Browsing ODA Open Digital Archive by Author "Pettersen, Kjell Sverre"
Now showing items 21-40 of 56
-
Foreldre til fotballaktive barns ernæringskunnskaper, nutrition literacy og holdninger til mattilbudet på barnas idrettsarenaer
Barkenes, Tonje (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Tall fra 2012 viste at ett av seks barn i Norge hadde overvekt eller fedme, parallelt med dette har man sett en økende grad av fysisk inaktivitet. Et for høyt inntak av tilsatt sukker og mettet fett, og for lavt ... -
«Har du først gått i baret, så er løpet kjørt»: Fedmepasienters kunnskap om tilbakefall
Lied, Karoline Steenbuch; Berg, Anne-Cathrine; Bevan, Katherine; Molin, Marianne; Pettersen, Kjell Sverre (Norsk Tidsskrift for Ernæring;(1), Journal article; Peer reviewed, 2020)Bakgrunn: En sprekk er en engangsforeteelse som kan skje under en endringsprosess, mens tilbakefall er når en tidligere uvane gjenopptas. Gjentagende sprekk kan føre til tilbakefall, noe som ofte gir følelse av håpløshet ... -
Health Literacy in Five Immigrant Populations in Norway: Pakistan, Poland, Somalia, Turkey, and Vietnam. English summary. In Helsekompetansen i fem innvandrerpopulasjoner i Norge: Pakistan, Polen, Somalia, Tyrkia og Vietnam. Befolkningens helsekompetanse, del II
Le, Christopher; Finbråten, Hanne Søberg; Pettersen, Kjell Sverre; Joranger, Pål; Guttersrud, Øystein (Research report, 2021)The report Befolkningens helsekompetanse, part I was published in January 2021. The present part (Part II) describes health literacy in five immigrant populations in Norway: immigrants from Pakistan, Poland, Somalia, Turkey, ... -
Health Literacy in the Norwegian Population. English Summary. In Befolkningens helsekompetanse, del I. The International Health Literacy Population Survey 2019 – 2021 (HLS19) – et samarbeidsprosjekt med nettverket M-POHL tilknyttet WHO-EHII
Le, Christopher; Finbråten, Hanne Søberg; Pettersen, Kjell Sverre; Joranger, Pål; Guttersrud, Øystein (Research report, 2021)Norway has for the first time conducted a survey to assess health literacy in a large and representative sample of the population. The results show that a significant proportion of the population faces a variety of challenges ... -
Helsekompetansen i fem utvalgte innvandrerpopulasjoner i Norge: Pakistan, Polen, Somalia, Tyrkia og Vietnam. Befolkningens helsekompetanse, del II. Rapport IS-2988
Le, Christopher; Finbråten, Hanne Søberg; Pettersen, Kjell Sverre; Joranger, Pål; Guttersrud, Øystein (Research report, 2021)Rapporten Befolkningens helsekompetanse, del I ble lansert i januar 2021. Med dette følger rapport del II om helsekompetansen i fem utvalgte innvandrerpopulasjoner i Norge; innvandrere med bakgrunn fra Pakistan, Polen, ... -
Helsesøstres oppfatninger av mødres interaktive ernæringsfremmende allmenndannelse
Pettersen, Kjell Sverre; Resaland, Erik; Friis Pedersen, Lise; Semb Andenæs, Turid; Terragni, Laura; Mosdøl, Annhild (Sykepleien Forskning;(3), Journal article; Peer reviewed, 2015)Bakgrunn: Kommunikasjon om kosthold mellom helsesøstre og innvandrermødre i Norge er utfordrende. Mødrenes begrensete norskspråklige ferdigheter og manglende innsikt i helse- og ernæringsbegreper og sammenhenger har vært ... -
Hva betyr lav «health literacy» for sykepleiernes helsekommunikasjon?
Pettersen, Kjell Sverre; Jenum, Anne Karen (Sykepleien Forskning;9(3), Journal article; Peer reviewed, 2014-10-13)Mange pasienter har problemer med å forstå og anvende muntlig og skriftlig informasjon som de mottar fra helsetjenesten, og det er i praksis ofte betydelig avstand mellom det som sykepleiere og leger antar pasientene forstår ... -
Hva karakteriser kunder som ofte handler økologiske matvarer i NorgesGruppens butikker?
Fagervik, Stine Olsen (MAEH;2016, Master thesis, 2016)Teori: Etterspørselen og forbruket av økologiske matvarer i Norge er under stadig vekst. Likevel er man pr. i dag langt under Stortingets målsetning om å nå målet som er 15 % økologisk produksjon og markedsandel innen 2020. ... -
Hvilke reklameslagord for presumptivt sunne og usunne produkter foretrekker skoleelever?
