• Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie 

      Spets, Linn Susanne (MAEH;2019, Master thesis, 2019)
      Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ...
    • Norwegian soldier's acceptance for allied nations field rations during field exercise: behaviour, nutrition, interoperability 

      Stenberg, Pål H. (Master thesis, 2010)
      Introduksjon. Enkelte feltrasjoner er designet for å være den eneste kilden til energi og næringsstoffer for en soldat i 24 timer. Forskning er nødvendig i forhold til hvor godt soldater fra ett NATO-land vil opprettholde ...
    • Nudge for bedre samfunnshelse 

      Jacobsen, Hanne (MALKS;2016, Master thesis, 2016)
      Nudgeteorien blir stadig mer utbredt. Med prinsipper fra både atferdsanalysen og atferdsøkonomien, belyses det hvordan valgsituasjoner kan påvirkes ved kontekstuelle endringer. Nudging beskrives som påvirkning i valgøyeblikket, ...
    • Nudge i et atferdsanalytisk perspektiv 

      Vucic, Ivana (MALKS;2017, Master thesis, 2017)
      Artikkel 1 er en litteraturgjennomgang av empiriske artikler der nudge har blitt brukt. Nudge kommer fra atferdsøkonomien og handler om å gjøre små endringer i en valgsituasjon slik at gunstige valg for individet blir mer ...
    • Nudging og Boosting Intervensjoner i Organisasjoner for Helsefremmende Valg: En Scoping Review 

      Ulfski, Vilde (Master thesis, 2023)
      Overvekt og sittestillende atferd er et økt problem, samt forbruket av kaloririkmat. Disse atferdene kan ses i sammenheng med utviklingen arbeidslivet har gått igjennom, samt står ovenfor i dag. Dette kan gi negative ...
    • Nutrient content in gluten free and gluten containing products 

      Slydahl, Marlene Mari (MAEH;2020, Master thesis, 2020)
      Background: Gluten free diet is the only treatment for persons with celiac disease. In recent years the interest for gluten free products has increased and gluten free products are perceived to be a healthier alternative ...
    • Nutrition literacy hos 10. klasseelever i en østlandskommune 

      Blegen, Hilde Hjartåker (MAEH;2011, Master thesis, 2011)
      Sammendrag: I dagens samfunn blir ungdommer hyppig eksponert for kostholdsinformasjon via ulike medier. Det blir dermed viktig for dem å kunne forstå og kritisk evaluere denne form for informasjon. Formålet med masterstudien ...
    • Nutrition literacy hos sykepleierstudenter 

      Dalane, Jorån Østerholt (Master thesis, 2011)
      Sykepleiere har en sentral rolle i ernæringsarbeidet i helsevesenet. Både i forebygging og behandling, og i å veilede pasienter i bruk av kostholdsinformasjon. Nutrition literacy (NL) handler om evne og ferdigheter i å ...
    • Nutrition literacy hos unge idrettsutøvere 

      Ellingsdalen, Therese Valderhaug (MAEH;2013, Master thesis, 2013)
      Bakgrunn: Unge idrettsutøvere blir trolig hver eneste dag utsatt for ulike typer kostholdsinformasjon fra forskjellige aktører. Nutrition literacy (NL) omhandler evner til og ferdigheter i å forstå, innhente, anvende og ...
    • Nutrition literacy status of adolescent students in Kampala district, Uganda 

      Ndahura, Nicholas Bari (MAEH;2012, Master thesis, 2012)
      Background and aim: Nutrition illiteracy may be contributing to the disease burden of poor communities and countries and reinforcing the already existing health and economic inequalities (Kickbusch, 2001; Lino, Basiotis, ...
    • Nutrition literacy: utvikling og utprøving av et spørreskjema som måler grader av nutrition literacy 

      Kjøllesdal, Johanne Gran (Master thesis, 2009)
      Målsetting og problemstilling: Den store tilførselen av kostholdsinformasjon stiller krav til at mottakerne kan forstå, kritisk vurdere og evaluere slik informasjon (Pettersen, 2009). Slike kunnskaper og ferdigheter kan ...
    • Nutritional status and infant and young child feeding practices among children 0-24 months of age in urban and rural areas of east-central Nepal 

      Warren, Camilla Haugstveit (MAEH;2018, Master thesis, 2018)
      Background and aim: Poor feeding practices leads to child malnutrition and consequently impaired physical and cognitive development. The objective of this paper is to describe nutritional status, infant and young child ...
    • Ny nordisk kost. En tilpasning til Valdres 

      Sollien, Marthe (MAEH;2012, Master thesis, 2012)
      Ny nordisk kost er et konsept som setter fokus på nordiske råvarer. Konseptet vil fremme disse råvarene for at de nordiske landene skal bli flinkere til å utnytte egne ressurser, etter å ha blitt inspirert fra andre land ...
    • Nyfødte i risiko - Forslag til fagprosedyre 

      Berglund, Kine Marlene; Olsen, Maren Madland (Master thesis, 2019)
      Bakgrunn: Mistanke om infeksjon er den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse for nyfødte. Infeksjon kan føre til livstruende sepsis. Symptomene på sepsis hos nyfødte er uspesifikke og vanskelige å tolke. Antakeligvis ...
    • Nyutdannede anestesisykepleieres egenvurdering av kompetanse 

      Berge, Torgeir Monen; Kraby, Anders Borg; Stenseth, Fredrik (Master thesis, 2019)
      Bakgrunn: Pasienter på norske sykehus blir stadig eldre og har et mer komplekst sykdomsbilde. Derfor er det nødvendig med høy kompetanse hos anestesisykepleierne for å oppnå målene knyttet til kvalitet, pasientsikkerhet ...
    • Nyutdannede jordmødre: En kvalitativ studie om hvordan det er å arbeide på en fødeavdeling i Norge 

      Lindblad, Lina Therese Nordal; Etnestad, Hanne Marie (MAJO;2021, Master thesis, 2021)
      Hensikt: Hensikten med studien er å få større innsikt i og en bedre forståelse av hvordan nyutdannede jordmødre opplever arbeidshverdagen på en fødeavdeling. Problemstilling: Hvordan opplever nyutdannede jordmødre ...
    • Nærvær: Et salutogent perspektiv 

      Myhrvold, Kristoffer Helgaker (MAPO;2021, Master thesis, 2021)
      Masteroppgaven er basert på en vitenskapelig artikkel og et refleksjonsnotat. Studien har bakgrunn i den høye fraværsstatistikken i norsk helsesektor. Til tross for innsatsen over flere år gjennom politiske tiltak og ...
    • Nærværsfaktorer på arbeidsplassen. Kvantitativ studie 

      Rabben, Paul Ove (MALKS;2018, Master thesis, 2018)
      Denne masteroppgaven inneholder to artikler. Formålet med artikkel I er å belyse faktorer som påvirker arbeidslivet. Artikkelen starter med sykefraværstatistikk i Norge, for så å sammenligne statistikken med land i EU. ...
    • Observasjonsresponser og betinget diskriminasjon 

      Deiss, Manuela Dora (Master thesis, 2010)
    • Oksidasjonsnivå i marine omega-3 produkter tilgjengelig for norske forbrukere 

      Thorkildsen, Trine (Master thesis, 2010)
      Marine omega-3 (n-3) oljer inneholder de høyt flerumettede fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). EPA- og DHA-konsentrasjon gjør en olje utsatt for oksidasjon. Høsten 2009 ble 113 marine n-3 produkter ...