Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på emneord "Matvaner"
Viser treff 1-10 av 10
-
Dietary behaviors, corresponding correlates and socioeconomic differences among adolescents: A cross-sectional study among 8th graders in Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Background: Overweight and obesity among children and adolescents are a global health challenge. Prevention in adolescence is of particular concern, since behaviors as young can track into adulthood. Consumption of fruit, ... -
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet: En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn Grunnlaget for sunne matvaner legges allerede i barndommen, og skolemåltidet er derfor av stor betydning for elevers kosthold. I Norge har man sett en økning i forekomst av overvekt og fedme hos barn og unge. ... -
Erfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud på idrettsarenaen: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn Etablering av sunne matvaner i barne- og ungdomsårene er viktig for fremtidig helse. I denne sammenheng er det ønskelig å styre matvareutvalget på idrettsarenaen i en sunnere retning. Det finnes lite kunnskap ... -
Grønnsaksservering i barnehagen: En kvalitativ studie av styrere og pedagogiske lederes erfaringer knyttet til grønnsaksservering og hvordan de mener at de kan påvirke barnas grønnsaksinntak
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og hensikt: Studier viser at grønnsaksinntaket til barn er for lavt. Grunnlaget for etablering av gode matvaner legges i barneårene. Barnehagen er en helsefremmende arena, og det er viktig å tilrettelegge for et ... -
Hvilke miljøfaktorer i barnehagen kan påvirke barns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? Utvikling og pretest av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i barnehagen
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Sykdomsbildet nasjonalt og internasjonalt preges av ikke-smittsomme sykdommer, og det er gode holdepunkter for at disse kan forebygges blant annet ved å endre livsstil. Grønnsaksinntaket i befolkningen er for ... -
Lunsjprosjekt for å bedre 8. klassingers matvaner på skolen: Erfaringer og resultater fra et pilotprosjekt
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og ungdom øker både globalt og i Norge. Matvaner etableres i barndommen, og tas ofte med videre i livet. Norske barns kosthold er i stor grad i tråd med anbefalingene, ... -
Mat på asylmottak
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Flukt fra krig, forfølgelse og katastrofer er grunner til at mennesker flytter fra hjemlandet sitt (Helsedirektoratet, 2009). Per 1. januar 2012, bodde det 163 500 personer med flyktningbakgrunn i Norge (Statistisk ... -
Matsikkerhetssituasjonen blant studenter i forbindelse med covid-19-pandemien
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn og problemstilling Matusikkerhet defineres som begrenset eller usikker tilgang til ernæringsmessig tilstrekkelig, trygg og akseptabel mat, som kan oppdrives på en sosialt akseptabel måte. Høyskole- og ... -
Matvaner hos aktive eldre
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)De fleste som går ut av arbeidslivet og inn i pensjonisttilværelsen har i dag ofte bedre helse, er opptatt av sunne kostvaner og er mer aktive enn eldre har vært tidligere. Formålet med prosjektet har vært å få en dypere ... -
Sosioøkonomiske ulikheter i nordmenns grønnsaksforbruk. En kvantitativ studie av individuelle og miljømessige barrierer for grønnsaksforbruk i ulike sosioøkonomiske grupper
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Sosioøkonomiske ulikheter i grønnsaksforbruk blant nordmenn er veldokumentert. Hva som ligger til grunn for denne ulikheten i kosthold, er imidlertid uklart. Hensikten med masteroppgaven var å beskrive de sosioøkonomiske ...