Politisk mestringstro i ungdomsskolen. Casestudie om demokrati- og medborgerskapsundervisning i fire norske ungdomsskoler
Research report
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3105590Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NOVA rapport [431]
Sammendrag
Opplevelsen av politisk mestringstro er avgjørende for at ungdom ser på seg selv som deltakere i demokratiet, men denne mestringstroen påvirkes i stor grad av sosiale kategorier som kjønn og sosioøkonomisk status. DEMOCIT-prosjektet bidrar med ny forskning om demokratiundervisningen i et utvalg norske ungdomsskoler hvor elever skårer signifikant høyere på politisk mestringstro enn det bakgrunnsvariablene skulle tilsi. Hva er det disse skolene gjør som får elevene til å tro på egne evner til å delta i demokratiet?
Rapporten gir innblikk i forskning på fire ungdomsskoler i Norge og er basert på intervjuer med skoleledere, lærere og elever. Formålet med forskningen har vært å skape innsikt i hvordan skolen – og spesielt demokrati- og medborgerskapsundervisningen i samfunnsfag – kan bidra til at de sosiale bakgrunnsvariablenes påvirkning på ungdommers demokratiske deltakelse reduseres og utjevnes.
Rapporten inngår i prosjektet DEMOCIT (Demokrati, læring og mobilisering for unge medborgere), som er finansiert av Norges forskningsråd.