IA Bransjeprogram i næringsmiddelindustrien – hva har vi lært? Erfaringer og underveisrefleksjoner tre år inn i programperioden
Report
Published version
View/ Open
Date
2023-02-01Metadata
Show full item recordCollections
- AFI rapport [363]
Abstract
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har på oppdrag fra NHO Mat og Drikke systematisert erfaringene fra arbeidsmiljøarbeid i 12 bedrifter knyttet til IA-bransjeprogram i næringsmiddelindustrien (2020-2022). I denne rapporten presenterer vi våre viktigste funn, og kommer med innspill til hvordan bedrifter i næringsmiddelindustrien kan jobbe videre med forebyggende arbeidsmiljø.
Vi har undersøkt sentrale arbeidsmiljøutfordringer, hvilke tiltak bedriftene har gjennomført, og hvilke erfaringer de har gjort med disse tiltakene. Vi har intervjuet både ledere, HR-representanter, tillitsvalgte, verneombud og ansatte i produksjonen (totalt 88 personer). Vi har også gjennomført en spørre-undersøkelse om språkopplæring blant bedrifter i næringsmiddelindustrien i NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge.
De iverksatte tiltakene har vært virksomme i for kort tid til å ha kunne endret arbeidsmiljøet i vesentlig grad. Det er gjort gode erfaringer knyttet til tiltak for ledelsesopplæring, ergonomi, språklæring, medvirkning, og erfaringsutveksling mellom bedrifter. Flere arbeidsmiljøproblemer som har preget bransjen over tid ser likevel fremdeles ut til å utfordre bedriftene. Basert på de foreløpige erfaringene foreslår vi flere innsatser i bedriftene framover.