Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på emneord "Barn"
Viser treff 1-17 av 17
-
Child undernutrition in the Far-West Terai of Nepal
(Master thesis, 2010)Introduction: Child undernutrition remains a major health problem in Nepal. Nearly 50% of the children below five years are stunted. A cross sectional study was conducted in the Far West Terai of Nepal in 2009. Methodology: ... -
En evaluering av hvordan helsemyndigheter i utvalgte land utvikler og formidler kostråd som omhandler frukt og grønnsaker til barn
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Frukt og grønnsaker er viktige komponenter for et sunt kosthold, og et rikelig inntak er viktig for barns utvikling og vekst og kan redusere risikoen for en rekke sykdommer. Studier viser at inntaket av frukt og ... -
En kartlegging av mat- og drikketilbudet på idrettsarenaen i Norge
(MAEH;2022, Master thesis, 2022)Bakgrunn Kostundersøkelser viser utfordringer knyttet til barn og unges kosthold, og det bør rettes tiltak mot arenaene der de opptrer. Det er liten kunnskap om matmiljøet på idrettsarenaen i Norge, men internasjonale ... -
Erfaringer med implementering av det helsefremmende ernæringsprosjektet «Friske og raske barnehager» i de kommunale barnehagene i Bydel St. Hanshaugen
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Vaner etableres tidlig, og de fem første leveårene anses som den viktigste perioden hvor disse etableres. Forebygging bør derfor starte i barnehagealder. I Norge går en stor andel barn i barnehage. Barnehagen ... -
Erfaringer med og muligheter for et sunt mattilbud på idrettsarenaen: En kvalitativ studie
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn Etablering av sunne matvaner i barne- og ungdomsårene er viktig for fremtidig helse. I denne sammenheng er det ønskelig å styre matvareutvalget på idrettsarenaen i en sunnere retning. Det finnes lite kunnskap ... -
Experiences from the establishment of the first human milk bank in Viet Nam
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Background: Mothers` milk is essential to cover nutritional needs for growing infants, especially for those who are premature or sick because they are at a greater risk of death than full term infants. Studies have shown ... -
Exploring food marketing to children in the context of the UN Guiding Principles Reporting Framework: A salient human rights issue?
(MAEH;2017, Master thesis, 2017)Background: Childhood obesity is increasing globally, and food marketing targeted to children is an acknowledged risk factor. It has been suggested that a human rights approach may improve food industry marketing conduct. ... -
Foreldre til fotballaktive barns ernæringskunnskaper, nutrition literacy og holdninger til mattilbudet på barnas idrettsarenaer
(MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Tall fra 2012 viste at ett av seks barn i Norge hadde overvekt eller fedme, parallelt med dette har man sett en økende grad av fysisk inaktivitet. Et for høyt inntak av tilsatt sukker og mettet fett, og for lavt ... -
Grønnsaksservering i barnehagen: En kvalitativ studie av styrere og pedagogiske lederes erfaringer knyttet til grønnsaksservering og hvordan de mener at de kan påvirke barnas grønnsaksinntak
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn og hensikt: Studier viser at grønnsaksinntaket til barn er for lavt. Grunnlaget for etablering av gode matvaner legges i barneårene. Barnehagen er en helsefremmende arena, og det er viktig å tilrettelegge for et ... -
Hvilke miljøfaktorer i barnehagen kan påvirke barns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? Utvikling og pretest av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i barnehagen
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Sykdomsbildet nasjonalt og internasjonalt preges av ikke-smittsomme sykdommer, og det er gode holdepunkter for at disse kan forebygges blant annet ved å endre livsstil. Grønnsaksinntaket i befolkningen er for ... -
Hvilke miljøfaktorer i hjemmet påvirker barnehagebarns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? En studie basert på utvikling og pre-test av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i hjemmet
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Forskning viser at inntaket av grønnsaker er for lavt i den norske befolkningen. Et høyt inntak av grønnsaker har flere helsefordeler, og kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer. Vaner etableres tidlig, ... -
Kan foreldre nås gjennom en skolebasert frukt- og grønt intervensjon?
(Master thesis, 2009) -
Kostholdsundersøkelse blant to år gamle norsk-irakiske og norsk-somaliske barn: InnBaKost
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)metodiske utfordringer har barn med innvandrerbakgrunn blitt ekskludert fra disse undersøkelsene. Det finnes derfor lite kunnskap om hva denne gruppen spiser. På bakgrunn av dette ble «Ernæring og helse blant barn med ... -
Lunsjprosjekt for å bedre 8. klassingers matvaner på skolen: Erfaringer og resultater fra et pilotprosjekt
(MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn Forekomsten av overvekt og fedme blant barn og ungdom øker både globalt og i Norge. Matvaner etableres i barndommen, og tas ofte med videre i livet. Norske barns kosthold er i stor grad i tråd med anbefalingene, ... -
Maternal omega-3 and omega-6 fatty acid status in pregnancy and asthma in children at 3 years
(MAEH;2020, Master thesis, 2020)Bakgrunn: Astma er en kronisk sykdom karakterisert av inflammasjon i luftveiene og er vanlig hos barn. Risikofaktorer er stort sett ukjente. Fettsyrer er forløpere for metabolitter med anti-inflammatoriske og pro-inflammatoriske ... -
Preferanse for grunnsmakene søt og sur hos førskolebarn. Utvikling av instrumenter for senorisk testing.
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Hensikten med denne masteroppgaven var å utvikle og evaluere aldersspesifikke instrumenter for å måle preferanse og sensitivitet for grunnsmakene hos 3 til 5-åringer. Disse instrumentene skulle brukes i en toårig longitudinell ... -
Å spille på lag med foreldrene. En studie av helsesøsters erfaringer og utfordringer i samarbeidet med foreldre til overvektige barn.
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Forekomsten av overvekt og fedme er økende i Europa, og vi ser den samme utviklingen i Norge. I forhold til barn og unge viser tall fra Barnevekststudien at det var tre prosentpoeng flere tredjeklassinger med overvekt og ...