RELASJONSKOMPETANSE I VIDEREGÅENDE SKOLE. En kvalitativ studie om læreres praksis knyttet opp mot relasjonskompetanse.
Abstract
Denne masteroppgaven handler om hvordan kontaktlæreren bruker sin relasjonskompetanse i møte med nye elever på yrkesfag.
Som en del av det økte fokuset de siste årene på den positive betydningen av en god lærer-elev relasjon og hva dette kan ha å si for en god undervisningssituasjon (Drugli, 2012; Kvale & Brinkmann, 2015; Spurkeland et al., 2016), så har jeg en opplevelse av at vi som lærere må ta dette til oss og det må innarbeides til å bli en mer naturlig del av fokuset i lærerhverdagen. Dette økte fokuset kan vi se gjenspeiles i skolelovverket og skolereformer som blir laget, noe som har ført til at det har blitt obligatorisk å gjennomføre elevsamtaler og fagsamtaler i den videregående skole (Opplæringslova, 1998). I tillegg viser forskning at relasjonen mellom lærer og elev, er en av de mest sentrale faktorene som påvirker elevenes læringsmiljø (Luckner & Pianta, 2011), som er med å underbygge grunnen til at dette er et viktig satsningsområde innenfor den videregåendeskole. Jeg ønsket derfor å intervjue fire kontaktlærer på forskjellige videregåendeskoler, for å høre hvordan de praktiserer sin egen relasjonskompetanse og hva de anser som viktig innenfor dette arbeidet. Disse intervjuene har dannet grunnlaget for denne masteroppgaven.
Målet mitt i denne oppgaven var å få innblikk i hva det er som vektlegges for å bygge de gode relasjonene til elevene, hvordan det legges til rette fra skoleeiere til å gjøre dette og for å utvide mitt personlige arsenal av konkrete relasjonsbyggende aktiviteter og tiltak som kan gjøres. Alle data og funn er metodisk innsamlet ved bruk av intervjuguide som ble sendt ut i forkant av intervjuene og individuelle semistrukturerte intervjuer. Funnene jeg har gjort i intervjuene har gitt meg en økt forståelse av kompleksiteten i det å bygge relasjoner og at det er en rekke av temaene innenfor relasjonsbygging som sammenfaller med hverandre. Funnen mine gir ikke ett fasitsvar på hva det er som er som må gjøres for å bygge de gode relasjonene, men peker på flere faktorer som er med å bidra til å legge det gode grunnlaget. I det teoretiske rammeverket og de sentrale perspektivene jeg har lagt til grunn for min forskning, er det stor tygde i det som handler om det sosiokulturelle og det som handler om tilknytning, i tillegg til viktigheten av individualisering og tilrettelegging.