• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Forbruksforskningsinstituttet (SIFO)
  • SIFO Rapport
  • View Item
  •   Home
  • Forbruksforskningsinstituttet (SIFO)
  • SIFO Rapport
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Spise eller kaste?

Hebrok, Marie; Steinnes, Kamilla Knutsen; Heidenstrøm, Nina; Tangeland, Torvald
Report
Thumbnail
View/Open
Spise eller kaste_Om hvordan forbrukerne gjør vurderinger av matens spiselighet_SIFOrapport_2018.pdf (7.235Mb)
URI
https://hdl.handle.net/20.500.12199/5363
Date
2018
Metadata
Show full item record
Collections
  • SIFO Rapport [340]
Abstract
Denne rapporten presenterer en studie av betydningen av hvordan forbrukerne gjør vurderinger av matens holdbarhet og spiselighet, samt betydningen av datomerking og tilleggsmerking for matsvinnet i norske husholdninger. Ved bruk av en multimetodologisk tilnærming studerer vi tre fremtredende temaer fra forskningsmaterialet: (1) holdbarhetsmerking, tilleggsmerking og sanselig evaluering, (2) erfaringsbasert kunnskap og tillit til ulike aktører, og (3) skillet mellom holdninger og praksiser. Avslutningsvis oppsummerer vi funnene og kommer med anbefalinger til videre arbeid. Hensikten med prosjektet har vært å se nærmere på hvilken betydning holdbarhetsmerking har for matsvinn i norske husholdninger, samt å undersøke hvordan forbrukernes vurderinger av matens holdbarhet og spiselighet påvirker hvorvidt maten kastes. Resultatene viser at datomerking og tilleggsmerking påvirker beslutninger om å kaste mat på ulike måter, og at erfaringsbasert kunnskap ofte er avgjørende for disse. Videre ser vi at emosjonelle aspekter og en hedonistisk tilnærming til mat fører til matsvinn, og at det er et gap mellom forbrukernes holdninger og praksiser. Generelt argumenterer vi for at mengden matsvinn forårsakes primært av hverdagslivets kompleksitet og rutiner, og at holdningsendringer gjennom økt kunnskap ikke er nok for å redusere dette svinnet. Rapporten gir grunnlag for videre utvikling av kontekstuelle tiltak for å redusere matsvinn i norske husholdninger, spesielt knyttet til evaluering av matens holdbarhet og holdbarhetsmerking. Rapporten er skrevet på oppdrag for Barne- og likestillingsdepartementet. 
Publisher
Oslo: Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Series
Oppdragsrapport nr. 10-2018

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit