HV - Master i Samfunnsernæring: Recent submissions
Now showing items 41-60 of 210
-
Ernæring for barn og unge i Bærum: En beskrivelse av Bærum kommunes arbeid for å legge til rette for et godt kosthold gjennom arenaene helsestasjon, skolehelsetjeneste, barnehage, skole og SFO.
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Background: A strategy for nutrition is considered in Bærum municipality. It is necessary to have an overview of nutritional challenges to know where preventive measures is needed. Health centers, school health services, ... -
Lunsjprosjekt for å bedre 8. klassingers matvaner på skolen: Erfaringer og resultater fra et pilotprosjekt
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og ungdom øker både globalt og i Norge. Matvaner etableres i barndommen, og tas ofte med videre i livet. Norske barns kosthold er i stor grad i tråd med anbefalingene, ... -
Opplevelser av mestringstro hos personer med sykelig overvekt som mottar konservativ behandling
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Personer med sykelig overvekt som ønsker konservativ behandling, har ofte slitt lenge med sin overvektsproblematikk. Tilbakefall er vanlig i en slik prosess og få klarer å oppnå normalvekt som følge av behandlingen. ... -
Erfaringer med implementering av det helsefremmende ernæringsprosjektet «Friske og raske barnehager» i de kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Vaner etableres tidlig, og de fem første leveårene anses som den viktigste perioden hvor disse etableres. Forebygging bør derfor starte i barnehagealder. I Norge går en stor andel barn i barnehage. Barnehagen ... -
Utvikling av kultur- og språksensitivt tekstinnhold til den fremtidige appen Samtale om mat på helsestasjon-2: En kvalitativt utforskende studie basert på Suitability Assessment of Materials
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Å øke amming i Norge er en politisk prioritet og krever målrettede tiltak mot sårbare grupper for å bidra til utjevningen av sosial ulikhet i helse. I InnBaKost-studien fant man lav forekomst av både amming og ... -
Fruit and vegetable consumption and the risk of type 2 diabetes: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Background: The high prevalence of type 2 diabetes has a considerable impact on global health. Several modifiable risk factors for type 2 diabetes have been established, such as dietary factors. The association between ... -
Cardiovascular and metabolic risk factors in a healthy Norwegian child population: The Health Oriented Pedagogical Project (HOPP) - a cross-sectional study
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: Risk of developing cardiometabolic diseases (CMDs) can already be found in child populations. This risk is known to track from childhood into adulthood and in some cases concludes in cardiovascular or metabolic ... -
Kosthold og matsikkerhet blant asylsøkere på asylmottak i Norge
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Studier viser at asylsøkere i asylmottak spiser ensidig og er matusikre. Manglende matlagingskunnskap, dårlig økonomi og språkvanskeligheter kan føre til matusikkerhet og en økning i bruk av billig og usunn mat. ... -
Fitnessutøvarar sin konkurranseførebuande periode
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Stadig fleire deltek i fitnesskonkurransar. Det er lite dokumentert kva for strategiar som vert praktisert mellom fitnessutøvarar og korleis den konkurranseførebuande perioden påverkar kroppssamansetjinga. Det ... -
Bærekraftig mat: En kvalitativ studie av ulike aktørers synspunkter om bærekraftig mat og produksjon nå og i fremtiden
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn og hensikt: Det later til at det er lite enighet rundt hva som ligger i begrepet bærekraftig mat og hvordan vi definerer en bærekraftig matproduksjon. Hvordan skal vi legge til rette for at de som kommer etter ... -
Developing a monitoring and evaluation system for a child nutrition program in Nepal: a qualitative study
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: It is estimated that 45 percent of deaths among children under five years of age is caused by undernutrition. Several organizations are trying to help the governments in reducing undernutrition. However, to ... -
Nutritional status and infant and young child feeding practices among children 0-24 months of age in urban and rural areas of east-central Nepal
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background and aim: Poor feeding practices leads to child malnutrition and consequently impaired physical and cognitive development. The objective of this paper is to describe nutritional status, infant and young child ... -
Play with your vegetables! Can playful eating utensils increase children's vegetable consumption in shared kindergarten meals?
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: Norwegian children’s consumption of vegetables is below recommended levels (Hansen, Andersen, & Myhre, 2017). There has recently been a call for more research on the effect of playing with vegetables on children’s ... -
Læreres opplevelse av utfordringer i mat og helse-undervisningen på ungdomsskoletrinnet: Med vekt på elevers kostholdspreferanser og -restriksjoner
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn og formål: Mat og helse-faget i grunnskolen skal være et helsefremmende fag som gir elevene kunnskap om og ferdigheter i matlaging og råvarer, matkultur og helse og livsstil. Skolen skal, med alle fagene som inngår, ... -
Motebransjens krav til kropp og utseende: En kvalitativ studie om internasjonale modellers opplevelse av motebransjens krav til kropp og utseende
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Hensikt: Det spekuleres i om motemodeller er en høyrisikogruppe for å utvikle spiseforstyrrelser, men det mangler gode studier om spiseforstyrrelser i denne gruppen. Hensikten med denne studien er å oppnå innsikt og ... -
Forbrukeres kunnskap om, holdninger til og innkjøpsmengde av bærekraftige matvarer
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Verdens matproduksjon og forbruk har betydelig og økende negativ effekt på miljøet. I løpet av få tiår har et multinasjonalt industrielt jordbrukssystem endret matproduksjonen og samtidig forbrukernes preferanser ... -
Matkurs for asylsøkere: En kvalitativ studie av frivilliges erfaringer og roller med bruk av helseinformasjonsmateriell.
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Introduksjon: Forskning viser at asylsøkere er i risiko til å utvikle matusikkerhet. Norske myndigheter foreslår å tilby flyktninger og asylsøkere kulturelt tilpasset informasjon om mat og helse. Sunn start i mottak ... -
Health staff’s experiences with training and implementation of early essential newborn care in two provinces in Vietnam
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Background: Infant- and neonatal mortality are decreasing in a slower pace than under-five mortality. Early essential newborn care are guidelines describing how childbirth and newborn care should be performed to prevent ... -
Pasienters opplevelser av «Startkurs» som holdes i forkant av fedmekirurgi.
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Overvekt/fedme er et stort folkehelseproblem. Hvert år fedmeopereres omkring 3000 personer i Norge. Alle som opereres ved offentlige sykehus må gjennom et obligatorisk Startkurs før operasjonen. Kurset har blant ... -
Dokumentasjon av ernæringsrelatert informasjon – granskning av pasientjournaler til eldre i ernæringsmessig risiko
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn I de «Nasjonale faglige retningslinjene for forebygging og behandling av underernæring» er det presisert at dokumentasjon knyttet til ernæring er en viktig del av behandlingstilbudet. Helsepersonell er pliktig å ...