• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • HV - Masteroppgaver
  • HV - Master i Samfunnsernæring
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for helsevitenskap (HV)
  • HV - Masteroppgaver
  • HV - Master i Samfunnsernæring
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bioaktive fytokjemikalier i fullkorn: En systematisk oversiktartikkel

Bieniek, Daniel
Master thesis
Published version
Thumbnail
View/Open
Bieniek_MAEH_2016.pdf (3.514Mb)
URI
https://hdl.handle.net/10642/3671
Date
2016
Metadata
Show full item record
Collections
  • HV - Master i Samfunnsernæring [210]
Abstract
Nasjonale kostråd fremhver fullkorn som en viktig komponent i et sunt og bærekraftig kosthold. Fullkorn er en god kilde til et bredt aspekter av viktige næringstoffer, som flere B-vitaminer, mineraler og sporstoffer.

Mindre kjent er det at fullkorn også er en utmerket kilde til fytokjemikalier, ikke-essensielle planteforbindelser med

antatt helsepositive effekter. Majoriteten av fytokjemikaliene befinner seg i kli og kim og forsvinner med prossesering av kornet.

Hensikt og problemstilling

Hovedmålsettingen i denne oppgaven har vært å oppsummere innholdet av bioaktive fytokjemikalier i fullkorn, og undersøke i hvilken grad tidligere studier har underrappotert det totale innholdet, ved å ikke ta uløselige fraksjoner i betrakning. Et delmål har vært å presentere mulige virkningsmekanismer for fytokjemikalier i fullkorn. Materiale og metode

Et systematisk søk i databasene ScienceDirect, Medline, Embase og Food Science. Resultater

Fullkorn inneholder et bredt spekter av bioaktive fytokjemikalier. Hovedgruppen av disse er fenoler, men det måles også en del karotenoider og fytosteroler i fullkorn. Innholdet av fenoler varierer stort, og uavhengig av dyrkningsmetoder påvirkes nivået i første rekke av miljøfaktorer og kornets genotype. Fenoliske syrer utgjør majoriteten av fenolinnholdet, hvor ferulsyre kvantitativt dominerer. Mesteparten av de fenoliske syrene i korn finnes i bundet form. Konklusjon

Fullkorn er en god kilde til bioaktive fytokjemikalier og innholdet har tidligere blitt underrapportert fordi man har gått glipp av bundne fraksjoner. Ut fra et sunnhetsperspektiv er det en fordel å ikke fjerne ytterlagene hvor disse akkumuleres. Ved å presentere fullkorn som en utmerket kilde til fytokjemikalier, på lik linje med frukt og grønnsaker, vil man - i en tid hvor korns egnethet som "kalorimotor" har blitt gjenstand for en del diskusjon - bedre kunne motivere befolkningen til å opprettholde et høyt inntak av fullkorn.
Description
Master i samfunnsernæring
Publisher
Høgskolen i Oslo og Akershus. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid
Series
MAEH;2016

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit