Ultraprosessert mat burde være et kostråd: JA
Peer reviewed, Journal article
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3099032Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
• Det er konsistente, sterke sammenhenger mellom høyt inntak av UPF og en rekke livsstilssykdommer.
• Det er uhelse igjen i UPF etter at sukker, salt, fett, fiber og andre kostholdsmønstre er justert bort.
• Det at enkelte «sunne» matvarer har fått preg av industriell ultraprosessering bør pirre nysgjerrigheten og sette oss i føre-var modus, heller enn å avfeie UPF-klassifiseringen.
• UPF er tydelig definert innenfor NOVA-klassifiseringen – NNR bruker mer utydelige begrep som «prosessert» eller «plantebasert».
• Vi mener NNR-rapporten viser et reduksjonistisk syn på mat og helse – ordet evolusjon nevnes ikke ett eneste sted.