Ulovlig direkte anskaffelse - feil ved gjennomføring av offentlige anskaffelser
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3089131Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Offentlig sektor kjøper varer og tjenesten for omlag 600 milliarder kroner i året. Målet er at samfunnet skal ha tilgang til gode varer og tjenesten, uten at det sløses med offentlige midler. Regelverket som regulerer offentlige anskaffelser i Norge har eksistert i en årrekke, men selv om regelverket har blitt endret og modernisert står fortsatt de grunnleggende anskaffelsesrettslige prinsippene sterkt i dagens regelverk. Det anskaffelsesregelverket vi har i dag er i stor grad basert på føringer fra EU/EØS, og er tilpasset anskaffelser på tvers av landegrenser. Konkurranseprinsippet står sterkt og det skal som hovedregel gjennomføres en forutgående konkurranse, og ved ulovlige innkjøp skal disse avdekkes og sanksjoneres.
I 2003 ble Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA) etablert, som et lavterskeltilbud basert på privat initiativ. Formålet med KOFA var blant annet at det skulle være en smidig prosess for behandling av klager på offentlige anskaffelser. KOFA skal også uttale seg i rådgivende saker som gjelder brudd på anskaffelsesreglene, samt sanksjonere ulovlig direkte anskaffelser.
Selv om det årlig avdekkes og sanksjoneres ulovlig direkte anskaffelser, virker det ikke som om antallet av slike saker går ned. En viktig del av sanksjoneringen av ulovlig direkte anskaffelser er den preventive virkningen dette skal ha. Hvorfor er det da slik at vi ikke nødvendigvis ser denne preventive virkningen. Hvilke feil er det som gjøres ved ulovlig direkte anskaffelser.