Faktorer som påvirker internrevisjonens merverdi: En studie av internrevisjoner i statlig sektor
Master thesis
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3086119Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven studerer faktorer som påvirker merverdien til statlige internrevisjoner i Norge. Det ble innhentet data fra internrevisorene i statlig sektor. Multippel regresjonsanalyse undersøker sammenhengen mellom internrevisjonens oppfattede merverdi og fem hovedfaktorer. Resultatene antyder at en god relasjon mellom revisorene og ledelsen/styret har en positiv effekt på internrevisjonens oppfattede merverdi. Likeså viser resultatene at samarbeid og koordinering mellom internrevisjonen og eksterne kontrollaktører, positivt og signifikant bidrar til økt oppfattet merverdi.
Støtten fra ledelsen/styret er knyttet til både institusjonelle og prosessuelle forhold, som ivaretakelse av en faglig uavhengighet, ledelsens involvering i fastsettelse av revisjonsplaner og hvorvidt det gis relevante tilbakemeldinger på internrevisjonens rapporter. En viktig forutsetning synes å være kvaliteten på internrevisjonens arbeid, og at det rapporteres tilstrekkelig, pålitelig og relevant.
Denne studien diskuterer kontroll- og styringsteori i relasjon til internrevisjon som fag og metode, og hvordan profesjonen kan bidra med økt ansvarlighet («enhance accountability») i den statlige styringen vis-a-vis innbyggerne som finansierer den offentlige virksomheten. Videre introduseres prinsipal-agent-teori og det teoretiske «agent-problemet». Resultatene fra undersøkelsen viser at gode relasjoner og godt samarbeid mellom virksomhetsleder/styret og internrevisjonen kan redusere risikoen for asymmetrisk informasjon og intensjon («moral hazard») gjennom at internrevisjonen reviderer eller ser etter at prinsipalens interesser er ivaretatt.