Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorCharnock, Colin
dc.date.accessioned2023-08-28T06:22:33Z
dc.date.available2023-08-28T06:22:33Z
dc.date.created2023-08-27T12:30:24Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationBioingeniøren. 2023, 2023 (6), 22-27.en_US
dc.identifier.issn0801-6828
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3085897
dc.identifier.urihttps://www.bioingenioren.no/fag/fag-originalartikkel/agar-og-fosfat---ikke-sa-skjonn-forening/
dc.descriptionhttps://www.bioingenioren.no/fag/fag-originalartikkel/agar-og-fosfat---ikke-sa-skjonn-forening/en_US
dc.description.abstractBakgrunn: Varmesterilisering av agar og andre geleringsmidler vil i nærvær av fosfat resultere i produksjon av hydrogenperoksid (H2O2) og sannsynligvis andre reaktive oksygenforbindelser (ROS). Disse stoffene begrenser sterkt veksten av miljøbakterier. Formålet med denne studien var å få mer informasjon om dette fenomenet og undersøke om lignende problemer oppstår med kommersielt tilgjengelige medier og klinisk materiale. Materiale og metode: Agarmedier (egenproduserte eller kommersielle) ble brukt til å analysere bakterieinnholdet i flaskevann og prøver som er mer representative for klinisk materiale. Agarmediene og forsøksoppsettet ble skreddersydd for å undersøke om varmesterilisering av agar sammen med fosfat ga veksthemmende stoffer, og om veksthemmingen kunne fjernes med katalase. Resultater: Varmesterilisering av agar/phytagel i nærvær av fosfat førte til en sterk reduksjon i veksten av «vannbakterier». Denne begrensningen ble opphevet ved å forbehandle agarskålene med katalase. Ved testing av bakterier av mer relevans for kliniske undersøkelser var disse effektene ubetydelige innenfor studiens begrensninger. Konklusjon: Måten agarmedier tilberedes på har stor betydning for kimtallet av miljøbakterier, spesielt ved innhold av fosfat. Hvis mulig bør mediekomponenter autoklaveres separat og blandes etter varmesteriliseringen. Effektene er mindre uttalte med bakterier som er representative for kliniske prøver. Nøkkelord: Fosfat, agar, ROS-dannelse, kimtallen_US
dc.language.isonoben_US
dc.titleAgar og fosfat – ikke så skjønn foreningen_US
dc.title.alternativeAgar and phosphate - not a harmonious associationen_US
dc.typePeer revieweden_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.qualitycode1
dc.identifier.doihttps://www.bioingenioren.no/fag/fag-originalartikkel/agar-og-fosfat---ikke-sa-skjonn-forening/
dc.identifier.cristin2169935
dc.source.journalBioingeniørenen_US
dc.source.volume2023en_US
dc.source.issue6en_US
dc.source.pagenumber22-27en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel