dc.contributor.author | Lekhal, Samira | |
dc.contributor.author | Bugge, Annechen Bahr | |
dc.contributor.author | Schjøll, Alexander | |
dc.contributor.author | Slapø, Helena | |
dc.contributor.author | Karevold, Knut Ivar | |
dc.date.accessioned | 2020-01-17T09:27:15Z | |
dc.date.accessioned | 2020-04-07T16:52:39Z | |
dc.date.available | 2020-01-17T09:27:15Z | |
dc.date.available | 2020-04-07T16:52:39Z | |
dc.date.issued | 2019-03 | |
dc.identifier.citation | Lekhal SL, Bugge AB, Schjøll A, Slapø HB, Karevold KI. Atferdsøkonomiske virkemidler i helsefremmende arbeid: hvordan kan utforming av restauranter og kantiner fremme sunnere valg?. Norsk Tidsskrift for Ernæring. 2019(1) | en |
dc.identifier.issn | 1503-5034 | |
dc.identifier.uri | https://www.ntfe.no/i/2019/1/tfe-2019-01b-2401 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10642/8392 | |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom, dårlig livskvalitet og tidlig død i Norge og resten av verden. Det er stigende interesse for hvordan atferdsøkonomiske virkemidler kan fremme sunnere valg. Ved å endre omgivelsene, kan forbrukernes valg ubevisst dreies i litt sunnere retning og skape positive helseeffekter.
Metode: Artikkelen sammenfatter nyere forskning om hvordan utforming av restauranter og kantiner påvirker gjestene til å velge sunnere, med fokus på: 1) I hvilken grad påvirkes valgene av situasjonsbestemte virkemidler, og 2) hvilke virkemidler synes mest effektive? Funnene i artikkelen er en oppsummering av rapporten «Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbruker til å velge sunnere?».
Resultat: De fire mest studerte virkemidlene er plassering, merking, pris og porsjonering. Om lag halvparten av studiene viste at gjestenes valg påvirkes i signifikant grad, mens om lag 20 % viste varierende effekt. 30 % av studiene viste ingen endringer i gjestenes valg. Det var relativt stor variasjon i effekten av hvert enkelt virkemiddel, og betydelig variasjon i virkemidlenes effekt på tvers av ulike typer restauranter.
Konklusjon: Det er behov for mer systematisk kunnskap om hvordan situasjonsbestemte virkemidler påvirker ulike befolkningsgrupper, og behov for flere norske studier. Vi foreslår retninger for fremtidig forskning på situasjonsbestemte virkemidler. | en |
dc.language.iso | en | en |
dc.publisher | Norsk Tidsskrift for Ernæring | en |
dc.relation.ispartofseries | Norsk Tidsskrift for Ernæring;Nr.1/2019 | |
dc.relation.uri | http://www.ntfe.no/i/2019/1/tfe-2019-01b-2401 | |
dc.subject | Atferdsøkonomiske virkemidler | en |
dc.subject | Helsefremmende arbeid | en |
dc.subject | Situasjonsbestemte virkemidler | en |
dc.subject | Kantiner | en |
dc.subject | Matpreferanser | en |
dc.subject | Spisevaner | en |
dc.title | Atferdsøkonomiske virkemidler i helsefremmende arbeid: hvordan kan utforming av restauranter og kantiner fremme sunnere valg? | en |
dc.type | Journal article | en |
dc.type | Peer reviewed | en |
dc.date.updated | 2020-01-17T09:27:15Z | |
dc.description.version | acceptedVersion | en |
dc.identifier.cristin | 1685673 | |
dc.source.journal | Norsk Tidsskrift for Ernæring | |
dc.subject.nsi | VDP::Medisinske fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811 | |
dc.subject.nsi | VDP::Midical sciences: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811 | |