Digital vurdering og tilbakemelding i fremmedspråk
Abstract
Bakgrunn: I april 2023 lanserte Kunnskapsdepartementet ny strategi for digital kompetanse og infrastruktur i barnehage og skole. En av ambisjonene for digital praksis i grunnskole og videregående skole, er at avgjørelser om å implementere digitale løsninger i skolen baseres på pedagogisk vurdering. Strategien understreker også at digitale løsninger skal styrke kvaliteten på elevenes læring og baseres på kunnskap (Kunnskapsdepartementet, 2023). På høsten 2021, en periode preget av hjemmeskole og nedstenging av samfunnet, tok vi i bruk et nytt digitalt verktøy for vurdering og tilbakemelding i språklæringen. Våre egne erfaringer med verktøyet som lærere under nedstengingen, vekket en interesse for å undersøke verktøyet nærmere, også når elevene var tilbake på skolen.
Hensikt: Hensikten med masteroppgaven er å undersøke hvilke erfaringer elever har med digital teknologi i vurdering i fremmedspråk. Dette gjør vi for å bidra til å oppfylle den nye digitaliseringsstrategiens ambisjoner om kunnskapsbasert bruk av digitale løsninger i skolen, som støtter elevenes læring og motivasjon (Kunnskapsdepartementet, 2023).
Metode: Studien bruker kvalitativ metode med hermeneutisk-fenomenologisk tilnærming med fokusgruppe som datainnsamlingsmetode. I dataanalysen er vi inspirert av Braun & Clarkes seks trinn for tematisk analyse.
Sentrale teorier: I studien bruker vi Hattie & Timperley (2007) sin modell for effektiv tilbakemelding, til å forstå og forklare elevenes erfaringer.
Konklusjon: Funnene fra studien kan oppsummeres i tre hovedfunn: Rask tilbakemelding fra teknologien motiverer elevene til videre arbeid; Teknologien stiller krav til elevenes ferdighet i selvregulering; Elevene foretrekker tilbakemelding fra læreren, fremfor teknologiens.