Blar i LUI - Institutt for yrkesfaglærerutdanning på tittel
Viser treff 42-61 av 197
-
Fagfornyelsen 500 dager etter – Erfaringer fra restaurant- og matfag
(Research report, 2022)Fagfornyelsen er den tredje store reformen i norsk fag- og yrkesopplæring siden Reform94 i 1994 og Kunnskapsløftet i 2006. Fagfornyelsen ble planlagt fra 2018 og innført i Vg1 fra høsten 2020, i Vg2 fra høsten 2021 og i ... -
Farvel til mesteren?
(Journal article, 2009)Kan generelle læreplaner i restaurant- og matfagene og tendenser til standardisering i restaurantbransjen reduserer muligheten til å utvikle profesjonelle yrkesutøvere med mesterkompetanse? At andre bransjer møter flere ... -
Feministisk aksjonsforskning i det yrkesfaglige feltet
(Peer reviewed; Chapter, 2017)In classic action research, democratization through broad participation in work organizations’ development work has been thought to take care of minorities and underrepresented groups (Gustavsen et al. 2010). This so-called ... -
Finnes det en faglig felleskomponent for TIP yrkene?
(Nordic Journal of Vocational Education and Training;4(2), Journal article; Peer reviewed, 2014)Yrkesfaglig opplæring til et bestemt yrke gir en yrkeskompetanse med eller uten fag- eller svennebrev. Opplæringen foregår både i den videregående skolen og i bedrifter. Første år på programfaget Teknikk og industriell ... -
Five years with vocational teacher education online
(Linköping University Electronic Press;Volume 10 Issue 1 (2020): Special Issue: Technology-Mediated Learning in VET – Perspectives on Changing Educational Landscapes in the 21st Century, Journal article; Peer reviewed, 2020-07-02)After running online Technical and Vocational Teacher Education (TVTE) classes for five years we have collated our experiences and thematically probed them through the following questions: (1) What are the pedagogical and ... -
Flerkulturalitet i opplæring av helsefagarbeidere
(Nordic Journal of Vocational Education and Training;, Peer reviewed; Journal article, 2022)This study will focus on multicultural competence as a topic in vocational training of health care workers in upper secondary school in Norway. The research question is: How do vocational teachers practice multiculturalism ... -
For dem som ønsker å gå en annen vei: Implementering og praktisering av praksisbrevordningen i fylkeskommunene
(Søkelys på arbeidslivet;Årgang 39, nr. 2-2022, Peer reviewed; Journal article, 2022-05-30)Artikkelen omhandler praksisbrevordningen, et toårig praksisbasert løp i videregående opplæring som ble innført som tiltak mot frafall på yrkesfag. I 2016 fikk fylkeskommunene plikt til å ha minst ett tilbud om praksisbrev. ... -
Forskende yrkesfaglærerstudenter - en antologi basert på 13 bacheloroppgaver skrevet av yrkesfaglærerstudenter i restaurant- og matfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus
(Book, 2015)Denne antologien inneholder 13 bacheloroppgaver skrevet av studentene ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved Høgskolen i Oslo og Akershus i løpet av vårsemesteret 2015. Dette er første gang studentenes ... -
Forskende yrkesfaglærerstudenter er tilbake - en antologi basert på 19 bacheloroppgaver skrevet av studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet - storbyuniversitetet, 2020
(Book, 2020-08)Denne antologien inneholder artikler fra 19 bacheloroppgaver skrevet av 22 studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet i løpet av våren 2020. Artiklene tar utgangspunkt i varierte tema, ... -
FoU som arbeidsform i yrkesfaglærerutdanningen
(Nordic Journal of Vocational Education and Training;1 (1), Journal article; Peer reviewed, 2012)Denne artikkelen bygger på et FoU prosjekt gjennomført ved yrkesfaglærerutdanning i restaurant- og matfag (YFL RM-fag) ved Høgskolen i Oslo og Akershus i perioden april 2011 til mai 2012. Prosjektet hadde flere formål: 1) ... -
FoU-baserte læringsaktiviteter i yrkesfaglærerutdanning: Sammenheng mellom utdanning og profesjonsutøvelse?
(FoU i praksis;12(3), Journal article; Peer reviewed, 2018)Formålet for denne artikkelen er å undersøke i hvilken grad det er sammenheng mellom gjennomførte FoU-aktiviteter i yrkesfaglærerutdanning ved OsloMet og bruk av denne FoU-kompetansen i senere profesjonsutøvelse som ... -
Fra innvandrer til medstudent og ressurs i undervisningen ved helsefaglig høyskoleutdanning
(Nordic Journal of Vocational Education and Training;5(1), Journal article; Peer reviewed, 2015)Mange opplever det som et nytt fenomen at Norge i stadig større grad blir et flerkulturelt samfunn. Det økende mangfoldet stiller krav til helsepersonellet om at den enkelte helsearbeider øker sin kulturkompetanse og har ... -
Fra utdanning til arbeid : Rapport om arbeid og videreutdanning blant tidligere studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag
(2015)Den treårige yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved HiOA startet høsten 2000. I de 15 årene som er gått er det uteksaminert 12 kull med til sammen 245 studenter. Av disse 245 studentene har 175 valgt å delta ... -
Frameworking vocational teachers’ digital competencies: An integrative literature review and synthesis
(Peer reviewed; Journal article, 2023)Two decades of international research on the digital competencies of teachers have provided several frameworks for empirical studies and curriculum development. However, research publications addressing the needed digital ... -
Free space in action research and in project oriented traineeship
(Chapter; Peer reviewed, 2006) -
From school to work: Coherence between learning in school and learning in workplaces for apprentices in the Media graphics programme in Norway
(Nordic Journal of Vocational Education and Training;Vol. 8, No. 1, Journal article; Peer reviewed, 2018-05-22)A key challenge in vocational education and training (VET) programmes is the lack of coherence between the school-based and the enterprise-based parts of learning. This study explores the conditions that are important for ... -
Grounded Theory Analysis of Work-based TVET and Intersectional Challenges Between Construction Workers
(Nordic Journal of Working Life Studies;Volume 11 ❚ Number 4, Peer reviewed; Journal article, 2021)In this study, I examine training in the work-based part of Norwegian technical vocational education and training (TVET). The TVET model includes two years in school followed by two years of apprenticeship at an authorized ... -
Grunnleggende ferdigheter for arbeidslivet? Bruk og betydning i restaurant- og matfagyrker
(Journal article; Peer reviewed, 2017)A framework for basic skills is included in all subjects and curricula throughout the Norwegian school system. These basic skills are defined as reading, numeracy, and oral, written and digital skills. In this article, ... -
Helsefagarbeideren, yrkesfaglæreren og det tredelte klasserommet
(Fagbladet samfunn og økonomi;1 & 2, Journal article; Peer reviewed, 2020)Helsearbeiderfaget har flest elever av alle yrkesfagene i videregående skole. De siste framskrivningene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser behov for flere helsearbeidere. Det ser derfor ut til å være gode muligheter ... -
How Can Collaboration between Schools and Workplaces Contribute to Relevant Vocational Education?: Results of an Action Research Project in the School-based Part of Norwegian Vocational Education and Training
(Vocations and Learning;, Peer reviewed; Journal article, 2022)Collaboration between schools and enterprises in vocational education and training (VET) is a challenge in many countries, Norway included. There is a tendency to organise VET in separate theoretical and practical learning ...