Ledelsestype eller ledertype? En studie av ledelse av samskaping
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3089139Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Det er tidligere gjort en del forskning på hvilke ledelsestyper som kan være produktive i arbeidsmetode som tar utgangspunkt i samstyring som arbeidsmetode. Her er det fokus på spesifikke ledelsestyper som en leder kan kjenne seg igjen i. Et nytt perspektiv er å se på spesifikke egenskaper som kan være produktive for en ledertype. Denne oppgaven ønsker å identifisere ulike lederegenskaper som kan være nyttige å ha i en samskapingsprosess.
Samskaping er et relativt nytt styringsparadigme som ser på prosesser der et mangfold av aktører fra det offentlige, private og øvrige sivilsamfunn, ønsker å finne løsninger på offentlige problemer i fellesskap.
For å identifisere de ulike lederegenskapene, fordelt på tekniske, konseptuelle og mellommenneskelige egenskaper, som kreves av en leder i en samskapingsprosess, vil teorier fra ledelse og samskaping kombineres. Denne teorigenereringen har resultert i en analyseramme som har identifisert et nytt sett med egenskaper. For å se på hvordan disse egenskapene fungerer i praksis, har det blitt gjennomført en casestudie av Asker kommunes Senter for innovasjon og læring, forkortet til SEIL, og deres arbeid.
Med bakgrunn i dette, ønskes det i oppgaven å undersøke problemstillingen: Hvilke egenskaper ved ledere kreves dersom samskaping skal brukes som verktøy for å lede?
Hovedfunnene av analysen viser at det er nokså stor forskjell mellom hva slags lederegenskaper som kan være nyttige for en leder i en samskapende kontekst enn hva som har vært ledende praksis tidligere. Før var lederegenskapene fokusert på hvordan en kunne operere best mulig i et institusjonelt rammeverk som fremmet silotenkning og å dyrke egen ekspertise. Ved samskapende prosesser er det på den annen side større fokus på hvordan en leder kan virke positivt inn i endringsprosesser som involvere flere og mangfoldige aktører, ved å blant annet ha det tilretteleggende ansvaret for at prosessen skal følge strategier, mål og visjoner, bestemt i samråd mellom alle aktørene.