dc.contributor.author | Eben, Bjørn | |
dc.contributor.author | Spetalen, Halvor | |
dc.date.accessioned | 2020-06-15T11:49:06Z | |
dc.date.accessioned | 2020-06-16T09:39:07Z | |
dc.date.available | 2020-06-15T11:49:06Z | |
dc.date.available | 2020-06-16T09:39:07Z | |
dc.date.issued | 2020-06-24 | |
dc.identifier.citation | Eben B, Spetalen HE. Nye læreplaner i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag - Kompetanse for fremtiden?. Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling. 2020;5(1):71-88 | en |
dc.identifier.issn | 2464-4153 | |
dc.identifier.issn | 2464-4153 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10642/8714 | |
dc.description.abstract | Den norske yrkesopplæringen er inne i sin første store reform siden Kunnskapsløftet i 2006. Fra høsten 2020 vil alle læreplanene i det skole- og lærlingebaserte opplæringsløpet oppdateres, og innholdet i disse læreplanene vil bidra til å forme framtidens fagarbeidere.
I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i nasjonale og internasjonale beskrivelser av hvilke yrkeskompetanser det er behov for i fremtidens arbeidsmarked med særlig vekt på yrkesutøvelse i restaurant- og matfagbransjene. Dette er bransjer som har en stor utfordring med å skaffe tilstrekkelig antall faglærte yrkesutøvere. Spørsmålet om hvilken kompetanse framtidens faglærte i restaurant- og matfagbransjene bør inneha, har derfor stor betydning for både skole og næringsliv.
Spørsmålet vi undersøker i denne artikkelen er derfor: I hvilken grad er den nye Vg1-læreplanen i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag tilpasset fremtidens kompetansebehov slik det beskrives gjennom forskning, styringsdokumenter og sluttkompetansebeskrivelser fra Faglig råd for restaurant- og matfag?
Empirien i artikkelen er basert på en kvantitativ spørreundersøkelse som kartlegger yrkesutøvelsen til yrkesutøvere i restaurant- og matfagene og tekstanalyser av sluttkompetansebeskrivelser fra Faglig råd for restaurant- og matfag og den nye Vg1-læreplanen i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Artikkelens teoretiske fundament hviler i stor grad på styringsdokumenter slik som stortingsmeldinger og NOU’er sammen med nasjonal- og internasjonal forskning om nødvendig arbeidslivskompetanse for fremtidens yrkesutøvere.
Resultatene viser at det er liten forskjell mellom hva faglærte og ufaglærte yrkesutøvere gjør av arbeidsoppgaver i bedriftene. Betydningen av å være faglært er derfor relativt liten i det daglige arbeidet i bedriftene. I forarbeidene til nye læreplaner i restaurant- og matfag er sluttkompetansen i de ulike yrkene i restaurant- og matfag beskrevet av Faglig råd for restaurant- og matfag(2018) og høringsutkast fra Utdanningsdirektoratet. Analyser viser at kompetansemålene i den nye Vg1-læreplanen i varierende grad er tilpasset nødvendig kompetanse for et fremtidig arbeidsmarked slik denne kompetansen er beskrevet i forskning og styringsdokumenter. | en |
dc.language.iso | nb | en |
dc.publisher | OsloMet – Storbyuniversitetet | en |
dc.relation.ispartofseries | Scandinavian Journal of Vocations in Development;Årg. 5 Nr. 1 (2020) | |
dc.relation.uri | https://journals.hioa.no/index.php/yrke/article/view/3393/3530 | |
dc.rights | Dette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution 4.0 International License. | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Yrkesopplæring | en |
dc.subject | Sluttkompetanser | en |
dc.subject | Restaurantfag | en |
dc.subject | Matfag | en |
dc.subject | Læreplanutvikling | en |
dc.subject | Restaurant- og matfag | |
dc.title | Nye læreplaner i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag - Kompetanse for fremtiden? | en |
dc.type | Journal article | en |
dc.type | Peer reviewed | en |
dc.date.updated | 2020-06-15T11:49:06Z | |
dc.description.version | publishedVersion | en |
dc.identifier.doi | https://dx.doi.org/10.7577/sjvd.3393 | |
dc.identifier.cristin | 1815522 | |
dc.source.journal | Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling | |