Hvordan opplever elever i ungdomsskoler måltidsituasjonen ved implementering av gratis, varm skolemat? – En kvalitativ studie
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/20.500.12199/6509Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Barn og unge tilbringer mye tid på skolen. Skolen er en viktig arena for læring og sosialt
samvær, og skolemåltidet kan fungere som et viktig samlingspunkt. I dag er det ingen norsk lov om
skolemat, det er en uenighet om skolemat burde innføres i norske skoler, og hva som ville vært den
beste modellen. Folkehelseinstituttet har i 2019/2020 gjennomført en pilotstudie på fem skoler for å
prøve ut en modell for gratis skolemat med utgangspunkt i de fasilitetene skolene har i dag.
Bacheloroppgavens hovedmål: Undersøke hvordan elever i ungdomsskoler opplevde
måltidsituasjonen ved implementering av gratis og varm skolemat.
Metode og utvalg: Oppgaven hadde et kvalitativt forskningsdesign og inkluderte
fokusgruppeintervjuer fra fem skoler, der to var i Trøndelag, og de tre resterende i Oslo. Intervjuene
ble gjennomført i etterkant av implementeringen. Til sammen deltok 31 ungdomsskoleelever.
Analyseringen av datamaterialet ble inspirert av tematisk analyse.
Resultater: Elevene var generelt positive til organiseringen av et gratis varmt skolemåltid og nevnte
få utfordringer. De la vekt på at organiseringen la til rette for å i større grad være sosial under et
felles måltid. Elevene så på skolematen som en sosial og hyggelig begivenhet, og under skolematen
snakket elevene mer sammen, også på tvers av klasser. Videre var elevene positive til å spise
sammen med lærerne og oppfattet de som mindre strenge enn før, og at de i større grad snakket
sammen.
Konklusjon: Funnene tyder på at implementeringen av gratis varm skolemat bidro til å styrke det
sosiale miljøet rundt skolemåltidet.
Beskrivelse
Bachelor i Samfunnsernæring