Institusjonelle betingelser for matvaresikkerhet blant husholdninger i India
Abstract
Dette notatet er skrevet som en del av prosjektet Matvaresikkerhet i India: samspillet mellom klimaendringer, økonomi, politikk og handel. Et viktig mål med dette prosjektet er å identifisere sårbare grupper gjennom institusjonelle analyser og å lete etter mekanismer for hvordan institusjonelle forhold påvirker matsikkerhet på husholdningsnivå. Vi gjør dette ved å diskutere viktige teoretiske bidrag - spesielt knyttet til nøkkelbegrep som «food entitlements». Vi ser videre på hvordan slike rettigheter tenkes å påvirke matvaresikkerhet i sårbare husholdning i India med en særlig vekt på husholdningers kjøpekraft, egen matproduksjon, sosiale støtteformer og uformell distribusjon. Vi har valgt to stater som representerer variasjon når det gjelder viktige dimensjoner: Karnataka i sør og Bihar i nord. Videre presenterer vi en sammenligning mellom disse statene på viktige indikatorer som forbruksmønster, ernæringsstatus og helse. Avslutningsvis presenteres en modell for å studere matsikkerhet i sårbare husholdninger i en indisk kontekst . Tilknyttede prosjekter FOODSEC -Food security in India