Blar i ODA Open Digital Archive på forfatter "Terragni, Laura"
-
Hvilke miljøfaktorer i barnehagen kan påvirke barns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? Utvikling og pretest av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i barnehagen
Eng, Kristin Fjæra (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Sykdomsbildet nasjonalt og internasjonalt preges av ikke-smittsomme sykdommer, og det er gode holdepunkter for at disse kan forebygges blant annet ved å endre livsstil. Grønnsaksinntaket i befolkningen er for ... -
Hvilke miljøfaktorer i hjemmet påvirker barnehagebarns grønnsaksinntak, og hvordan kan disse miljøfaktorene endres? En studie basert på utvikling og pre-test av potensielle tiltak for å øke grønnsaksinntaket til 3-5 år gamle barn i hjemmet
Ekeberg-Sande, Marte (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Bakgrunn: Forskning viser at inntaket av grønnsaker er for lavt i den norske befolkningen. Et høyt inntak av grønnsaker har flere helsefordeler, og kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer. Vaner etableres tidlig, ... -
Hvordan gikk det med kostholdsendringene? Erfaringer fra tidligere deltagere på et livsstilsendringskurs, en kvalitativ studie.
Rustad, Hanne Hennig (Master thesis, 2011)Bakgrunn og formål; I dagens vestlige samfunn er kontrastene store mellom den økte prevalensen av fedme og overvekt, og jakten på den ideelle, sunne og slanke kroppen. Mange mennesker slanker seg eller ønsker å endre vekten ... -
Hvordan opplever gastrisk bypass-opererte utfordringene de møter etter operasjonen og hva oppgir de som hensiktsmessig og god oppfølging fra helsevesenet?
Rossavik, Marte (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Bakgrunn: Det utføres stadig flere gastrisk bypass-operasjonen og mye tyder på at antallet opererte vil øke i årene fremover. Studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen om hvordan gastrisk bypass-opererte ... -
Hvordan oppleves ernæringskommunikasjonen i svangerskapsomsorgen? En kvalitativ studie av kvinner og helsepersonell i en helsestasjon
Hanneborg, Mette (MAEH;2011, Master thesis, 2011)Denne studien har som formål å øke forståelsen og kunnskapen rundt de ulike faktorer som kan antas å påvirke valg av mat og endring av helseatferd i svangerskapet. Studien ser på endringene kvinnene gjør, gjennom ... -
“I worry if I will have food tomorrow”: A study on food insecurity among asylumseekers living in Norway
Henjum, Sigrun; Morseth, Marianne S.; Arnold, Charles D.; Mauno, Dawid; Terragni, Laura (BMC Public Health;19(592), Journal article; Peer reviewed, 2019)Background: High prevalence of food insecurity has been observed among asylum seekers resettled in highincome countries. Economic constraints, lack of knowledge about new foods, difficulties with shopping, challenges with ... -
Ikke drikk vann fra springen!
Jensen, Heidi Mollan; Bugge, Annechen Bahr; Terragni, Laura (Oppdragsrapport 1-2008, Report, 2008)I oktober 2007 ble det funnet parasitter i drikkevannet på tre steder i Oslo som får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg. Som et føre-var-tiltak ble det anbefalt å ikke drikke vann direkte fra springen, men å koke det i ... -
Ikke drikk vann fra springen!
Jensen, Heidi Mollan; Bugge, Annechen Bahr; Terragni, Laura (Oppdragsrapport 1-2008, Report, 2008)I oktober 2007 ble det funnet parasitter i drikkevannet på tre steder i Oslo som får drikkevann fra Oset vannrenseanlegg. Som et føre-var-tiltak ble det anbefalt å ikke drikke vann direkte fra springen, men å koke det i ... -
Irakiske mødres holdninger til og opplevelser av amming, kostholdet til deres småbarn og møtet med helsestasjonen i Norge
Sandberg, Nikita (MAEH;2015, Master thesis, 2015)Det er lite kunnskap om innvandrerbarns kosthold i Norge. Derfor ble forskningsprosjektet InnBaKost stiftet i 2012. Somaliske og irakiske sped- og småbarnsmødre har blitt studert, og representerer de minoritetsgruppene av ... -
Kan foreldre nås gjennom en skolebasert frukt- og grønt intervensjon?
