Agar og fosfat – ikke så skjønn forening
Peer reviewed, Journal article
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3085897https://www.bioingenioren.no/fag/fag-originalartikkel/agar-og-fosfat---ikke-sa-skjonn-forening/
Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Bioingeniøren. 2023, 2023 (6), 22-27. https://www.bioingenioren.no/fag/fag-originalartikkel/agar-og-fosfat---ikke-sa-skjonn-forening/Sammendrag
Bakgrunn: Varmesterilisering av agar og andre geleringsmidler vil i nærvær av fosfat resultere i produksjon av hydrogenperoksid (H2O2) og sannsynligvis andre reaktive oksygenforbindelser (ROS). Disse stoffene begrenser sterkt veksten av miljøbakterier. Formålet med denne studien var å få mer informasjon om dette fenomenet og undersøke om lignende problemer oppstår med kommersielt tilgjengelige medier og klinisk materiale. Materiale og metode: Agarmedier (egenproduserte eller kommersielle) ble brukt til å analysere bakterieinnholdet i flaskevann og prøver som er mer representative for klinisk materiale. Agarmediene og forsøksoppsettet ble skreddersydd for å undersøke om varmesterilisering av agar sammen med fosfat ga veksthemmende stoffer, og om veksthemmingen kunne fjernes med katalase. Resultater: Varmesterilisering av agar/phytagel i nærvær av fosfat førte til en sterk reduksjon i veksten av «vannbakterier». Denne begrensningen ble opphevet ved å forbehandle agarskålene med katalase. Ved testing av bakterier av mer relevans for kliniske undersøkelser var disse effektene ubetydelige innenfor studiens begrensninger. Konklusjon: Måten agarmedier tilberedes på har stor betydning for kimtallet av miljøbakterier, spesielt ved innhold av fosfat. Hvis mulig bør mediekomponenter autoklaveres separat og blandes etter varmesteriliseringen. Effektene er mindre uttalte med bakterier som er representative for kliniske prøver. Nøkkelord: Fosfat, agar, ROS-dannelse, kimtall
Beskrivelse
https://www.bioingenioren.no/fag/fag-originalartikkel/agar-og-fosfat---ikke-sa-skjonn-forening/