dc.contributor.author | Dankel, Simon N | |
dc.contributor.author | Molin, Marianne | |
dc.contributor.author | Bere, Elling Tufte | |
dc.date.accessioned | 2023-10-27T05:42:04Z | |
dc.date.available | 2023-10-27T05:42:04Z | |
dc.date.created | 2023-10-15T20:20:50Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE). 2023, 21 (3), 31-37. | en_US |
dc.identifier.issn | 1503-5034 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3099032 | |
dc.description.abstract | • Det er konsistente, sterke sammenhenger mellom høyt inntak av UPF og en rekke livsstilssykdommer.
• Det er uhelse igjen i UPF etter at sukker, salt, fett, fiber og andre kostholdsmønstre er justert bort.
• Det at enkelte «sunne» matvarer har fått preg av industriell ultraprosessering bør pirre nysgjerrigheten og sette oss i føre-var modus, heller enn å avfeie UPF-klassifiseringen.
• UPF er tydelig definert innenfor NOVA-klassifiseringen – NNR bruker mer utydelige begrep som «prosessert» eller «plantebasert».
• Vi mener NNR-rapporten viser et reduksjonistisk syn på mat og helse – ordet evolusjon nevnes ikke ett eneste sted. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.rights | Navngivelse 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no | * |
dc.title | Ultraprosessert mat burde være et kostråd: JA | en_US |
dc.type | Peer reviewed | en_US |
dc.type | Journal article | en_US |
dc.description.version | publishedVersion | en_US |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |
cristin.qualitycode | 1 | |
dc.identifier.doi | 10.18261/ntfe.21.3.8 | |
dc.identifier.cristin | 2184956 | |
dc.source.journal | Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE) | en_US |
dc.source.volume | 21 | en_US |
dc.source.issue | 3 | en_US |
dc.source.pagenumber | 31-37 | en_US |