelser, ... -
En tverrsnittstudie av allmennlegers kunnskaper og holdninger om egg i et ernærings- og helseperspektiv, sett på bakgrunn av eggs rolle innenfor norsk ernærngspolitikk.
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Sammendrag Bakgrunn: Manglende offisielle kostråd om egg på linje med andre matvaregrupper, kan føre til usikkerhet, både blant kostholdsveiledere og befolkningen, om hvilken rolle egg kan ha i et sunt kosthold. Er egg ... -
Erfaringer fra Treningskontaktprosjektet i Oslo: En kvalitativ undersøkelse av potensialet for økt fokus på sunn ernæring i Støttekontakttjenesten
(Master thesis, 2011)Støttekontakttjenesten er en tjeneste som skal ivareta menneskers rett til en sosial og meningsfull fritid. Treningskontakt er en ny måte å organisere tjenestetilbudet på hvor fysisk aktivitet er ønsket. Oslo Idrettskrets ... -
Erfaringer med et glutenfritt kosthold: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Cøliaki er en av de mest utbredte og livslange matrelaterte sykdommer i verden, og prevalensen av cøliaki øker. Den eneste behandlingen for cøliaki er et livslangt og strengt glutenfritt kosthold. Ut ifra det vi ... -
Erfaringer med implementering av det helsefremmende ernæringsprosjektet «Friske og raske barnehager» i de kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Vaner etableres tidlig, og de fem første leveårene anses som den viktigste perioden hvor disse etableres. Forebygging bør derfor starte i barnehagealder. I Norge går en stor andel barn i barnehage. Barnehagen ... -
Erfaringer med og holdninger til sped- og småbarnsernæring blant somaliske mødre i Norge - en kvalitativ studie
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Landsdekkende undersøkelser (Spedkost og Småbarnskost) har studert etnisk norske barn, og i følgende undersøkelser har ikke barn med innvandringsbakgrunn blitt tatt med. For å kunne kartlegge og danne et bedre grunnlag for ... -
Erfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud på idrettsarenaen: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn Etablering av sunne matvaner i barne- og ungdomsårene er viktig for fremtidig helse. I denne sammenheng er det ønskelig å styre matvareutvalget på idrettsarenaen i en sunnere retning. Det finnes lite kunnskap ... -
Ernæring for barn og unge i Bærum: En beskrivelse av Bærum kommunes arbeid for å legge til rette for et godt kosthold gjennom arenaene helsestasjon, skolehelsetjeneste, barnehage, skole og SFO.
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Background: A strategy for nutrition is considered in Bærum municipality. It is necessary to have an overview of nutritional challenges to know where preventive measures is needed. Health centers, school health services, ... -
Ernæringskunnskap hos fedmeopererte
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn og problemstilling: Økningen av fedmeoperasjoner (FO), i kombinasjon med økt tilgang til ernæringsinformasjonskilder i samfunnet, kan utgjøre en helserisiko for enkelte av de opererte på sikt. Dette gjelder ...