Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTerrangi, Laura
dc.contributor.advisorGrewal, Navnit Kaur
dc.contributor.authorHaug, Helene Siobhan
dc.date.accessioned2018-09-13T10:47:20Z
dc.date.available2018-09-13T10:47:20Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10642/6160
dc.descriptionMaster i samfunnsernæringen
dc.description.abstractIntroduksjon: Forskning viser at asylsøkere er i risiko til å utvikle matusikkerhet. Norske myndigheter foreslår å tilby flyktninger og asylsøkere kulturelt tilpasset informasjon om mat og helse. Sunn start i mottak prosjektet utviklet et veiledningshefte som beskriver hvordan man kan formidle kulturelt tilpasset helseinformasjon gjennom praktisk teoretiske aktiviteter. Veiledningsheftet er rettet mot frivillige og ansatte. I forbindelse av oppstart av et matkurs i regi av en frivillig organisasjon ble det vist interesse for å benytte aktivitetene fra Veiledningshefte som en ressurs for de frivillige under matkurset og til formidling av helseinformasjon. Problemstilling: Å utforske frivilliges erfaringer og roller med bruk av Sunn start i mottak opplegget på et matkurs for asylsøkere. Metode: Kvalitative datainnsamlingsmetoder er blitt anvendt i denne masteroppgaven; Deltakende observasjon på åtte matkurskvelder, Fire semistrukturerte intervjuer og et fokusgruppeintervju ble gjennomført på østlandsområdet, høsten 2017. COM-B modellen er blitt anvendt som teoretisk rammeverk for å forklare erfaringene til de frivillige i lys av dimensjonene til atferd; ferdigheter, muligheter og motivasjon Resultat: Resultater ble organisert i forhold til COM-B modellen. Muligheter: De frivillige utrykte at aktivitetene fra Sunn-Start veiledningsheftet var godt utgangspunkt for det 8 ukers matlagingskurset. De frivillige trengte støtte og veiledning i bruk av materiellet. Matlagingsaktivitetene, Undervisnings Power Point en, tur i butikk aktiviteten ble tilpasset en teoretisk praktisk kursstruktur. Motivasjon: De frivillige utrykte de var motiverte for å bidra som frivillige. Positive tilbakemeldinger og gode relasjoner med deltakerne var med på å styrke motivasjonen i løpet av kursperioden. Ferdigheter: De frivillige erfarte de kunne bidra med sine unike ferdigheter til kurset, og erfarte mestring i å gjennomføre et kurskonsept i åtte uker. De frivillige evnet å tilpasse informasjonen til deltakerne under kurset. Konklusjon: De frivillige viste seg å være en positiv ressurs under matkurset, men trengte støtte underveis i matkurset og veiledning i bruk av helseinformasjonsmateriellet. Funn i denne studien kan trolig bidra til å få kunnskap om hva slags støtte frivillige trenger for å bidra på et matkurs som anvender helseinformasjonsmateriell rettet mot asylsøkereen
dc.language.isonben
dc.publisherOsloMet - storbyuniversitetet. Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeiden
dc.relation.ispartofseriesMAEH;2018
dc.subjectKultursensitiviteten
dc.subjectHelseinformasjonen
dc.subjectAsylsøkereen
dc.subjectMatkursen
dc.subjectSamfunnsernæringen
dc.subjectFrivilligeen
dc.subjectErfaringeren
dc.titleMatkurs for asylsøkere: En kvalitativ studie av frivilliges erfaringer og roller med bruk av helseinformasjonsmateriell.en
dc.typeMaster thesisen
dc.description.versionpublishedVersionen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel