Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på forfatter "Pettersen, Kjell Sverre"
-
Deltakere i kostveiledning sine opplevelser av barrierer, sosial støtte, self-efficacy og nutrition literacy for oppnåelse av vektreduksjon.
Schwaiger, Eireen Linge (MAEH;2017, Master thesis, 2017)Bakgrunn:Overvekt/fedme er viktige helseutfordringer i verden, og Norge er intet unntak. Offentlig og privat sektor i Norge tilbyr profesjonell ernæringsveiledning til overvektige. Suksessraten er imidlertid ikke høy for ... -
The effectiveness of a low-carbohydrate diet in management of type 2 diabetes - A systematic review of the current literature
Haugen, Henny-Kristine (MAEH;2014, Master thesis, 2014)Background: Dietary treatment is a key factor in management of type 2 diabetes (T2D), and facilitation of a healthy diet is essential to achieve treatment goals. Traditionally, a low-fat, high-carbohydrate diet has been ... -
En analyse av brukervennligheten til en brosjyre om sykdommen tuberkulose
Tran, Phuong Thai Minh (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Målsetting og problemstilling: Tuberkulose er et betydelig folkehelseproblem internasjonalt med 9,4 millioner nye registrerte tilfeller i 2008 og cirka 2 millioner dødsfall hvert år (WHO rapport, 2009). Implementering av ... -
En kartlegging av personlige treneres ernæringskunnskaper, og casebaserte kostholdsråd
Nordgård, Tonje Elise (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: Personlige trenere (PT) tilknyttet treningssentre har de siste årene fått en stadig større og viktigere plass i det forebyggende helsearbeidet i Norge, og dermed en økende grad av kostholdsrådgivning. Slikt ... -
Ernæringskunnskap hos fedmeopererte
Julie, Conradi (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn og problemstilling: Økningen av fedmeoperasjoner (FO), i kombinasjon med økt tilgang til ernæringsinformasjonskilder i samfunnet, kan utgjøre en helserisiko for enkelte av de opererte på sikt. Dette gjelder ... -
Et bærekraftig skolekjøkken? En studie av Mat- og helse- lærere på ungdomstrinnets undervisningsstrategier om temaet “bærekraftighet”
Joa, Bodil Kjus (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Bakgrunn: Menneskene i den vestlige verden forbruker daglig sannsynligvis mer av jordas ressurser enn den klarer å fornye. En stor del av klimautslippene kan tilskrives matsektoren. I 2002 besluttet FN at perioden 2005-2014 ... -
Factors associated with maintenance of a healthy diet in weight reduction program participants
Borge, Tiril Cecilie (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Understanding why and how some people succeed in changing their weight-related behaviors, like dietary behaviors, whereas the majority does not, should be an essential research priority. Identifying ... -
Forbrukeres kunnskap om, holdninger til og innkjøpsmengde av bærekraftige matvarer
Øien, Inger-Elisabeth; Rue, Renate (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Verdens matproduksjon og forbruk har betydelig og økende negativ effekt på miljøet. I løpet av få tiår har et multinasjonalt industrielt jordbrukssystem endret matproduksjonen og samtidig forbrukernes preferanser ... -
Foreldre til fotballaktive barns ernæringskunnskaper, nutrition literacy og holdninger til mattilbudet på barnas idrettsarenaer
Barkenes, Tonje (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Tall fra 2012 viste at ett av seks barn i Norge hadde overvekt eller fedme, parallelt med dette har man sett en økende grad av fysisk inaktivitet. Et for høyt inntak av tilsatt sukker og mettet fett, og for lavt ... -
Hva karakteriser kunder som ofte handler økologiske matvarer i NorgesGruppens butikker?
Fagervik, Stine Olsen (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Teori: Etterspørselen og forbruket av økologiske matvarer i Norge er under stadig vekst. Likevel er man pr. i dag langt under Stortingets målsetning om å nå målet som er 15 % økologisk produksjon og markedsandel innen 2020. ... -
Hvilke reklameslagord for presumptivt sunne og usunne produkter foretrekker skoleelever?
Hansen, Inga-Linn N. (MAEH;2011, Master thesis, 2011)The purpose of the master study was to examine the effects on young adults of different health appeals (healthy versus unhealthy) in ads for different food products, inspired by Adams and Geuens (2007). Three products were ... -
Improving fruit and vegetable intake among Norwegian first graders through reinforcement, modelling, and peer advice: A feasibility study
Haakens, Magnus (MAEH;2017, Master thesis, 2017)Background: According to the national dietary survey Ungkost 3, Norwegian children’s fruit and vegetable consumption is low. Several interventions have been implemented to increase consumption, but the effects have been ... -
Læreres opplevelse av utfordringer i mat og helse-undervisningen på ungdomsskoletrinnet: Med vekt på elevers kostholdspreferanser og -restriksjoner
Johnsen, Vilde Ulversøy (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn og formål: Mat og helse-faget i grunnskolen skal være et helsefremmende fag som gir elevene kunnskap om og ferdigheter i matlaging og råvarer, matkultur og helse og livsstil. Skolen skal, med alle fagene som inngår, ... -
Mattilbud og måltidsmønster i barnevernsinstitusjoner: En beskrivelse av mattilbudet og forhold som kan ha innvirkning på kostholdet til ungdom som bor i barnevernsinstitusjoner i Region øst
Vik, Catrine; Nysether, Tina Bardosen (MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og hensikt: Antallet barn og unge som inkluderes i barnevernstiltak har økt de siste tiårene. Barnevernsbarn er en sårbar gruppe som viser seg å ha lavere helsestatus sammenlignet med andre barn. Dette er ... -
Menns kunnskap om og holdninger til nøkkelhullsmerkede matvarer
Noren, Siw Anja (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn Nøkkelhullsmerking er et matvaremerke som skal gjøre det enklere for forbrukeren å gjøre sunnere matvarevalg. I Norge har det ikke blitt gjort vitenskapelig studie på hva som påvirker forbrukerens valg av ... -
Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie
Spets, Linn Susanne (MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ... -
Nutrition literacy hos 10. klasseelever i en østlandskommune
Blegen, Hilde Hjartåker (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Sammendrag: I dagens samfunn blir ungdommer hyppig eksponert for kostholdsinformasjon via ulike medier. Det blir dermed viktig for dem å kunne forstå og kritisk evaluere denne form for informasjon. Formålet med masterstudien ... -
Nutrition literacy hos sykepleierstudenter
Dalane, Jorån Østerholt (Master thesis, 2011)Sykepleiere har en sentral rolle i ernæringsarbeidet i helsevesenet. Både i forebygging og behandling, og i å veilede pasienter i bruk av kostholdsinformasjon. Nutrition literacy (NL) handler om evne og ferdigheter i å ... -
Nutrition literacy hos unge idrettsutøvere
Ellingsdalen, Therese Valderhaug (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Unge idrettsutøvere blir trolig hver eneste dag utsatt for ulike typer kostholdsinformasjon fra forskjellige aktører. Nutrition literacy (NL) omhandler evner til og ferdigheter i å forstå, innhente, anvende og ... -
Nutrition literacy status of adolescent students in Kampala district, Uganda
Ndahura, Nicholas Bari (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Nutrition illiteracy may be contributing to the disease burden of poor communities and countries and reinforcing the already existing health and economic inequalities (Kickbusch, 2001; Lino, Basiotis, ...