HV - Master i Samfunnsernæring: Nye registreringer
Viser treff 21-40 av 210
-
Sammenhengen mellom foreldres ernæringskunnskap, matingspraksis og barnas matinntak: En kartleggingsundersøkelse i Gardermoen-regionen
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Norske 4-åringer spiser ikke nok fisk, frukt eller grønnsaker. I tillegg er kostens innhold av tilsatt sukker høyt. Et ernæringsmessig riktig kosthold er essensielt for barnas helse, både i barneårene og senere ... -
To what degree are Norwegian parents aware of the relationship between meat consumption and greenhouse gases?
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: Sustainability and health are high in both the national and global political agenda. Norway has committed to a 40 % reduction of greenhouse gases by 2030, compared to emissions in 1990. The United Nations ... -
Experience with advice about diet and self-monitoring of blood glucose of women with gestational diabetes mellitus: Qualitative study
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: Gestational Diabetes Mellitus (GDM), defined as hyperglycemia detected at any time during pregnancy, is increasing worldwide. In 2017, new guidelines for the care of women with GDM were implemented in Norway. ... -
Matens betydning for personer med ROP-lidelser på norske lavterskelinstitusjoner: En kvalitativ studie med refleksjoner fra ansatte.
(Master thesis, 2020)Bakgrunn: Ruslidelser medfører økt behov for livsviktige næringsstoffer og redusert oppmerksomhet på mat og måltider, både fra de som rammes og de som skal hjelpe dem. Med psykisk lidelse i tillegg blir ruslidelsen verre. ... -
Perceptions of the changing food environment and the right to adequate food for adolescent students in Kampala, Uganda
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Adequate nutrition is one of the most critical determinants for adolescents’ development and health. Food environments is an essential factor with substantial impact on dietary behaviour. How Kampalas’s adolescent students’ ... -
Holdninger og erfaringer til forskningssamarbeid mellom forskere og matvareindustri: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Kosthold har stor betydning for å opprettholde god helse, utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer som hjerte-og karsykdommer, type 2 diabetes og kreft påvirkes i stor grad av livsstil og kosthold. Disse ... -
Kartlegging av totalkolesterol og nutrition literacy blant personer med høy sosioøkonomisk status i form av høyere utdannelse ved OsloMet: En tverrsnittstudie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn og hensikt Hjerte- og karsykdommer er en av de viktigste årsakene til sykdom og død på verdensbasis, og en av de viktigste risikofaktorene er forhøyede kolesterolnivåer i blodbanen. Nutrition literacy innebærer ... -
Attitudes towards increasing the intake of plant-based foods and reducing the intake of meat in segments of Norwegian consumers
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)ntroduction From a health- and environmental perspective, it is beneficial that the population increases the intake of plant-based foods and reduces the intake of meat. In order to achieve such a change, it is necessary ... -
Experiences with organizing school food programs in Norwegian Lower Secondary Schools – a qualitative study
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: The organization of school meals is of importance for adolescent dietary health and psychosocial learning environment, for the sustainable development of food systems and for reducing social inequities. In ... -
Skolemåltidets betydning for læringsmiljøet: En kvalitativ studie av innføring av gratis skolemåltid i en liten kommune i Norge
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Det er foreslått at skolemåltidet er en faktor som kan påvirke læringsmiljøet på barne- og ungdomsskolen. Det er lite forskning på dette området og behov for flere undersøkelser i en nordisk setting. Hensikt: ... -
Maternal omega-3 and omega-6 fatty acid status in pregnancy and asthma in children at 3 years
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Astma er en kronisk sykdom karakterisert av inflammasjon i luftveiene og er vanlig hos barn. Risikofaktorer er stort sett ukjente. Fettsyrer er forløpere for metabolitter med anti-inflammatoriske og pro-inflammatoriske ... -
Inntak og status av jod og B12 hos en gruppe vegetarianere og veganere i Norge
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)BAKGRUNN: Personer som velger et plantebasert kosthold har økt de siste årene. Vegetarianere og veganere begrenser eller ekskluderer inntaket av animalske matvarer, noe som kan føre til mangel på flere viktige ... -
Food literacy among a group of immigrants in Oslo, Norway and their experience with a food and health course
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)tudies have shown that immigrants are a vulnerable group when it comes to health and nutrition. Immigrants to European countries have a higher prevalence of non-communicable diseases (NCDs) than the general population. ... -
Erfaringer med et glutenfritt kosthold: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Cøliaki er en av de mest utbredte og livslange matrelaterte sykdommer i verden, og prevalensen av cøliaki øker. Den eneste behandlingen for cøliaki er et livslangt og strengt glutenfritt kosthold. Ut ifra det vi ... -
Erfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud på idrettsarenaen: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn Etablering av sunne matvaner i barne- og ungdomsårene er viktig for fremtidig helse. I denne sammenheng er det ønskelig å styre matvareutvalget på idrettsarenaen i en sunnere retning. Det finnes lite kunnskap ... -
Nutrient content in gluten free and gluten containing products
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: Gluten free diet is the only treatment for persons with celiac disease. In recent years the interest for gluten free products has increased and gluten free products are perceived to be a healthier alternative ... -
Har sosiodemografiske- og økonomiske faktorer sammenheng med frekvens av kjøttinntak blant den norske befolkning
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Dagens kjøttkonsum er økende både på et globalt nivå og et nasjonalt nivå. Til tross for at kjøtt kan bidra med viktige næringsstoffer i kostholdet, er det ikke anbefalt å ha et inntak over 500 gram i uken av ... -
Norsk ernæringspolitikk og tiltak for sunne matomgivelser: En pilotkartlegging basert på INFORMAS’ Food-EPI
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Kosthold er en viktig årsakene til økt forekomst av ikke-smittsomme sykdommer. Matomgivelsene påvirker matvalgene og dermed kostholdet. Det er interessant å se om ernæringspolitikk og tiltak som er implementert ... -
En kartlegging av implementering av retningslinjer fra pasientsikkerhetsprogrammet i overganger mellom institusjoner
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Helsehus kan defineres som et forsterket tilbud av sykehjem og omfatter pleie, opptrening, rehabilitering og etterbehandling. Opphold på helsehus tilbys i stor grad personer over 65 år og pasientene kan komme fra ... -
Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ...