Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på emneord "Kosthold"
Viser treff 21-40 av 55
-
"... Grete Roede kurs, liksom. Hallo? Kjerring?!" En kvalitativ studie av menns erfaringer med slankekurs
(Master thesis, 2011)Slanking har tradisjonelt vært et mindre interessant tema for menn enn for kvinner, og menn praktiserer i mindre grad kunnskap om mat og helse i hverdagen. Samtidig øker overvekt mer blant menn, enn blant kvinner. Tidligere ... -
Grønnsaksservering i barnehagen: En kvalitativ studie av styrere og pedagogiske lederes erfaringer knyttet til grønnsaksservering og hvordan de mener at de kan påvirke barnas grønnsaksinntak
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og hensikt: Studier viser at grønnsaksinntaket til barn er for lavt. Grunnlaget for etablering av gode matvaner legges i barneårene. Barnehagen er en helsefremmende arena, og det er viktig å tilrettelegge for et ... -
Har sosiodemografiske- og økonomiske faktorer sammenheng med frekvens av kjøttinntak blant den norske befolkning
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Dagens kjøttkonsum er økende både på et globalt nivå og et nasjonalt nivå. Til tross for at kjøtt kan bidra med viktige næringsstoffer i kostholdet, er det ikke anbefalt å ha et inntak over 500 gram i uken av ... -
Helsefremmende arbeid i skjæringspunktet mellom ernæringspolitikk og utdanningspolitikk: dekker Kunnskapsløftets læreplaner for helsearbeiderfaget samfunnets behov for kompetanse innen fagfeltet kosthold og ernæring?
(Master thesis, 2010)Oppgavens bakgrunn og formål. Sammenhengen mellom kosthold og helse er dokumentert vitenskaplig, og ikke minst har studier vist, at helsefremmende arbeid har effekt i forhold til de kostrelaterte sykdommer. Formålet har ... -
Hvilke miljøfaktorer i hjemmet påvirker barnehagebarns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? En studie basert på utvikling og pre-test av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i hjemmet
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Forskning viser at inntaket av grønnsaker er for lavt i den norske befolkningen. Et høyt inntak av grønnsaker har flere helsefordeler, og kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer. Vaner etableres tidlig, ... -
Hvilke reklameslagord for presumptivt sunne og usunne produkter foretrekker skoleelever?
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)The purpose of the master study was to examine the effects on young adults of different health appeals (healthy versus unhealthy) in ads for different food products, inspired by Adams and Geuens (2007). Three products were ... -
Hvilke spesifikke kost- og aktivitetsatferder er sterkest relatert til overvekt?
(Master thesis, 2011)Overvekt er et stadig økende problem, i Norge så vel som resten av verden. Samtidig som vi blir mer bevisste på problematikken, klarer vi ikke å snu den globale trenden. Vi mår ikke de norske anbefalingene, verken når det ... -
Hvordan gikk det med kostholdsendringene? Erfaringer fra tidligere deltagere på et livsstilsendringskurs, en kvalitativ studie.
(Master thesis, 2011)Bakgrunn og formål; I dagens vestlige samfunn er kontrastene store mellom den økte prevalensen av fedme og overvekt, og jakten på den ideelle, sunne og slanke kroppen. Mange mennesker slanker seg eller ønsker å endre vekten ... -
Hvordan opplever og erfarer helsepersonell at ulike kjøkkenmodeller hemmer og fremmer deres mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn: I løpet av de siste 20 årene har stadig flere sykehjem i Norge lagt om mattilbydingssystemet sitt fra tradisjonell kok-server metode til å servere mat produsert etter kok-kjøl metoden. Beboere i sykehjem er en ... -
An ideal bread: a literature review
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)INTRODUCTION: Despite frequent discussions about the health-related value of carbohydrate-rich foods, the grocery stores offer a wide range of bread varieties. In this context, there are several actors (e.g. Fedon Lindberg, ... -
Irakiske mødres holdninger til og opplevelser av amming, kostholdet til deres småbarn og møtet med helsestasjonen i Norge
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Det er lite kunnskap om innvandrerbarns kosthold i Norge. Derfor ble forskningsprosjektet InnBaKost stiftet i 2012. Somaliske og irakiske sped- og småbarnsmødre har blitt studert, og representerer de minoritetsgruppene av ... -
Kosthold og matsikkerhet blant asylsøkere på asylmottak i Norge
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Studier viser at asylsøkere i asylmottak spiser ensidig og er matusikre. Manglende matlagingskunnskap, dårlig økonomi og språkvanskeligheter kan føre til matusikkerhet og en økning i bruk av billig og usunn mat. ... -
Kostholdsundersøkelse blant to år gamle norsk-irakiske og norsk-somaliske barn: InnBaKost
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)metodiske utfordringer har barn med innvandrerbakgrunn blitt ekskludert fra disse undersøkelsene. Det finnes derfor lite kunnskap om hva denne gruppen spiser. På bakgrunn av dette ble «Ernæring og helse blant barn med ... -
Kostmønstre i en multietnisk populasjon av gravide kvinner
(Master thesis, 2011)Bakgrunn: Analyser av kostmønster har vist seg å gi viktige bidrag innen ernæringsepidemiologisk forskning, og det er ønskelig å utforske kostmønstre i flere populasjoner samt robusthet og stabilitet av disse. Formål: ... -
Lunsjprosjekt for å bedre 8. klassingers matvaner på skolen: Erfaringer og resultater fra et pilotprosjekt
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og ungdom øker både globalt og i Norge. Matvaner etableres i barndommen, og tas ofte med videre i livet. Norske barns kosthold er i stor grad i tråd med anbefalingene, ... -
Læreres opplevelse av utfordringer i mat og helse-undervisningen på ungdomsskoletrinnet: Med vekt på elevers kostholdspreferanser og -restriksjoner
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn og formål: Mat og helse-faget i grunnskolen skal være et helsefremmende fag som gir elevene kunnskap om og ferdigheter i matlaging og råvarer, matkultur og helse og livsstil. Skolen skal, med alle fagene som inngår, ... -
Mat på asylmottak
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Flukt fra krig, forfølgelse og katastrofer er grunner til at mennesker flytter fra hjemlandet sitt (Helsedirektoratet, 2009). Per 1. januar 2012, bodde det 163 500 personer med flyktningbakgrunn i Norge (Statistisk ... -
Mattilbud for rusmiddelavhengige. En kartlegging og vurdering av mattilbudet ved institusjoner tilknyttet Rusmiddeletaten i Oslo
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: For om lag ti år siden ble det for første gang satt fokus på rusmiddelavhengiges svært mangelfulle kosthold. I 2011 ble det startet et prosjekt i regi av Oslo kommune, med mål om å bedre ernæringsstatus ... -
Mattilbud og måltidsmønster i barnevernsinstitusjoner: En beskrivelse av mattilbudet og forhold som kan ha innvirkning på kostholdet til ungdom som bor i barnevernsinstitusjoner i Region øst
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og hensikt: Antallet barn og unge som inkluderes i barnevernstiltak har økt de siste tiårene. Barnevernsbarn er en sårbar gruppe som viser seg å ha lavere helsestatus sammenlignet med andre barn. Dette er ... -
Melkeforbruk blant unge nordmenn: En studie av kunnskap, holdninger og informasjonskilder
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Melk og meieriprodukter har tradisjonelt vært en viktig del av det norske kostholdet. Melkeforbruket har hatt en kraftig nedgang de siste 50 årene, og er fortsatt synkende. Masterprosjektet har hatt til hensikt ...