Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på emneord "VDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811"
Viser treff 1-20 av 51
-
Betydningen av gode kilder til vitamin D hos unge, friske voksne
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Bakgrunn: Størsteparten av den voksne befolkningen i Norge har et utilfredsstillende serum 25(OH)D₃ (vitamin D) nivå, særlig om vinteren. Dette gjelder også de som bor sør i landet. Unge friske voksne er en utsatt gruppe ... -
Breastfeeding practices among infants in Bhaktapur, Nepal
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Introduction: Adequate nutrition status during the first two years of life is important for health throughout life. Breastfeeding is the optimal way of providing infants with the nutrients they need for normal physical and ... -
Breastfeeding practices among Saharawi women in the Algerian refugee camps
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Background: Optimal feeding of infants and young children living under difficult conditions are important to secure their development and survival. Refugees are a particularly vulnerable group. A previous study in the ... -
Elever i videregående skoles holdninger til og innkjøp av sukkerholdig mat og drikke. En sammenlignende studie av elever som har «Sunn kantine» og elever som har «Vanlig kantine»
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Som en følge av St. meld. nr. 16 vedtok fylkestinget i Telemark i 2005 å etablere «Folkehelseprogram for Telemark 2006-2009» som fokuserer på å fremme et sunt kosthold blant barn og unge. Gjennom et av tiltakene ... -
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet: En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn Grunnlaget for sunne matvaner legges allerede i barndommen, og skolemåltidet er derfor av stor betydning for elevers kosthold. I Norge har man sett en økning i forekomst av overvekt og fedme hos barn og unge. ... -
En evaluering av hvordan helsemyndigheter i utvalgte land utvikler og formidler kostråd som omhandler frukt og grønnsaker til barn
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Frukt og grønnsaker er viktige komponenter for et sunt kosthold, og et rikelig inntak er viktig for barns utvikling og vekst og kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. Studier viser at inntaket av frukt og ... -
En evaluering av offentlig, skriftlig informasjonsmateriell om kosthold og ernæring for sped- og småbarnsforeldre i syv europeiske land
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Et sunt og variert kosthold fra starten av livet er viktig for å forebygge sykdom og utvikling av overvekt hos barn og unge. Hensikten med masteroppgaven var å evaluere brukervennligheten til offentlig, skriftlig ... -
En evaluering av skriftlig informasjonsmateriell om kosthold og ernæring som er tilgjengelig for gravide i utvalgte land i Europa
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Forskning har vist at kostholdet i svangerskapet er spesielt viktig fordi det har betydning for helsen til både mor og barn, på kort og lang sikt. Brukervennlig informasjon om kosthold og ernæring til gravide er ... -
En kartlegging av kostholdet til en gruppe eldre over 70 år og effekten av et proteininntak i kombinasjon med styrketrening på fettfri masse
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Den økende eldre befolkningen har flere helse- og samfunnsmessige konsekvenser, noe som øker behovet for forebyggende arbeid. Sarkopeni er en alders- og livsstilsrelatert tilstand som ofte oppstår ved alderdom, ... -
En kartlegging av mat- og drikketilbudet på idrettsarenaen i Norge
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn Kostundersøkelser viser utfordringer knyttet til barn og unges kosthold, og det bør rettes tiltak mot arenaene der de opptrer. Det er liten kunnskap om matmiljøet på idrettsarenaen i Norge, men internasjonale ... -
En kartlegging av personlige treneres ernæringskunnskaper, og casebaserte kostholdsråd
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn og mål: Personlige trenere (PT) tilknyttet treningssentre har de siste årene fått en stadig større og viktigere plass i det forebyggende helsearbeidet i Norge, og dermed en økende grad av kostholdsrådgivning. Slikt ... -
En kvalitativ studie av menns oppfatninger av helse, kostråd og kostholdets betydning for å forebygge livsstilssykdommer
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Kreft, fedme og diabetes II er livsstilssykdommer som rammer stadig flere menn i den vestlige verden. Tidligere forskning har fokusert mindre på menns spisevaner, enn på kvinners og man har ikke like mye kunnskap ... -
Erfaringer med og holdninger til sped- og småbarnsernæring blant somaliske mødre i Norge - en kvalitativ studie
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Landsdekkende undersøkelser (Spedkost og Småbarnskost) har studert etnisk norske barn, og i følgende undersøkelser har ikke barn med innvandringsbakgrunn blitt tatt med. For å kunne kartlegge og danne et bedre grunnlag for ... -
Et bærekraftig skolekjøkken? En studie av Mat- og helse- lærere på ungdomstrinnets undervisningsstrategier om temaet “bærekraftighet”
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Bakgrunn: Menneskene i den vestlige verden forbruker daglig sannsynligvis mer av jordas ressurser enn den klarer å fornye. En stor del av klimautslippene kan tilskrives matsektoren. I 2002 besluttet FN at perioden 2005-2014 ... -
Evaluering av kostholdet blant saharawiske flyktninger i Algerie: Kartlegging av kostholdets kvalitet samt bruk av tobakk og alkohol
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Background: The prevalence of overweight and obesity in the world is increasing, particularly among people living in developing countries. This trend has also been found among refugees living in refugee camps in Algeria. ... -
Evaluering av skolefruktordning på to videregående skoler i Østfold
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Prosjektet ”Helsefremmende skoler i Østfold” startet opp i 2010 på fire videregående skoler i Østfold. Formålet med prosjektet er å se på om arbeid med elevenes fysiske og psykisk helse kan bidra til at flere gjennomfører ... -
Experiences of dietary guidance among patients with Inflammatory Bowel Disease: A qualitative study
(MAEH;2021, Master thesis, 2021)Background: The prevalence of Inflammatory Bowel Disease (IBD) increases rapidly worldwide. Dietary guidance is an important pillar in the follow-up of patients with IBD. To provide patients with efficient dietary guidance, ... -
Factors associated with maintenance of a healthy diet in weight reduction program participants
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Understanding why and how some people succeed in changing their weight-related behaviors, like dietary behaviors, whereas the majority does not, should be an essential research priority. Identifying ... -
Grønnsaksservering i barnehagen: En kvalitativ studie av styrere og pedagogiske lederes erfaringer knyttet til grønnsaksservering og hvordan de mener at de kan påvirke barnas grønnsaksinntak
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og hensikt: Studier viser at grønnsaksinntaket til barn er for lavt. Grunnlaget for etablering av gode matvaner legges i barneårene. Barnehagen er en helsefremmende arena, og det er viktig å tilrettelegge for et ... -
Holdninger til å inkludere bærekraftig kosthold i en profesjonell sammenheng blant kliniske ernæringsfysiologer
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunnen for masterstudien var å undersøke hvilke holdninger kliniske ernæringsfysiologer hadde til å integrere bærekraftig kosthold i deres yrkesutøvelse. Dette ble vurdert som relevant i forbindelse med temaets aktualitet ...