Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLekhal, Samira
dc.contributor.authorBugge, Annechen Bahr
dc.contributor.authorSchjøll, Alexander
dc.contributor.authorSlapø, Helena
dc.contributor.authorKarevold, Knut Ivar
dc.date.accessioned2020-01-17T09:27:15Z
dc.date.accessioned2020-04-07T16:52:39Z
dc.date.available2020-01-17T09:27:15Z
dc.date.available2020-04-07T16:52:39Z
dc.date.issued2019-03
dc.identifier.citationLekhal SL, Bugge AB, Schjøll A, Slapø HB, Karevold KI. Atferdsøkonomiske virkemidler i helsefremmende arbeid: hvordan kan utforming av restauranter og kantiner fremme sunnere valg?. Norsk Tidsskrift for Ernæring. 2019(1)en
dc.identifier.issn1503-5034
dc.identifier.urihttps://www.ntfe.no/i/2019/1/tfe-2019-01b-2401
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8392
dc.description.abstractBakgrunn: Usunt kosthold er blant de viktigste risikofaktorene for sykdom, dårlig livskvalitet og tidlig død i Norge og resten av verden. Det er stigende interesse for hvordan atferdsøkonomiske virkemidler kan fremme sunnere valg. Ved å endre omgivelsene, kan forbrukernes valg ubevisst dreies i litt sunnere retning og skape positive helseeffekter. Metode: Artikkelen sammenfatter nyere forskning om hvordan utforming av restauranter og kantiner påvirker gjestene til å velge sunnere, med fokus på: 1) I hvilken grad påvirkes valgene av situasjonsbestemte virkemidler, og 2) hvilke virkemidler synes mest effektive? Funnene i artikkelen er en oppsummering av rapporten «Mulighetsrommet: Hvordan påvirke forbruker til å velge sunnere?». Resultat: De fire mest studerte virkemidlene er plassering, merking, pris og porsjonering. Om lag halvparten av studiene viste at gjestenes valg påvirkes i signifikant grad, mens om lag 20 % viste varierende effekt. 30 % av studiene viste ingen endringer i gjestenes valg. Det var relativt stor variasjon i effekten av hvert enkelt virkemiddel, og betydelig variasjon i virkemidlenes effekt på tvers av ulike typer restauranter. Konklusjon: Det er behov for mer systematisk kunnskap om hvordan situasjonsbestemte virkemidler påvirker ulike befolkningsgrupper, og behov for flere norske studier. Vi foreslår retninger for fremtidig forskning på situasjonsbestemte virkemidler.en
dc.language.isoenen
dc.publisherNorsk Tidsskrift for Ernæringen
dc.relation.ispartofseriesNorsk Tidsskrift for Ernæring;Nr.1/2019
dc.relation.urihttp://www.ntfe.no/i/2019/1/tfe-2019-01b-2401
dc.subjectAtferdsøkonomiske virkemidleren
dc.subjectHelsefremmende arbeiden
dc.subjectSituasjonsbestemte virkemidleren
dc.subjectKantineren
dc.subjectMatpreferanseren
dc.subjectSpisevaneren
dc.titleAtferdsøkonomiske virkemidler i helsefremmende arbeid: hvordan kan utforming av restauranter og kantiner fremme sunnere valg?en
dc.typeJournal articleen
dc.typePeer revieweden
dc.date.updated2020-01-17T09:27:15Z
dc.description.versionacceptedVersionen
dc.identifier.cristin1685673
dc.source.journalNorsk Tidsskrift for Ernæring
dc.subject.nsiVDP::Medisinske fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811
dc.subject.nsiVDP::Midical sciences: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel