Makten i barnevernet - På hvilken måte kan makt utspille seg når barnevernsarbeidere skal vurdere klienters hjelpebehov?
Abstract
Barnevernsfeltet er en del av sosialfaglig arbeid og er et felt preget av både hjelp, kontroll og makt, hvor barnevernsarbeiderne står i en posisjon til å fatte beslutninger og foreta vurderinger som kan få store konsekvenser for klienters liv (Fellesorganisasjonen, 2015, s. 10). Barnevernsarbeidere har en dobbeltrolle som både kontrollør og hjelper, som skaper et asymmetrisk forhold mellom klient og hjelper. Selv om en i utgangspunktet opplever at man hjelper klienten, kan det være at klienten ikke opplever det samme og isteden føler seg krenket og nedtrykt. Å være bevisst sin posisjon og hvordan makt spiller en rolle i samhandling med klientene mener jeg er sentralt i barnevernsarbeid.
Makt kan være mer eller mindre åpen og synlig, men makt og sosial kontroll kan også ha en mer skjult og uformell side (Norvoll, 2019, s. 6). Denne bacheloroppgaven er skrevet etter at mitt siste emne på studiet, kalt «Barnevern i velferdsstaten - mangfold og minoriteter», virkelig åpnet opp øynene mine for den makten som finnes og skapes i barnevernsarbeideres møte med familier. Både den synlige og den mer skjulte eller ubevisste makten. Emnet fikk meg til å se sammenhengen med flere tidligere emner som har berørt temaene makt og refleksjon, som alle har gitt meg kunnskaper, perspektiver, forståelser og redskaper som jeg kan bruke for å reflektere rundt maktstrukturer i barnevernet. Utdanningen har gitt meg en større forståelse av makt som fenomen, og at makt kan produseres eller utøves på flere måter. Ikke minst har jeg blitt opptatt av viktigheten av å reflektere, være kritisk og bli bevisst hvilke måter makten kan utspille seg på, både den makten man har i sin rolle som barnevernsarbeider og den makten og kontrollen som skjer gjennom samfunnets styring.
Der lover, regler og retningslinjer kommer til kort har barnevernsarbeidere makt til og ansvar for å gjøre skjønnsmessige vurderinger og velge handlinger i møte med klienter og den profesjonelle må gjennom skjønnsutøvingen i hvert enkelt tilfelle tolke situasjonen og vurdere hva som er det beste å gjøre (Jenssen, 20121, s. 24-25). I denne bacheloroppgaven ønsker jeg å undersøke makten som utspiller seg i forholdet mellom klient og hjelper, spesielt når barnevernsarbeidere skal vurdere hjelpebehov, og se nærmere på hvordan barnevernsarbeideres posisjon gir dem definisjonsmakt. Jeg vil også undersøke hvordan barnevernsarbeiderne kan utjevne og balansere maktforholdet. I lys av dette har jeg valgt følgende problemstillingen for oppgaven:
På hvilken måte kan makt seg utspille seg når barnevernsarbeidere vurderer klienters hjelpebehov?