Osloungdoms bosituasjon og levekår – sosiale og geografiske forskjeller: Oversikt over spørsmål om bosituasjon fra Ung i Oslo 2015
Abstract
Boligen og nærområdet danner en viktig ramme for barn og unges oppvekst. Boforholdene kan forsterke, opprettholde eller i beste fall redusere ulikheter som har med unges livssjanser og livskvalitet å gjøre. Kunnskap om unges bosituasjon, og særlig de som har mindre gunstige boforhold, er derfor viktig for å fange opp og eventuelt forebygge reproduksjon av ulikhet.
I denne rapporten kartlegger vi ulike sider ved osloungdommens bo- og livssituasjon. Datamaterialet er undersøkelsen Ung i Oslo 2015 som inne- holder svar om bosituasjon fra rundt 8000 elever i videregående skoler i alderen 16 til 19 år.
Et hovedmål er å supplere tidligere analyser av Ung i Oslo ved å se nær- mere på hvordan osloungdommens livssituasjon varierer med deres bositua- sjon. Analysene viser systematiske forskjeller i ungdommenes levekår og livs- kvalitet ut fra hvordan og hvor i Oslo de bor. Ungdommene som har de minst gunstige bosituasjonene – de som bor i leide eller trangbodde boliger, eller som har flyttet hyppig – kommer vanligvis dårligere ut i de indikatorene vi har sett på, blant annet når det gjelder velvære, helse, utdanning og sosiale relasjoner. Samtidig viser analysene at mye av variasjonen i levekår mellom de i ulike bosituasjoner er relatert til ungdommenes familiebakgrunn (for eksempel familieressurser og -struktur).