Hvordan blir motivasjonsklima og relasjoner på arbeidsplassen påvirket av økt bruk av hjemmekontor?
Abstract
Denne oppgaven dreier seg om hvordan økt bruk av hjemmekontor under koronapandemien har påvirket ansattes relasjoner på arbeidsplassen og hvordan motivasjonsklimaet på jobb har blitt påvirket. For å undersøke dette nærmere har jeg brukt teorien om High-Quality Connections og teori om motivasjonsklima som utgangspunkt for å undersøke om det har vært en endring i relasjoner eller klima på arbeidsplassen på grunn av mer hjemmekontorbruk. For å hente data om dette har jeg tatt i bruk semi-strukturerte intervjuer hvor jeg har intervjuet 12 informanter som er rekruttert fra ulike bransjer. Det eneste utvalgskriteriet var at man måtte ha brukt hjemmekontor i økt grad under pandemien sammenliknet med før pandemien.
Alle intervjuer ble gjennomført digitalt, og data som har kommet frem av intervjuene viser at det er veldig ulikt hvordan man selv har opplevd det å sitte på hjemmekontor og at man har ulike ønsker for hvordan det blir fremover. Likevel setter samtlige informanter pris på fleksibiliteten hjemmekontor gir, uavhengig av hvilke andre konsekvenser de har kjent på at hjemmekontoret har ført til. I analysen har jeg lagt vekt på de variabler som er sammenfallende i mine to teorier og har sett hvordan hjemmekontor har påvirket disse. De viktigste variablene her er kunnskapsdeling og læring, utvikling, hardførhet, grad av tilkobling, gjensidighet, energi og anerkjennelse. Jeg har også sett om det har vært noen endring i prestasjonsklima.
Resultatene fra intervjuene viser at relasjoner som allerede var gode før pandemien har holdt seg like gode, eller i noen tilfeller blitt enda bedre. Relasjoner som var dårlige eller nøytrale i utgangspunktet ser ut til å enten ha holdt seg på stedet hvil eller blitt færre, ettersom man i større grad kun har hatt kontakt med kolleger man samarbeider tett med fra hjemmekontor og i veldig stor grad selv har kunnet bestemme hvem man har kontakt med. Det digitale har vært en omveltning for mange, men i det store og det hele viser studien at overgangen har gått bra for de fleste. Når det kommer til motivasjonsklima ser vi ingen store endringer fra hvilket klima som var gjeldende før pandemien og under pandemien, men noen oppgir at fokuset på læring nå er tilbake til det det var før pandemien. Alle informantene har hovedsakelig et mestringsklima på sitt arbeidssted. Til slutt nevner jeg noen områder jeg mener er interessante å studere videre, blant annet hvordan work-life-balance kan ha endret seg og hvordan man klarer å opprettholde balansen her når jobb er mer tilgjengelig enn før. Jeg nevner også at man bør se nærmere på hvordan man best har møter digitalt og hvordan ulikheter med tanke på personlighetstrekk som ekstrovert-introvert påvirker hvordan vi trives med hjemmekontor.