Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorBugge, Annechen Bahr
dc.date.accessioned2020-01-27T13:50:18Z
dc.date.accessioned2020-04-17T05:56:02Z
dc.date.available2020-01-27T13:50:18Z
dc.date.available2020-04-17T05:56:02Z
dc.date.issued2019-12-17
dc.identifier.citationBugge AB. Grøt og velling - før og nå. Norsk Tidsskrift for Ernæring. 2019(4)en
dc.identifier.issn1503-5034
dc.identifier.issn1503-5034
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/8447
dc.description.abstractGrøt og velling er de eldste varme reene vi kjenner i Norden, skrev Troels Troels-Lund (1840-1921) i si verk om dagliglivet i Danmark og Norge på sluen av 1500-tallet (1). Ordet graut kommer fra norrønt grautr, som betyr grovmalt eller grovkornet. Velling ble av Ivar Aasen forklart med suppe, og han la også til at dee var noe som var mest brukt på Østlandet (2). Det ene eller begge hadde i lange tider bli spist daglig, og ofte flere ganger daglig, av hele landets bondebefolkning, både i husmannsstuen og på storgården. Grøten hadde innta en hedersplass i den norske bondehusholdningen. Og denne plassen hadde den egentlig beholdt helt frem til 1900-tallet, selv om den utvilsomt ikke var like utbredt som daglig hovedre som den hadde vært i tidligere tider, kommenterte Fredrik Grøn i sin avhandling om norsk kosthold fra 1942 (3). Til daglig ble grøten gjerne laget av vann og bygg- eller havremel. Skulle den være ekstra god, ble det i stedet for vann brukt sur eller søt melk og «saup» (kjernemelk) i den. Eer hvert fant man mange måter å variere grøten på, og man hadde varianter med vann, gryn, havre, byggmel, risgryn, melk, fløte, rømme og smør.en
dc.language.isonben
dc.publisherNorsk Forening for Ernæringsvitenskapen
dc.relation.ispartofseriesNorsk Tidsskrift for Ernæring;Nr. 4
dc.relation.urihttp://www.ntfe.no/i/2019/4/m-842
dc.subjectGrøten
dc.subjectVellingen
dc.subjectVarmretteren
dc.subjectKostholden
dc.titleGrøt og velling - før og nåen
dc.typeJournal articleen
dc.typePeer revieweden
dc.date.updated2020-01-27T13:50:18Z
dc.description.versionpublishedVersionen
dc.identifier.cristin1761909
dc.source.journalNorsk Tidsskrift for Ernæring


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel