Browsing ODA Open Digital Archive by Author "Pettersen, Kjell Sverre"
Now showing items 41-56 of 56
-
Nutrition literacy hos unge idrettsutøvere
Ellingsdalen, Therese Valderhaug (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Unge idrettsutøvere blir trolig hver eneste dag utsatt for ulike typer kostholdsinformasjon fra forskjellige aktører. Nutrition literacy (NL) omhandler evner til og ferdigheter i å forstå, innhente, anvende og ... -
Nutrition literacy status of adolescent students in Kampala district, Uganda
Ndahura, Nicholas Bari (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Background and aim: Nutrition illiteracy may be contributing to the disease burden of poor communities and countries and reinforcing the already existing health and economic inequalities (Kickbusch, 2001; Lino, Basiotis, ... -
Opplevelser av mestringstro hos personer med sykelig overvekt som mottar konservativ behandling
Dalen, Maria (MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Personer med sykelig overvekt som ønsker konservativ behandling, har ofte slitt lenge med sin overvektsproblematikk. Tilbakefall er vanlig i en slik prosess og få klarer å oppnå normalvekt som følge av behandlingen. ... -
Pasienters opplevelser av «Startkurs» som holdes i forkant av fedmekirurgi.
Lied, Karoline Steenbuch (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Overvekt/fedme er et stort folkehelseproblem. Hvert år fedmeopereres omkring 3000 personer i Norge. Alle som opereres ved offentlige sykehus må gjennom et obligatorisk Startkurs før operasjonen. Kurset har blant ... -
Perceptions of the Host Country’s food culture among female immigrants from Africa and Asia: Aspects relevant for culture sensitivity in nutrition communication
Garnweidner, Lisa Maria; Terragni, Laura; Pettersen, Kjell Sverre; Mosdøl, Annhild (Journal of Nutrition Education and Behavior;2012, Journal article; Peer reviewed, 2012-02-04)Objective: To explore how female immigrants from Africa and Asia perceive the host country’s food culture, to identify aspects of their original food culture they considered important to preserve, and to describe how ... -
Prediktorer av skolefruktinntak hos elever ved ”helsefremmende skoler” i Østfold.
Hauge, Ida Marie (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Elever ved videregående skoler i Norge i dag, blir utsatt for informasjon om kost og ernæring fra svært mange ulike kilder i samfunnet. Nutrition literacy, som på norsk kan oversettes til ernæringsfremmende ... -
Pseudovitenskapelige påstander om mat og helse: En spørreundersøkelse av studenter i ernærings-, fysioterapeut- og sykepleierutdanninger
Arnesen, Erik Kristoffer (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Riktig informasjon om kosthold er viktig for at forbrukerne skal kunne ta informerte valg om hva de bør spise for helsa. I dagens informasjonslandskap kan imidlertid alle spre sine oppfatninger om hva folk bør ... -
Rasch-analyse av data fra et spørreskjema om hvordan helsesøstre oppfatter ulike brukergruppers funksjonelle og interaktive nutrition literacy
Resaland, Erik (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Innen samfunnsernæring henter mange forskere inn data om holdninger til og kunnskaper om kosthold og helse gjennom spørreskjemaer og kunnskapstester. Dataene har i liten grad blitt validert ved bruk av moderne ... -
The right to adequate food: An exploration of the role and capacity of Ugandan mothers living in poverty areas of Kampala regarding the realization of right to adequate food
Tenmann, Esther Margareta (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Introduction Either lack of income and absence of basic capabilities that prevent Ugandan women from fulfilling their role as mothers are main causes of poverty amongst mothers and can be seen as discriminatory practices ... -
Sammenheng mellom personers nutrition literacy, ernæringskunnskap og fysisk aktivitetsnivå
Bay, Kaja (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Bakgrunn: Forskning har vist at personer med et lavt nivå av nutrition literacy (NL) har et lavt utdanningsnivå, mangelfulle ernæringskunnskaper, dårligere helsestatus og et usunt kosthold. En mulig sammenheng med nivået ... -
Spis sunt – er unge mennesker lei maset?
Heien, Ida Holmseth (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Informasjon om kosthold og sunn mat er tilgjengelig via en rekke kilder i samfunnet og mye har ulik kvalitet og mangler knyttet til vitenskapelig forankring. Ungdom er en utsatt og lett påvirkelig målgruppe når det gjelder ... -
Utvikling og validering av et måleverktøy for kultursensitiv interaktiv ernæringsfremmende allmenndannelse
Lundekvam, Eilin By (Master thesis, 2015)Bakgrunn: Flere kosthold- og helseutfordringer er fremtredende blant innvandrergrupper i Norge. Samtidig virker kultursensitiv ernæringskommunikasjonen fraværende i helsetjenesten. Dermed er det behov for kultursensitiv ... -
Utvikling og validering av et måleverktøy for kultursensitiv interaktiv ernæringsfremmende allmenndannelse. [Masteroppgave i Samfunnsernæring]. Høgskolen i Oslo og Akershus.
Pettersen, Kjell Sverre; By Lundekvam, Eilin (Master thesis, 2015) -
Validating the Functional, Communicative and Critical Health Literacy Scale Using Rasch Modeling and Confirmatory Factor Analysis
Finbråten, Hanne Søberg; Guttersrud, Øystein; Nordström, Gun; Pettersen, Kjell Sverre; Trollvik, Anne; Larsson, Bodil Wilde (Journal of Nursing Measurement;Volume 26, Issue 2, Journal article; Peer reviewed, 2018)Background and Purpose: The functional, communicative, and critical health literacy (FCCHL) scale is widely used for assessing health literacy (HL) in people with chronic diseases, such as type 2 diabetes (T2DM). Despite ... -
Young adolescents' engagement in dietary behaviour - the impact of gender, socio-economic status, self-efficacy and scientific literacy. Methodological aspects of constructing measures in nutrition literacy research using the Rasch model
Guttersrud, Øystein; Pettersen, Kjell Sverre (Public Health Nutrition;18(14), Journal article; Peer reviewed, 2015-01-30)Objective: This study validates a revised scale measuring persons’ level of the ‘engagement in dietary behaviour’ aspect of ‘critical nutrition literacy’ and describes how background factors affect this aspect of Norwegian ... -
Økologisk mat i Forsvaret - holdninger til økologisk mat og landbruk blant brukerne av Forsvarets messer
Sørum, Helene (MAEH;2012, Master thesis, 2012)Bakgrunn: Dette er en undersøkelse som ble gjort i forbindelse med en masteroppgave innenfor masterstudiet i mat, ernæring og helse ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Undersøkelsen ble utført i Forsvarets messer ved ...