Dalane, Mette Fredriksen (Master thesis, 2009) -
Kosthold og matsikkerhet blant asylsøkere på asylmottak i Norge
Mauno, Dawid Tadeusz (MAEH;2018, Master thesis, 2018)Bakgrunn: Studier viser at asylsøkere i asylmottak spiser ensidig og er matusikre. Manglende matlagingskunnskap, dårlig økonomi og språkvanskeligheter kan føre til matusikkerhet og en økning i bruk av billig og usunn mat. ... -
Life-course perspectives of milk consumption among young Norwegian women and their knowledge of milk as a source of iodine: a qualitative study
Henjum, Sigrun; Groufh-Jacobsen, Synne; Aakre, Inger; Terragni, Laura (Food & Nutrition Research;Vol 65 (2021), Peer reviewed; Journal article, 2021-12-14)Mild to moderate iodine deficiency has been found among young Norwegian women of reproductive age. In Norway, cow’s milk is the main source of iodine; however, milk consumption is decreasing, particularly among young women. ... -
Mapping the digital food environment: A scoping review protocol
Granheim, Sabrina Ionata; Opheim, Elin; Terragni, Laura; Torheim, Liv Elin; Thurston, Miranda (BMJ Open;volume 10, issue 4, Peer reviewed; Journal article, 2020-04-22)Introduction Food environments are the interface through which people interact with the broader food system. They are a key determinant of healthy and sustainable diets. The widespread use of digital technology in late ... -
Mat på asylmottak
Stene, Trude Anita (MAEH;2013, Master thesis, 2013)Flukt fra krig, forfølgelse og katastrofer er grunner til at mennesker flytter fra hjemlandet sitt (Helsedirektoratet, 2009). Per 1. januar 2012, bodde det 163 500 personer med flyktningbakgrunn i Norge (Statistisk ... -
Mattilbud og måltidsmønster i barnevernsinstitusjoner: En beskrivelse av mattilbudet og forhold som kan ha innvirkning på kostholdet til ungdom som bor i barnevernsinstitusjoner i Region øst
Vik, Catrine; Nysether, Tina Bardosen (MAEH;2014, Master thesis, 2014)Bakgrunn og hensikt: Antallet barn og unge som inkluderes i barnevernstiltak har økt de siste tiårene. Barnevernsbarn er en sårbar gruppe som viser seg å ha lavere helsestatus sammenlignet med andre barn. Dette er ... -
Matvaner hos aktive eldre
Grini, Ida Synnøve Bårvåg (MAEH;2012, Master thesis, 2012)De fleste som går ut av arbeidslivet og inn i pensjonisttilværelsen har i dag ofte bedre helse, er opptatt av sunne kostvaner og er mer aktive enn eldre har vært tidligere. Formålet med prosjektet har vært å få en dypere ... -
Meagre Hospitality”. Experiences With Food Among Asylum Seekers Living In Norwegian Reception Centres
Terragni, Laura; Henjum, Sigrun; Ida, Barbala; Haug, Helene; Hofset, Ann Helen; Dyrdal Nielsen, Peter; Stene, Trude (Anthropology of Food;S12 | 2018; People Moving with Food from and to Northern Europe, Journal article; Peer reviewed, 2018)Food is a powerful form of communication: our attitudes and food related practices can be regarded as a window into our most basic beliefs about the world, ourselves, and others. Knowledge about food consumption and how ... -
Mediators of the association between parental education and breakfast consumption among adolescents : the ESSENS study
Gebremariam, MK; Henjum, Sigrun; Hurum, Elisabeth; Utne, Jorun; Terragni, Laura; Torheim, Liv Elin (Journal article; Peer reviewed, 2017)Background: Regular breakfast consumption has several health benefits. However, breakfast skipping is common among adolescents, in particular among those with a low socioeconomic background. The aims of the study were to ... -
Omsetning av økologisk mat i dagligvarehandelen
Kielland, Ellen (Master thesis, 2011)Bakgrunn. Etterspørsel og interesse for økologisk mat i Norge er økende. Omsetningen av økologisk mat i Norge er likevel lav sammenlignet med andre nordiske land og i forhold til offentlige myndigheters mål om 15 prosent ... -
Perception of a healthy diet and dietary habits among adolescents in Addis Ababa, Ethiopia
Kifle, Mekdes Mekonnen (Master thesis, 2023)Abstract Background: A healthy diet is critical for appropriate child and adolescent health and development as well as for preventing the development of diseases, particularly non-communicable diseases. In low- and ...