Browsing HV - Master i Samfunnsernæring by Subject "Kosthold"
Now showing items 1-20 of 55
-
Attitudes towards increasing the intake of plant-based foods and reducing the intake of meat in segments of Norwegian consumers
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)ntroduction From a health- and environmental perspective, it is beneficial that the population increases the intake of plant-based foods and reduces the intake of meat. In order to achieve such a change, it is necessary ... -
Barnehageansattes påvirkninger og erfaringer ved grønnsaksserveringen i barnehagen
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Norske barn (i barnehagealder, 0-6 år) spiser de fleste måltidene i løpet av en dag mens de er i barnehagen. Tidligere studier viser at kostholdet i barnehagene er blitt vesentlig forbedret de siste 10 årene, ... -
Betydningen av gode kilder til vitamin D hos unge, friske voksne
(MAEH;2011, Master thesis, 2011)Bakgrunn: Størsteparten av den voksne befolkningen i Norge har et utilfredsstillende serum 25(OH)D₃ (vitamin D) nivå, særlig om vinteren. Dette gjelder også de som bor sør i landet. Unge friske voksne er en utsatt gruppe ... -
Bioaktive fytokjemikalier i fullkorn: En systematisk oversiktartikkel
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Nasjonale kostråd fremhver fullkorn som en viktig komponent i et sunt og bærekraftig kosthold. Fullkorn er en god kilde til et bredt aspekter av viktige næringstoffer, som flere B-vitaminer, mineraler og sporstoffer. Mindre ... -
Challenges of realising the human right to adequate food of slum dwellers of Banda parish - Kampala city
(Master thesis, 2010)The general objectives of this study were to determine whether the diet of slum dwellers of Banda Parish outside Kampala city is adequate in reference to the normative content of the human right to adequate food (RtF), and ... -
Elever i videregående skoles holdninger til og innkjøp av sukkerholdig mat og drikke. En sammenlignende studie av elever som har «Sunn kantine» og elever som har «Vanlig kantine»
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Som en følge av St. meld. nr. 16 vedtok fylkestinget i Telemark i 2005 å etablere «Folkehelseprogram for Telemark 2006-2009» som fokuserer på å fremme et sunt kosthold blant barn og unge. Gjennom et av tiltakene ... -
Elevers vurdering av matmiljø og fysisk miljø på skolen, og hvilke muligheter og barrierer dette utgjør for et sunt kosthold og fysisk aktivitet: En kvalitativ studie på elever i 9. klasse i Øvre Romerike
(MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn Grunnlaget for sunne matvaner legges allerede i barndommen, og skolemåltidet er derfor av stor betydning for elevers kosthold. I Norge har man sett en økning i forekomst av overvekt og fedme hos barn og unge. ... -
En evaluering av hvordan helsemyndigheter i utvalgte land utvikler og formidler kostråd som omhandler frukt og grønnsaker til barn
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Frukt og grønnsaker er viktige komponenter for et sunt kosthold, og et rikelig inntak er viktig for barns utvikling og vekst og kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. Studier viser at inntaket av frukt og ... -
En evaluering av skriftlig informasjonsmateriell om kosthold og ernæring som er tilgjengelig for gravide i utvalgte land i Europa
(MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Forskning har vist at kostholdet i svangerskapet er spesielt viktig fordi det har betydning for helsen til både mor og barn, på kort og lang sikt. Brukervennlig informasjon om kosthold og ernæring til gravide er ... -
En kartlegging av kostholdet til en gruppe eldre over 70 år og effekten av et proteininntak i kombinasjon med styrketrening på fettfri masse
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Den økende eldre befolkningen har flere helse- og samfunnsmessige konsekvenser, noe som øker behovet for forebyggende arbeid. Sarkopeni er en alders- og livsstilsrelatert tilstand som ofte oppstår ved alderdom, ... -
En kartlegging av mat- og drikketilbudet på idrettsarenaen i Norge
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn Kostundersøkelser viser utfordringer knyttet til barn og unges kosthold, og det bør rettes tiltak mot arenaene der de opptrer. Det er liten kunnskap om matmiljøet på idrettsarenaen i Norge, men internasjonale ... -
En kvalitativ studie av kvinners tanker om endring av helseatferd
(Master thesis, 2010)Denne studien tar for seg hvordan friske kvinner som ønsker å gjøre endringer i kosthold og fysisk aktivitet, opplever prosessen med å få til dette. Bakgrunn for oppgaven er handlingsplaner og dokumenter som fokuserer på ... -
En kvalitativ studie av menns oppfatninger av helse, kostråd og kostholdets betydning for å forebygge livsstilssykdommer
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Kreft, fedme og diabetes II er livsstilssykdommer som rammer stadig flere menn i den vestlige verden. Tidligere forskning har fokusert mindre på menns spisevaner, enn på kvinners og man har ikke like mye kunnskap ... -
En tverrsnittstudie av allmennlegers kunnskaper og holdninger om egg i et ernærings- og helseperspektiv, sett på bakgrunn av eggs rolle innenfor norsk ernærngspolitikk.
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Sammendrag Bakgrunn: Manglende offisielle kostråd om egg på linje med andre matvaregrupper, kan føre til usikkerhet, både blant kostholdsveiledere og befolkningen, om hvilken rolle egg kan ha i et sunt kosthold. Er egg ... -
Erfaringer fra Treningskontaktprosjektet i Oslo: En kvalitativ undersøkelse av potensialet for økt fokus på sunn ernæring i Støttekontakttjenesten
(Master thesis, 2011)Støttekontakttjenesten er en tjeneste som skal ivareta menneskers rett til en sosial og meningsfull fritid. Treningskontakt er en ny måte å organisere tjenestetilbudet på hvor fysisk aktivitet er ønsket. Oslo Idrettskrets ... -
Erfaringer med implementering av det helsefremmende ernæringsprosjektet «Friske og raske barnehager» i de kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Vaner etableres tidlig, og de fem første leveårene anses som den viktigste perioden hvor disse etableres. Forebygging bør derfor starte i barnehagealder. I Norge går en stor andel barn i barnehage. Barnehagen ... -
Evaluering av kostholdet blant saharawiske flyktninger i Algerie: Kartlegging av kostholdets kvalitet samt bruk av tobakk og alkohol
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Background: The prevalence of overweight and obesity in the world is increasing, particularly among people living in developing countries. This trend has also been found among refugees living in refugee camps in Algeria. ... -
Experience with advice about diet and self-monitoring of blood glucose of women with gestational diabetes mellitus: Qualitative study
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Background: Gestational Diabetes Mellitus (GDM), defined as hyperglycemia detected at any time during pregnancy, is increasing worldwide. In 2017, new guidelines for the care of women with GDM were implemented in Norway. ... -
Fitnessutøvarar sin konkurranseførebuande periode
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Stadig fleire deltek i fitnesskonkurransar. Det er lite dokumentert kva for strategiar som vert praktisert mellom fitnessutøvarar og korleis den konkurranseførebuande perioden påverkar kroppssamansetjinga. Det ... -
Foreldre til fotballaktive barns ernæringskunnskaper, nutrition literacy og holdninger til mattilbudet på barnas idrettsarenaer
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Tall fra 2012 viste at ett av seks barn i Norge hadde overvekt eller fedme, parallelt med dette har man sett en økende grad av fysisk inaktivitet. Et for høyt inntak av tilsatt sukker og mettet fett, og for lavt ...