Hansen, Inga-Linn N. (MAEH;2011, Master thesis, 2011)The purpose of the master study was to examine the effects on young adults of different health appeals (healthy versus unhealthy) in ads for different food products, inspired by Adams and Geuens (2007). Three products were ... -
Improving fruit and vegetable intake among Norwegian first graders through reinforcement, modelling, and peer advice: A feasibility study
Haakens, Magnus (MAEH;2017, Master thesis, 2017)Background: According to the national dietary survey Ungkost 3, Norwegian children’s fruit and vegetable consumption is low. Several interventions have been implemented to increase consumption, but the effects have been ... -
Improving measurement in nutrition literacy research using Rasch modelling: examining construct validity of stage-specific ‘critical nutrition literacy’ scales
Guttersrud, Øystein; Dalane, Jorån Østerholt; Pettersen, Kjell Sverre (Public health nutrition;, Journal article; Peer reviewed, 2013-03-11)Objective Critical nutrition literacy (CNL), as an increasingly important area in public health nutrition, can be defined as the ability to critically analyse nutrition information, increase awareness and participate in ... -
Lower secondary school students’ scientific literacy and their proficiency in identifying and appraising health claims in news media: a secondary analysis using large-scale survey data
Nordheim, Lena Victoria; Pettersen, Kjell Sverre; Espehaug, Birgitte; Flottorp, Signe Agnes; Guttersrud, Øystein (BMJ Open;Volume 9, Issue 10, Journal article; Peer reviewed, 2019-09-17)Objectives: Scientific literacy is assumed necessary for appraising the reliability of health claims. Using a national science achievement test, we explored whether students located at the lower quartile on the latent trait ... -
Læreres opplevelse av utfordringer i mat og helse-undervisningen på ungdomsskoletrinnet: Med vekt på elevers kostholdspreferanser og -restriksjoner
Johnsen, Vilde Ulversøy (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn og formål: Mat og helse-faget i grunnskolen skal være et helsefremmende fag som gir elevene kunnskap om og ferdigheter i matlaging og råvarer, matkultur og helse og livsstil. Skolen skal, med alle fagene som inngår, ... -
Mattilbud og måltidsmønster i barnevernsinstitusjoner: En beskrivelse av mattilbudet og forhold som kan ha innvirkning på kostholdet til ungdom som bor i barnevernsinstitusjoner i Region øst
Vik, Catrine; Nysether, Tina Bardosen (MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og hensikt: Antallet barn og unge som inkluderes i barnevernstiltak har økt de siste tiårene. Barnevernsbarn er en sårbar gruppe som viser seg å ha lavere helsestatus sammenlignet med andre barn. Dette er ... -
Measuring maternal health literacy in adolescents attending antenatal care in a developing country - the impact of selected demographic characteristics
Naigaga, Desire Alice Sandra Mpolampola; Guttersrud, Øystein; Pettersen, Kjell Sverre (Journal of Clinical Nursing;24(17-18), Journal article; Peer reviewed, 2015-03-12)Aims and objectives: The aim of this paper is to describe how selected demographic characteristics ‘explain’ the observed variance in the distribution of maternal health literacy estimates in adolescents attending antenatal ... -
Measuring Maternal Health Literacy in Adolescents Attending Antenatal Care in Uganda: Exploring the Dimensionality of the Health Literacy Concept Studying a Composite Scale
Guttersrud, Øystein; Naigiga, Desire Alice Sandra Mpolampola; Pettersen, Kjell Sverre (Journal of Nursing Measurement;23(2), Journal article; Peer reviewed, 2015-08-01)Background and Purpose: The purpose of this article is to test the requirement of “local independence” in the newly developed “Maternal Health Literacy” (MaHeLi) composite scale measuring health literacy in pregnant ... -
Menns kunnskap om og holdninger til nøkkelhullsmerkede matvarer
Noren, Siw Anja (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn Nøkkelhullsmerking er et matvaremerke som skal gjøre det enklere for forbrukeren å gjøre sunnere matvarevalg. I Norge har det ikke blitt gjort vitenskapelig studie på hva som påvirker forbrukerens valg av ... -
Norske soldaters personlighetstype, ernæringskompetanse og treningsaktivitet – en pilotstudie
Spets, Linn Susanne (MAEH;2019, Master thesis, 2019)Bakgrunn: Soldater i Forsvaret bedriver mye fysisk aktivitet og kan til tider også utsettes for svært harde fysiske anstrengelser i form av militære øvelser. For å restituere kroppen etter fysiske anstrengelser kreves ... -
Nutrition literacy hos 10. klasseelever i en østlandskommune
Blegen, Hilde Hjartåker (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Sammendrag: I dagens samfunn blir ungdommer hyppig eksponert for kostholdsinformasjon via ulike medier. Det blir dermed viktig for dem å kunne forstå og kritisk evaluere denne form for informasjon. Formålet med masterstudien ... -
Nutrition literacy hos sykepleierstudenter
Dalane, Jorån Østerholt (Master thesis, 2011)Sykepleiere har en sentral rolle i ernæringsarbeidet i helsevesenet. Både i forebygging og behandling, og i å veilede pasienter i bruk av kostholdsinformasjon. Nutrition literacy (NL) handler om evne og ferdigheter i å ...