Mangfold i yrkesopplæringen slik det oppleves av yrkesfaglærere i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3040285Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Begrepet mangfold i en norsk skolekontekst kan forstås som både kjønn, seksualitet, funksjonalitet, klasse etnisitet, religion og kulturell tilhørighet De etniske grensemarkørene kan for eksempel være språk, religion, mat, klesdrakt, yrke og sosial status. Mangfold i skolesammenheng kan imidlertid ikke bare knyttes til kultur og etnisitet, men også som variasjon (diversity) i en elevgruppe knyttet til skolemotivasjon, alder, meninger, lærevansker, funksjonsnedsettelser, interesser, sosial bakgrunn, geografisk tilhørighet og så videre. Utvalget i undersøkelsen er tidligere studenter i yrkesfaglærerutdanningen som nå arbeider som yrkesfaglærere i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Spørreskjemaet ble utformet med utgangspunkt i tilgjengelig litteratur knyttet til begrepet mangfold slik begrepet brukes i skole-, ledelse- og opplæringsvirksomhet. Noen av spørsmålene baserte seg også på erfaringer fra studenters opplevelse av undervisning praksisperioder i yrkesfaglærerutdanningen.