Blar i HV - Master i Samfunnsernæring på utgivelsesdato
Viser treff 81-100 av 210
-
Hvilke faktorer er assosiert med en suksessfull langvarig vektnedgang? En kvantitativ studie av tidligere deltakere på et livsstilsendringskurs
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Mange voksne i Norge forsøker å gå ned i vekt. Et vedvarende vekttap på bare 5 % er nok til å gi signifikante helsefordeler. Selv om det å gå ned vekt kan være svært vanskelig er den virkelige utfordringen ofte å opprettholde ... -
Utvikling, testing og vurdering av 24-timers kostintervju. Metodeutvikling og pilotstudie for kartlegging av kosthold blant 12 måneder gamle barn av irakiske innvandrere i Norge
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Det er gjort få studier på kosthold og ernæringsstatus blant innvandrerbarn i Norge. Studiene som er gjort tyder imidlertid på at helseutfordringer som vitamin D- og jernmangel oftere sees hos disse barna ... -
Hvordan opplever gastrisk bypass-opererte utfordringene de møter etter operasjonen og hva oppgir de som hensiktsmessig og god oppfølging fra helsevesenet?
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Det utføres stadig flere gastrisk bypass-operasjonen og mye tyder på at antallet opererte vil øke i årene fremover. Studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen om hvordan gastrisk bypass-opererte ... -
Rasch-analyse av data fra et spørreskjema om hvordan helsesøstre oppfatter ulike brukergruppers funksjonelle og interaktive nutrition literacy
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Innen samfunnsernæring henter mange forskere inn data om holdninger til og kunnskaper om kosthold og helse gjennom spørreskjemaer og kunnskapstester. Dataene har i liten grad blitt validert ved bruk av moderne ... -
Elever i videregående skoles holdninger til og innkjøp av sukkerholdig mat og drikke. En sammenlignende studie av elever som har «Sunn kantine» og elever som har «Vanlig kantine»
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Som en følge av St. meld. nr. 16 vedtok fylkestinget i Telemark i 2005 å etablere «Folkehelseprogram for Telemark 2006-2009» som fokuserer på å fremme et sunt kosthold blant barn og unge. Gjennom et av tiltakene ... -
En kvalitativ studie av menns oppfatninger av helse, kostråd og kostholdets betydning for å forebygge livsstilssykdommer
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Kreft, fedme og diabetes II er livsstilssykdommer som rammer stadig flere menn i den vestlige verden. Tidligere forskning har fokusert mindre på menns spisevaner, enn på kvinners og man har ikke like mye kunnskap ... -
Breastfeeding practices among infants in Bhaktapur, Nepal
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Introduction: Adequate nutrition status during the first two years of life is important for health throughout life. Breastfeeding is the optimal way of providing infants with the nutrients they need for normal physical and ... -
Å spille på lag med foreldrene. En studie av helsesøsters erfaringer og utfordringer i samarbeidet med foreldre til overvektige barn.
(MAEH;2013, Master thesis, 2013)Forekomsten av overvekt og fedme er økende i Europa, og vi ser den samme utviklingen i Norge. I forhold til barn og unge viser tall fra Barnevekststudien at det var tre prosentpoeng flere tredjeklassinger med overvekt og ... -
The effectiveness of a low-carbohydrate diet in management of type 2 diabetes - A systematic review of the current literature
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Background: Dietary treatment is a key factor in management of type 2 diabetes (T2D), and facilitation of a healthy diet is essential to achieve treatment goals. Traditionally, a low-fat, high-carbohydrate diet has been ... -
Understanding infant feeding practices, relations to the health clinic and experiences of receiving conflicting advices: A qualitative study with Somali mothers living in Oslo
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)The objective of this study was to generate knowledge about infant feeding practices of Somali mothers and explore how they experience the nutrition communication at the health clinic, towards developing approaches for ... -
Skal jeg virkelig servere det her til deg? - Måltidssituasjon hos eldre med tygge- og svelgevansker
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Introduksjon: Forekomsten av underernæring er høy blant pasienter i sykehus, sykehjem og brukere av hjemmetjenesten. Dysfagi, som omfatter vansker med å tygge og svelge, er en viktig årsak til underernæring. Modifisering ... -
Økologisk mat på sykehjem. Med hvilken hensikt og til hvilken nytte?
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og formål: Økologisk mat og landbruk er et stadig tilbakevendende tema i debatter om helse og miljø. Forbruker interessen er økende og i henhold til Soria Moria- erklæringen er det nasjonale målet at 15 prosent ... -
Skolehagen som en arena for å lære om mat, kosthold og bærekraftighet? En kvalitativ studie av foreldrenes erfaring og oppfatning av skolehagen.
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)I en tid der miljø og klimaendringer er en realitet kan skolehagen være et sted der både barn og voksne kan delta i et meningsfullt arbeid som kan engasjere til en helhetlig tankegang om hvordan valg av mat både bidrar til ... -
The application of a new classification of food based on degree and purpose of processing: a quantitative study of Norwegian food sales from a representative sample of retail stores
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Background and aim: Although generally recognized that increased consumption of processed foods is contributing to the obesity epidemic, industrial processing is generally underestimated or overlooked in frameworks for ... -
Hvordan opplever og erfarer helsepersonell at ulike kjøkkenmodeller hemmer og fremmer deres mulighet til å tilby beboere i sykehjem et individuelt tilpasset kosthold
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn: I løpet av de siste 20 årene har stadig flere sykehjem i Norge lagt om mattilbydingssystemet sitt fra tradisjonell kok-server metode til å servere mat produsert etter kok-kjøl metoden. Beboere i sykehjem er en ... -
Toksiske og essensielle metaller, status hos gatenarkomane
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og mål: Gatenarkomane har en komplisert livssituasjon, blant annet med mange utfordringer tilknyttet helse og ernæring. Høy risiko for infeksjoner og et mangelfullt og ensidig kosthold gjør dem svært utsatt for ... -
Spedbarn og kosthold. Irakiske innvandrermødres holdninger og praksis
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Tema i masteroppgaven er irakiske innvandrermødres holdninger og praksis i forbindelse med spedbarnskosthold, samt hvordan de forholder seg til råd fra familie og helsestasjon. Oppgaven inngår som en delstudie av et større ... -
Mattilbud og måltidsmønster i barnevernsinstitusjoner: En beskrivelse av mattilbudet og forhold som kan ha innvirkning på kostholdet til ungdom som bor i barnevernsinstitusjoner i Region øst
(MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og hensikt: Antallet barn og unge som inkluderes i barnevernstiltak har økt de siste tiårene. Barnevernsbarn er en sårbar gruppe som viser seg å ha lavere helsestatus sammenlignet med andre barn. Dette er ... -
Kroppsbildet til flyktninger i Vest-Sahara relatert til prevalens av overvekt og fedme blant kvinner og menn
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Kroppsbildet er retningsgivende for preferert kroppsvekt. Blant de kvinnelige flyktningene i Vest-Sahara har det blitt rapportert høye nivåer overvekt i tidligere studier. Tidligere studier har også indikert at ... -
Evaluering av kostholdet blant saharawiske flyktninger i Algerie: Kartlegging av kostholdets kvalitet samt bruk av tobakk og alkohol
(MAEH;2015, Master thesis, 2015)Background: The prevalence of overweight and obesity in the world is increasing, particularly among people living in developing countries. This trend has also been found among refugees living in refugee camps in Algeria. ...