Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Title
Now showing items 18-37 of 210
-
Deltakere i kostveiledning sine opplevelser av barrierer, sosial støtte, self-efficacy og nutrition literacy for oppnåelse av vektreduksjon.
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Bakgrunn:Overvekt/fedme er viktige helseutfordringer i verden, og Norge er intet unntak. Offentlig og privat sektor i Norge tilbyr profesjonell ernæringsveiledning til overvektige. Suksessraten er imidlertid ikke høy for ... -
Developing a monitoring and evaluation system for a child nutrition program in Nepal: a qualitative study
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: It is estimated that 45 percent of deaths among children under five years of age is caused by undernutrition. Several organizations are trying to help the governments in reducing undernutrition. However, to ... -
The development and evaluation of a bread baking intervention
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bread is part of the Norwegian food culture, and a large part of our daily diet. However, the intake of fibre and hole grains is to low, and the Norwegian government encourages an increase in the intake of wholemeal bread ... -
Diet in pregnancy prior to gestational diabetes diagnosis in women in Oslo, Norway Food intake, diet quality and recommendations
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Introduction: Diet during pregnancy is important for both the health of the mother and her offspring. A food intake in accordance with the national recommendations can reduce risk of non-communicable diseases such as type ... -
Dietary behaviors, corresponding correlates and socioeconomic differences among adolescents: A cross-sectional study among 8th graders in Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background: Overweight and obesity among children and adolescents are a global health challenge. Prevention in adolescence is of particular concern, since behaviors as young can track into adulthood. Consumption of fruit, ... -
Dietary intake and consumption of plant-based substitutes in vegans, vegetarians and pescatarians in Norway
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: The number of people choosing to eat a plant-based diet is rapidly increasing. At the same time, the market for plant-based meat and dairy substitutes is growing fast. Objective: The main objective in this ... -
Dokumentasjon av ernæringsrelatert informasjon – granskning av pasientjournaler til eldre i ernæringsmessig risiko
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn I de «Nasjonale faglige retningslinjene for forebygging og behandling av underernæring» er det presisert at dokumentasjon knyttet til ernæring er en viktig del av behandlingstilbudet. Helsepersonell er pliktig å ... -
Effect of gluten-free diet on glycemic regulation and gut microbiota in people with celiac disease
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Background: Celiac disease (CD) is a chronic autoimmune bowel disease in the small intestine, which is triggered by gluten exposure in genetic predisposed individuals. CD is one of the most common autoimmune diseases ... -
The effect on subjective satiety sensation after intake of dietary fat of different quality
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: The prevalence of overweight and obesity in society is increasing worldwide and it is one of the biggest public health issues today. Recent studies suggest that different dietary fatty acids can affect hunger ... -
The effectiveness of a low-carbohydrate diet in management of type 2 diabetes - A systematic review of the current literature
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Background: Dietary treatment is a key factor in management of type 2 diabetes (T2D), and facilitation of a healthy diet is essential to achieve treatment goals. Traditionally, a low-fat, high-carbohydrate diet has been ... -
Elever i videregående skoles holdninger til og innkjøp av sukkerholdig mat og drikke. En sammenlignende studie av elever som har «Sunn kantine» og elever som har «Vanlig kantine»
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Som en følge av St. meld. nr. 16 vedtok fylkestinget i Telemark i 2005 å etablere «Folkehelseprogram for Telemark 2006-2009» som fokuserer på å fremme et sunt kosthold blant barn og unge. Gjennom et av tiltakene ... -
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet: En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn Grunnlaget for sunne matvaner legges allerede i barndommen, og skolemåltidet er derfor av stor betydning for elevers kosthold. I Norge har man sett en økning i forekomst av overvekt og fedme hos barn og unge. ... -
En analyse av brukervennligheten til en brosjyre om sykdommen tuberkulose
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Målsetting og problemstilling: Tuberkulose er et betydelig folkehelseproblem internasjonalt med 9,4 millioner nye registrerte tilfeller i 2008 og cirka 2 millioner dødsfall hvert år (WHO rapport, 2009). Implementering av ... -
En evaluering av hvordan helsemyndigheter i utvalgte land utvikler og formidler kostråd som omhandler frukt og grønnsaker til barn
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Frukt og grønnsaker er viktige komponenter for et sunt kosthold, og et rikelig inntak er viktig for barns utvikling og vekst og kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. Studier viser at inntaket av frukt og ... -
En evaluering av offentlig, skriftlig informasjonsmateriell om kosthold og ernæring for sped- og småbarnsforeldre i syv europeiske land
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Et sunt og variert kosthold fra starten av livet er viktig for å forebygge sykdom og utvikling av overvekt hos barn og unge. Hensikten med masteroppgaven var å evaluere brukervennligheten til offentlig, skriftlig ... -
En evaluering av skriftlig informasjonsmateriell om kosthold og ernæring som er tilgjengelig for gravide i utvalgte land i Europa
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Forskning har vist at kostholdet i svangerskapet er spesielt viktig fordi det har betydning for helsen til både mor og barn, på kort og lang sikt. Brukervennlig informasjon om kosthold og ernæring til gravide er ... -
En kartlegging av implementering av retningslinjer fra pasientsikkerhetsprogrammet i overganger mellom institusjoner
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Helsehus kan defineres som et forsterket tilbud av sykehjem og omfatter pleie, opptrening, rehabilitering og etterbehandling. Opphold på helsehus tilbys i stor grad personer over 65 år og pasientene kan komme fra ... -
En kartlegging av kostholdet til en gruppe eldre over 70 år og effekten av et proteininntak i kombinasjon med styrketrening på fettfri masse
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Den økende eldre befolkningen har flere helse- og samfunnsmessige konsekvenser, noe som øker behovet for forebyggende arbeid. Sarkopeni er en alders- og livsstilsrelatert tilstand som ofte oppstår ved alderdom, ... -
En kartlegging av kostvaner til gravide kvinner i seks ulike grupper basert på fødeland i Groruddalen, Oslo Øst
(Master thesis, 2010)Bakgrunn og hensikt: Det finnes lite informasjon om kostvaner til innvandere i Norge. Hensikten med denne studien er å undersøke måltidsmønster og kostvaner blant gravide kvinner i Oslo Øst, hvor andelen innvandrere er ... -
En kartlegging av mat- og drikketilbudet på idrettsarenaen i Norge
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn Kostundersøkelser viser utfordringer knyttet til barn og unges kosthold, og det bør rettes tiltak mot arenaene der de opptrer. Det er liten kunnskap om matmiljøet på idrettsarenaen i Norge, men internasjonale ...