Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTelle-Hansen, Vibeke
dc.contributor.advisorMyhrstad, Mari
dc.contributor.authorRuud, Emilia
dc.date.accessioned2024-03-01T10:34:27Z
dc.date.available2024-03-01T10:34:27Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3120624
dc.description.abstractIntroduction. Metabolic diseases such as cardiovascular disease (CVD) and type 2 diabetes (T2D) represent major health challenges in the world today. Dysregulation of the lipid metabolism, including elevated cholesterol levels, is a major influenceable risk factor for CVD. Improving dietary fat quality, meaning exchanging intake of dietary saturated fatty acids (SFA) with polyunsaturated fatty acids (PUFA), effectively reduces total- and LDL serum cholesterol levels, and hence, the risk of CVD. Even though the link between dietary fat and cholesterol levels is well documented, specific changes in the lipoprotein metabolism when replacing SFA with PUFA is not fully explored. The aim of this thesis is to investigate the effect of fat quality on lipoprotein subclasses, bile acids and inflammatory markers in healthy individuals using a metabolomic approach in a short-term intervention. Method. Seventeen healthy, normal weight (median BMI 22.8 kg/m2), young adults (median age of 28 years) (six males, eleven females) completed this randomised controlled crossover study and are included in the analyses. The study lasted for a total of 25 days, comprising a run-in period (one week), two intervention periods (three days each) (one experimental receiving PUFA and one control receiving SFA), and a washout period (1.5 week). Fasting plasma samples were analysed for more than 250 metabolites, including bile acids, inflammatory markers, and lipoprotein subclasses. Results. Total- and LDL cholesterol levels, as well as VLDL, IDL and LDL lipoprotein subclasses and their lipid content significantly decreased after intake of PUFA compared to SFA for three days. Interestingly, ApoB and the ratio ApoB:ApoA1 were also decreased after PUFA intake. No significant changes were observed for the HDL subclasses, inflammatory markers and bile acids. Conclusion. By using a comprehensive metabolomic profiling, we have shown that exchanging SFA with PUFA significantly reduces several of the ApoB containing lipoprotein subclasses in a short-term intervention. There were no significant changes in bile acids and inflammatory markers. These findings strengthen the existing dietary advice regarding fat quality. Introduksjon. Metabolske sykdommer som hjerte- og karsykdommer (CVD) og diabetes type 2 (T2D) representerer store helseutfordringer i verden i dag. Dysregulering av lipidmetabolismen, inkludert forhøyede kolesterolnivåer, er en viktig påvirkelig risikofaktor for CVD. Forbedring av fettkvaliteten i kostholdet, mer spesifikt å bytte ut inntaket av mettede fettsyrer (SFA) med flerumettede fettsyrer (PUFA), reduserer total- og LDL-kolesterolnivået i serum, og dermed risikoen for CVD. Selv om sammenhengen mellom fettkvalitet i kosten og kolesterolnivåer i kroppen er godt dokumentert, er det ikke forsket tilstrekkelig på spesifikke endringer i lipoproteinmetabolismen ved å erstatte SFA med PUFA. Metode. Sytten friske, normalvektige (median BMI 22,8 kg/m2), unge voksne (medianalder på 28 år) (seks menn, elleve kvinner) fullførte denne randomiserte kontrollerte crossover-studien og er inkludert i analysene. Studien varte i totalt 25 dager, og omfattet en innkjøringsperiode (én uke), to intervensjonsperioder (tre dager hver) (en eksperimentell som fikk PUFA og en kontroll som fikk SFA), og en utvaskingsperiode (1,5 uke). Fastende plasmaprøver ble analysert for mer enn 250 metabolitter, inkludert gallesyrer, inflammatoriske markører og lipoprotein subklasser. Resultater. Total- og LDL-kolesterolnivåer, samt VLDL-, IDL- og LDL-lipoprotein subklasser og deres lipidinnhold sank signifikant etter inntak av PUFA sammenlignet med SFA i tre dager. Interessant nok ble ApoB og forholdet ApoB: ApoA1 også redusert etter inntak av PUFA. Ingen signifikante endringer ble observert for HDL subklassene, inflammatoriske markører og gallesyrer. Konklusjon. Ved å bruke en omfattende metabolsk profilering i en kortsiktig intervensjon har vi vist at utveksling av SFA med PUFA reduserer flere av de ApoB-holdige lipoprotein subklassene betydelig. Det var ingen signifikante endringer i gallesyrer og inflammatoriske markører. Disse funnene styrker de eksisterende kostholdsrådene som omhandler fettkvalitet.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherOslomet - storbyuniversiteteten_US
dc.titleA comprehensive metabolic profiling after a short intervention with different fat quality in healthy individualsen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel