Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorEben, Bjørn
dc.contributor.authorSpetalen, Halvor
dc.date.accessioned2020-06-15T11:49:06Z
dc.date.accessioned2020-06-16T09:39:07Z
dc.date.available2020-06-15T11:49:06Z
dc.date.available2020-06-16T09:39:07Z
dc.date.issued2020-06-24
dc.identifier.citationEben B, Spetalen HE. Nye læreplaner i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag - Kompetanse for fremtiden?. Skandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling. 2020;5(1):71-88en
dc.identifier.issn2464-4153
dc.identifier.issn2464-4153
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8714
dc.description.abstractDen norske yrkesopplæringen er inne i sin første store reform siden Kunnskapsløftet i 2006. Fra høsten 2020 vil alle læreplanene i det skole- og lærlingebaserte opplæringsløpet oppdateres, og innholdet i disse læreplanene vil bidra til å forme framtidens fagarbeidere. I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i nasjonale og internasjonale beskrivelser av hvilke yrkeskompetanser det er behov for i fremtidens arbeidsmarked med særlig vekt på yrkesutøvelse i restaurant- og matfagbransjene. Dette er bransjer som har en stor utfordring med å skaffe tilstrekkelig antall faglærte yrkesutøvere. Spørsmålet om hvilken kompetanse framtidens faglærte i restaurant- og matfagbransjene bør inneha, har derfor stor betydning for både skole og næringsliv. Spørsmålet vi undersøker i denne artikkelen er derfor: I hvilken grad er den nye Vg1-læreplanen i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag tilpasset fremtidens kompetansebehov slik det beskrives gjennom forskning, styringsdokumenter og sluttkompetansebeskrivelser fra Faglig råd for restaurant- og matfag? Empirien i artikkelen er basert på en kvantitativ spørreundersøkelse som kartlegger yrkesutøvelsen til yrkesutøvere i restaurant- og matfagene og tekstanalyser av sluttkompetansebeskrivelser fra Faglig råd for restaurant- og matfag og den nye Vg1-læreplanen i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag. Artikkelens teoretiske fundament hviler i stor grad på styringsdokumenter slik som stortingsmeldinger og NOU’er sammen med nasjonal- og internasjonal forskning om nødvendig arbeidslivskompetanse for fremtidens yrkesutøvere. Resultatene viser at det er liten forskjell mellom hva faglærte og ufaglærte yrkesutøvere gjør av arbeidsoppgaver i bedriftene. Betydningen av å være faglært er derfor relativt liten i det daglige arbeidet i bedriftene. I forarbeidene til nye læreplaner i restaurant- og matfag er sluttkompetansen i de ulike yrkene i restaurant- og matfag beskrevet av Faglig råd for restaurant- og matfag(2018) og høringsutkast fra Utdanningsdirektoratet. Analyser viser at kompetansemålene i den nye Vg1-læreplanen i varierende grad er tilpasset nødvendig kompetanse for et fremtidig arbeidsmarked slik denne kompetansen er beskrevet i forskning og styringsdokumenter.en
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet – Storbyuniversiteteten
dc.relation.ispartofseriesScandinavian Journal of Vocations in Development;Årg. 5 Nr. 1 (2020)
dc.relation.urihttps://journals.hioa.no/index.php/yrke/article/view/3393/3530
dc.rightsDette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution 4.0 International License.en
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectYrkesopplæringen
dc.subjectSluttkompetanseren
dc.subjectRestaurantfagen
dc.subjectMatfagen
dc.subjectLæreplanutviklingen
dc.subjectRestaurant- og matfag
dc.titleNye læreplaner i utdanningsprogrammet restaurant- og matfag - Kompetanse for fremtiden?en
dc.typeJournal articleen
dc.typePeer revieweden
dc.date.updated2020-06-15T11:49:06Z
dc.description.versionpublishedVersionen
dc.identifier.doihttps://dx.doi.org/10.7577/sjvd.3393
dc.identifier.cristin1815522
dc.source.journalSkandinavisk tidsskrift for yrker og profesjoner i utvikling


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Dette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Dette verket er lisensiert under Creative Commons Attribution 4.0 International License.