Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på tittel
Viser treff 90-109 av 210
-
Hvilke faktorer er assosiert med en suksessfull langvarig vektnedgang? En kvantitativ studie av tidligere deltakere på et livsstilsendringskurs
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Mange voksne i Norge forsøker å gå ned i vekt. Et vedvarende vekttap på bare 5 % er nok til å gi signifikante helsefordeler. Selv om det å gå ned vekt kan være svært vanskelig er den virkelige utfordringen ofte å opprettholde ... -
Hvilke miljøfaktorer i barnehagen kan påvirke barns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? Utvikling og pretest av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i barnehagen
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Sykdomsbildet nasjonalt og internasjonalt preges av ikke-smittsomme sykdommer, og det er gode holdepunkter for at disse kan forebygges blant annet ved å endre livsstil. Grønnsaksinntaket i befolkningen er for ... -
Hvilke miljøfaktorer i hjemmet påvirker barnehagebarns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? En studie basert på utvikling og pre-test av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i hjemmet
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Forskning viser at inntaket av grønnsaker er for lavt i den norske befolkningen. Et høyt inntak av grønnsaker har flere helsefordeler, og kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer. Vaner etableres tidlig, ... -
Hvilke reklameslagord for presumptivt sunne og usunne produkter foretrekker skoleelever?
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)The purpose of the master study was to examine the effects on young adults of different health appeals (healthy versus unhealthy) in ads for different food products, inspired by Adams and Geuens (2007). Three products were ... -
Hvilke spesifikke kost- og aktivitetsatferder er sterkest relatert til overvekt?
(Master thesis, 2011)Overvekt er et stadig økende problem, i Norge så vel som resten av verden. Samtidig som vi blir mer bevisste på problematikken, klarer vi ikke å snu den globale trenden. Vi mår ikke de norske anbefalingene, verken når det ... -
Hvordan gikk det med kostholdsendringene? Erfaringer fra tidligere deltagere på et livsstilsendringskurs, en kvalitativ studie.
(Master thesis, 2011)Bakgrunn og formål; I dagens vestlige samfunn er kontrastene store mellom den økte prevalensen av fedme og overvekt, og jakten på den ideelle, sunne og slanke kroppen. Mange mennesker slanker seg eller ønsker å endre vekten ... -
Hvordan opplever gastrisk bypass-opererte utfordringene de møter etter operasjonen og hva oppgir de som hensiktsmessig og god oppfølging fra helsevesenet?
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Det utføres stadig flere gastrisk bypass-operasjonen og mye tyder på at antallet opererte vil øke i årene fremover. Studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen om hvordan gastrisk bypass-opererte ... -
Hvordan opplever og erfarer helsepersonell at ulike kjøkkenmodeller hemmer og fremmer deres mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn: I løpet av de siste 20 årene har stadig flere sykehjem i Norge lagt om mattilbydingssystemet sitt fra tradisjonell kok-server metode til å servere mat produsert etter kok-kjøl metoden. Beboere i sykehjem er en ... -
Hvordan oppleves ernæringskommunikasjonen i svangerskapsomsorgen? En kvalitativ studie av kvinner og helsepersonell i en helsestasjon
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Denne studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen rundt de ulike faktorer som kan antas å påvirke valg av mat og endring av helseatferd i svangerskapet. Studien ser på endringene kvinnene gjør, gjennom ... -
Hvordan tar sykehusleger hensyn til pasienters health literacy og mestringsforventning i sin helsekommunikasjon?
(Master thesis, 2010)Health literacy dreier seg om enkeltpersoners evne til å forstå, vurdere og fornuftig anvende helseinformasjon for å opprettholde best mulig helse. Like viktig som etterlevelse er pasientens tro på å kunne gjennomføre ... -
An ideal bread: a literature review
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)INTRODUCTION: Despite frequent discussions about the health-related value of carbohydrate-rich foods, the grocery stores offer a wide range of bread varieties. In this context, there are several actors (e.g. Fedon Lindberg, ... -
Implementering av glutenfri kost i mat- og helsefaget i grunnskolen, et filmbasert undervisningsopplegg
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Samfunnsernæring er et fagfelt som kartlegger og påvirker levevaner, med særlig fokus på kosthold for ulike grupper av befolkningen i et livsløpsperspektiv. Grunnskolen er i denne sammenheng en viktig arena. Med bakgrunn ... -
Improving fruit and vegetable intake among Norwegian first graders through reinforcement, modelling, and peer advice: A feasibility study
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Background: According to the national dietary survey Ungkost 3, Norwegian children’s fruit and vegetable consumption is low. Several interventions have been implemented to increase consumption, but the effects have been ... -
Infant feeding practices among mothers with and without HIV in Western Cape, South Africa
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)The HIV prevalence in adults and children in South Africa is high. South Africa is also a country where the breastfeeding rate is low and the child mortality rate is high. HIV-infected mothers have to weigh the risk of ... -
Inntak av surdeigsbrød og effekt på C-peptid, blodlipider og mineraler sammenlignet med gjærbrød: En randomisert kontrollert studie
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn og hensikt I Norge er brød og kornvarer den viktigste kilden til fiber i kosten. Det er sett en nedgang i inntaket av brød de siste tiårene, samtidig som det er sett en økende interesse for surdeigsbrød. Studier ... -
Inntak og status av jod og B12 hos en gruppe vegetarianere og veganere i Norge
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)BAKGRUNN: Personer som velger et plantebasert kosthold har økt de siste årene. Vegetarianere og veganere begrenser eller ekskluderer inntaket av animalske matvarer, noe som kan føre til mangel på flere viktige ... -
Intake of beta-glucan and effect on lipid metabolism in relation to gut microbiota in healthy individuals.
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background Intake of beta-glucan, a soluble dietary fiber, for minimum 2 weeks may lower serum cholesterol. Soluble dietary fibers are subjected to colonic fermentation, resulting in the production of metabolites that can ... -
Intake of beta-glucan changes satiety and markers of gut microbiota in healthy, normal weight individuals
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Background: Obesity is one of today´s major public health issues, and understanding the mechanisms that control human appetite has gained increased attention. Certain dietary fibres, such as beta-glucan, has been shown to ... -
Intake of sourdough bread and effects on gut symptoms and gut microbiota compared to baker’s yeast bread: A randomized controlled study
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Bakgrunn: Surdeigsbrød er sett å ha mindre innhald av FODMAPs, og kan derfor vere ei alternativ kjelde til fiber for dei som opplev mageplagar. Hensikt: Hensikta med denne studia er å undersøke endringar i tarmsymptom ... -
Investigating health and nutrition messages given to pregnant women at Bwaila hospital in Lilongwe
(Master thesis, 2010)OBJECTIVE: This study was designed to investigate if health and nutrition messages given to pregnant women at Bwaila hospital in Lilongwe, Malawi were understood and used and if the messages made the women health and ...